În urmă cu câtva timp am văzut pe net niște rețete de gulaș de post. La prima rețetă am fost puțin mirată, pentru că eram obișnuită ca gulașul să fie pe bază de carne, dar pe urmă am acceptat această denumire. În fapt, eu numeam acest preparat, ”mâncărică” așa cum se zice pe la noi, dar cum denumirea mi se pare cam generală, am adoptat termenul de ”gulaș”. În fine, oricare i-ar fi denumirea, ingredientele sunt cam aceleași și gustul este foarte bun. Încă o rețetă foarte bună de post, pe bază de ciuperci...
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală ardeii capia, se curăță de cotoare și de semințe, se taie fâșii mai mici și înguste, după care se călesc cu ceapa și usturoiul, care s-au înmuiat deja.
Se curăță ciupercile (eu îndepărtez și pielița de pe pălărioarele ciupercilor), se spală în câteva ape și se taie, în bucăți mai mari, care se pun la călit în cratiță, peste celelalte legume, cu un pahar de apă. Se lasă cratița la foc mic, ca să scadă înăbușit legumele, în suc propriu.
Se adaugă sucul de roșii și se pregătesc cartofii, care se curăță, se spală, se taie în bucăți mai mari și se adaugă în cratiță. Se gătesc legumele înăbușit, la foc mic, până ce mai scade din lichid și cartofii sunt fierți. Atunci se condimentează după gust cu: sare, piper, boia cu ierburi, se pune capacul pe cratiță și după 10 minute ”de odihnă”, gulașul poate fi servit, presărat cu pătrunjel verde tocat.
1
Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă la fiert.
2
La această cantitate de ciuperci, puteți suplimenta cantitatea de cartofi, cu încă 2-3.
3
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu devină amare. Căliți-le doar puțin până se înmoaie și atunci vor da un gust foarte bun mâncării.
4
Faceți gulașul la foc mic, înăbușit (cu capacul pus pe jumătate) ca să se pătrundă bine legumele.
5
Nu amestecați, ca să nu se strivească legumele. Dacă le preparați la foc mic, înăbușit, ele se vor pătrunde și mâncarea va ieși foarte bună.
6
Adăugați condimentele și pătrunjelul tocat, după gust, la sfârșit.