Am făcut ieri această tocăniță ușoară și plăcută, o mâncare de post, economică și simplă. Nu am adăugat mai mulți ardei copți, ca să nu acopere gustul plăcut al cartofilor, ci numai să aducă o savoare în plus. Fiind vorba de legume (din care ardeii copți erau deja preparați, la congelator) prepararea ei nu a durat mult timp și apoi, cu o mămăliguță caldă alături, ne-am delectat pe săturate. Cine a spus că numai mâncărurile sofisticate sunt bune...?!
Ardeii copți se scot din timp de la congelator, ca să se decongeleze natural.
Se curăță ceapa, se spală, se taie grosier și se călește ușor, cât să se înmoaie numai, în ulei suficient și la foc mic.
Se curăță usturoiul, se spală, se mărunțește, se adaugă în cratița cu ceapă și se lasă 1-2 minute la foc mic.
Se curăță cartofii, se spală, se taie în bucăți mari (eu i-am tăiat în sferturi, de-a lungul) și se pun în cratița cu ceapa și usturoiul. Se adaugă apă rece, cât să-i acopere bine și se dau la foc iute.
Între timp, se taie ardeii copți sub formă de fâșii, înjumătățite apoi, iar roșiile se spală și se taie în bucăți mari. Eu am folosit roșii cherry, pentru că gustul lor acidulat mi s-a părut că se potrivește mai bine cu acest preparat. Am înjumătățit roșiile cherry, pentru că având coaja groasă, era posibil să nu poată da preparatului, gustul lor special.
Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă ardeii copți tăiați și după un clocot se adaugă și roșiile tăiate. Se mai lasă tocănița la fiert, la foc mic, încă un clocot-două, după care se condimentează după gust cu: sare, piper, boia și cimbru.
Se presară pătrunjel tocat, pregătit în prealabil și tocănița poate fi servită imediat, de preferință cu mămăliguță caldă alături.
1
Este bine să folosiți cartofi roz care nu se sfărâmă la fiert.
2
Tăiați grosier ceapa, cartofii și roșiile. Dacă mărunțiți aceste legume, la fierbere se vor terciui.
3
Nu adăugați prea multă apă, doar cât să acopere bine cartofii, în așa fel încât să fiarbă, dar și să rămână puțin sos.
4
Pentru că ardeii copți sunt deja preparați, ei nu trebuie să fiarbă decât un clocot-două, la foc mic, spre sfârșitul preparării, atât cât să dea gustul lor preparatului.
5
Roșiile se adaugă spre sfârșitul preparării, să nu se sfărâme, ci doar să se înmoaie și să dea tocăniței, gustul lor bune (dulce, sau acidulat).
6
Cine dorește, poate adăuga 1 lingură de pastă de tomate.