Acesta este un preparat rapid și foarte gustos, care poate însoți, ca garnitură, o bucată de carne, sau poate fi servit simplu, cu pâine prăjită, la un mic dejun frugal. Mai mult chiar, o lingură de sote de ciuperci înăbușite poate da un gust excelent unui piure de cartofi, sau unei porții de paste.
Eu am folosit ciuperci din conservă, pentru că aveam mai puțin timp la dispoziție, dar ciupercuțele proaspete champignons pot fi chiar mai bune, deși va fi nevoie de câteva minute în plus pentru a le prepara astfel, înăbușit, cu ceapă verde și usturoi. Le-am savurat simplu, cu pâine prăjită și tare bune au mai fost...!
Ciupercile se scot din conservă, se clătesc în câteva ape reci și apoi se pun în strecurătoare ca să se scurgă bine.
Cât timp ciupercile se scurg de apă, se curăță cepele și cățelul de usturoi, se spală și se taie mărunt.
Când s-au scurs bine, ciupercile se sotează rapid în uleiul încins în prealabil.
Se adaugă ceapa și usturoiul, se presară: sare, piper, ierburi italiene și cimbru și după 1-2 minute, se ia tigaia de pe foc și ciupercile se pot servi, calde, cu pâine prăjită, la un mic dejun frugal, sau pot asezona excelent un piure de cartofi, sau o porție de paste.
1
Dacă folosiți ciuperci champignons proaspete, va trebui ca în prealabil să le curățați, să le spălați și apoi să le fierbeți timp de 5-7 minute, cu 1/2 linguriță de sare, eventual și de chimen. După fierbere, bine scurse, ciupercile vor fi sotate rapid, ca în rețeta de mai sus.
2
Dacă ciupercile proaspete folosite sunt mici, le veți lăsa întregi, dar dacă sunt mai mari, le puteți înjumătăți.
3
Preparatul va fi și mai bun, dacă veți sota ciupercuțele în 50 grame de unt.