Primul preparat pe care l-am făcut cu praz, m-a determinat să apreciez mult această legumă specială și să-mi propun să caut și alte rețete. Așa că acum, de vreme ce am găsit praz de vânzare la noi, am făcut acest preparat foarte gustos, mai cunoscut în zona Olteniei și care merită făcut în orice bucătărie, pentru că este foarte bun, sănătos, de post, economic, ușor și rapid de pregătit. Chiar ne-a părut rău că s-a terminat, pentru că de regulă, preparatele de legume le fac în cantități mici.
Se curăță cepele, se spală, se taie grosier și se călesc în ulei suficient și la foc mic.
Se elimină partea verde a prazului, iar cea albă se spală foarte bine și se taie rondele, cam de 1,5 cm grosime. Se călesc și rondelele de praz cu ceapa, înăbușit, până ce se înmoaie.
Se spală roșiile, se feliază grosier și se adaugă în cratița cu ceapa și prazul. Se fierbe înăbușit, la foc mic, fără a amesteca prea mult, pentru a nu strivi ingredientele.
Se adaugă sucul de roșii și se lasă ingredientele la fiert, fără capac, la foc mediu, până ce se înmoaie și roșiile și se pătrund.
Se curăță cepele verzi, se spală, se taie rondele și se adaugă în cratița cu celelalte legume.
Se curăță cățeii de usturoi, se spală, se feliază și se adaugă în cratiță. Se fierb legumele la foc mic, amestecând ușor în cratiță, ca să nu fie strivite.
Când toate legumele au fost pătrunse, se adaugă și măslinele, spălate sub jet în prealabil și scurse de apă.
Se mai lasă mâncarea pe foc încă 4-5 minute, se condimentează cu: sare, piper și oregano, se presară pătrunjel tocat și se ia cratița de pe foc.
Mâncarea se servește caldă, dar este bună și rece.
1
Folosiți numai partea albă a prazului și spălați-o foarte bine, pentru că între foi sunt firișoare de pământ.
2
Tăiați prazul sub formă de rondele mai groase, ca să nu se destrame la fiert și pentru ca mâncarea să aibă și un aspect frumos, să nu arate ca un terci.
3
Puteți face această mâncare și cu roșii din conservă, sau numai cu suc de roșii.
4
La început, preparați legumele înăbușit, până ce se pătrund.
5
Amestecați ușor ingredientele, ca să nu se strivească.
6
Puteți folosi și măsline întregi, deși este mai bine ca ele să fie fără sâmburi.
7
Puteți folosi și alte condimente, care vă plac. Mie îmi place mult oregano...