Am făcut zilele trecute la cuptor o garnitură de post foarte gustoasă, din cartofi și ciuperci. Ea poate fi asociată unei fripturi, sau poate constitui singură o cină sățioasă.
Se curăță cepele, se spală, se taie rondele (cea verde) și se feliază cea roșie.
Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente și se spală în câteva ape.
Se curăță cartofii, se spală și se taie fiecare cartof în patru.
Usturoiul se curăță, se spală și se feliază subțire.
Se toarnă 2 linguri de ulei într-un vas termorezistent și se pun: cartofii, ciupercile, ceapa și usturoiul.
Se stropesc legumele cu 2-3 linguri de ulei și se condimentează cu: sare, piper și boia de ardei.
Se acoperă vasul cu capacul (sau cu folie de aluminiu) și se dă la cuptorul preîncălzit, pentru 20 de minute.
Se ia capacul de pe vas și se mai lasă în cuptor încă 15-20 de minute, până ce legumele sunt puțin rumenite și pătrunse.
Cât timp garnitura este la cuptor, se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Când garnitura este gata, se scoate din cuptor și se presară pătrunjel tocat.
Se servește imediat, ca garnitură, sau ca fel principal de post.
1
Folosiți cartofi roz, care-și vor păstra forma, nu se vor destrăma.
2
Dacă nu aveți capac la vasul termorezistent, folosiți folie de aluminiu.
3
Dați vasul termorezistent, cu capacul pus, la cuptor, pentru 20-25 minute, pentru ca ciupercile să lase apa și să se prepare înăbușit, odată cu celelalte legume după care mai lăsați garnitura la cuptor încă 15-20 minute, dar fără capac.
4
Nu preparați decât cantitatea necesară la o singură masă.