De dragul ciupercilor champignons, dar și a ardeilor grași dulci, am făcut ieri o tocăniță excelentă, foarte gustoasă, mai ales asociată cu mămăliguță caldă și moale. O simfonie de culori și gusturi...
O mâncare ce se prepară destul de repede, mai mult timp cerând cuățarea și pregătirea legumelor, pentru gătit.
Se curăță cepele roșii și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă și să devină amare.
Se curăță ciupercile de pielițe și filamente, se spală în câteva ape și apoi se feliază.
Se adaugă ciupercile feliate în vasul cu legumele călite și apoi supa de legume. Se prepară ciupercile înăbușit, la foc mic, până se pătrund și mai scade lichidul lăsat de ele și supa de legume adăugată.
Între timp se spală roșiile și se taie în bucăți destul de mari, iar ardeii se spală, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie julienne.
Se curăță cepele verzi, se spală și se taie rondele.
Se aleg mărarul și frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.
Când ciupercile au fiert la foc înăbușit și s-au pătruns, se adaugă roșiile tăiate bucăți și după ce mai scade puțin lichidul lăsat de ele, se adaugă ardeii grași tăiați julienne. Se fierb legumele, în continuare, înăbușit, la foc mic.
După 7-8 minute, se adaugă ceapa verde tăiată rondele și se mai lasă vasul pe foc încă 5-6 minute, timp în care se pătrund și ultimele legume adăugate.
Se condimentează cu sare și piper, se oprește focul de la aragaz și apoi se presară mărar și pătrunjel tocat.
Tocănița se servește caldă, presărată cu mărar și asociată cu mămăliguță caldă, de asemenea.
1
Nu mărunțiți prea tare legumele, pentru ca tocănița să nu aibă, în final, aspectul unui terci.
2
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă, ci înmuiați-le doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, ca să rămână dulci și bune.
3
Puteți folosi orice ciuperci vă plac și aveți la îndemână, nu neapărat champignons.
4
Dacă nu aveți supă de legume, puteți folosi supă concentrată, sau pur și simplu, apă.
5
Faceți mâncarea la foc mic, înăbușit și evitați să amestecați frecvent în oală, ca să nu se strivească legumele, mai ales după ce adăugați ardeii grași, spre sfârșitul preparării.
6
Presărați verdețuri (mărar și pătrunjel tocat) după ce ați condimentat tocănița și ați luat-o de pe foc.