Am făcut zilele trecute o foarte gustoasă mâncare de post, care pune în valoare legume apreciate și sănătoase. În plus, este economică și se face destul de ușor și repede.
Mazărea se scoate din conservă, se clătește sub jet de apă rece și se pune la scurs într-o strecurătoare.
Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală ardeiul gras, se îndepărtează cotorul și semințele, se taie cubulețe și se călește cu ceapa.
Se curăță morcovii, se spală, se taie rondele și se călesc, înăbușit, cu ceapa și ardeiul gras.
Când morcovii sunt aproape fierți se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în cratița cu legumele călite. Se adaugă apă, cât să acopere ingredientele și se fierbe înăbușit, la foc mediu.
Se spală roșiile, se feliază și se adaugă în cratița cu celelalte legume, continuându-se fierberea lor, la foc mediu.
Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă mazărea scursă de apă și după 3-4 minute de fierbere la foc mediu, se condimentează cu: sare, piper și boia, după gust. Se adaugă mărarul spălat, zvântat și tăiat în prealabil și se ia cratița de pe foc.
1
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Căliți-o doar puțin, la foc mic și în ulei suficient, până ce se înmoaie.
2
Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă la fiert.
3
Tăiați legumele grosier, nu le mărunțiți prea tare, ca să nu arate mâncarea ca un terci.
4
Nu adăugați cartofi în cratiță, decât atunci când morcovii sunt aproape fierți.
5
Nu adăugați prea multă apă, ca să nu fie nevoie să fierbeți prea mult mâncărica și între timp să se terciuiască. Legumele trebuie să-și păstreze forma.
6
Adăugați mărarul la sfârșitul preparării, ca să dea un gust bun mâncării.
7
Dacă nu vă place mărarul, deși se potrivește cel mai bine cu mazărea, puteți adăuga pătrunjel tocat.