Mai aveam brânză de burduf în frigider și m-am gândit să fac niște langoși gustoși și sățioși, așa cum ne plac nouă. Unele persoane au o imagine anume despre langoși, dar eu am văzut din aceștia, umpluți cu fel de fel de ingrediente, de diferite forme: rotunzi, ovali (în special la Timișoara) și chiar pătrați. Nu mi se pare că forma este determinantă în ceea ce privește denumirea unui preparat, ci ingredientele și prepararea lor (gogoșile, cu care seamănă, sunt totuși dulci...) și cu toate acestea, după ce i-am făcut, m-am gândit la o altă denumire, inspirată de aspectul lor. Poate altă dată o voi divulga. Deocamdată, rămân la denumirea consacrată...
Din ingredientele de mai jos am făcut doar patru langoși, umpluți cu brânză de burduf și mărar din abundență, patru langoși mari totuși, cât tigaia în care i-am prăjit. Așa că au fost foarte consistenți și nu mai adaug cât de gustoși, pentru că am senzația că atât ingredientele, cât și pozele sunt suficient de convingătoare...
Pentru aluat, se pune făina, amestecată cu sarea, în vasul pentru frământat, se face o adâncitură în mijlocul ei și acolo se pune drojdia mărunțită, cu zahărul. Se toarnă puțină apă caldă în mijlocul vasului și se amestecă bine, până ce se dizolvă atât drojdia, cât și zahărul.
Se toarnă apoi treptat și restul apei calde și se încorporează toată făina. La urmă, pentru definitivarea aluatului și pentru desprinderea lui de mâini, se adaugă uleiul. Se frământă puțin, până ce se absoarbe tot uleiul, după care se acoperă vasul cu un șervet curat și se dă la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece, ca să dospească aluatul.
Cât timp aluatul stă la dospit se pregătește umplutura. Se alege mărarul, se spală, se zvântă bine și se taie mărunt. Se fărâmițează brânza de burduf și pentru ca umplutura să fie mai moale se adaugă un ou. Se încorporează oul și se adaugă apoi mărarul tăiat mărunt. Se omogenizează compoziția pentru umplutură.
Când aluatul și-a dublat volumul, după 35-40 minute, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frământă puțin cu făină, pentru eliberarea bulelor care s-au format în timpul dospirii. Când aluatul este ferm, se împarte în 8 bucăți similare.
Se ia o bucată de aluat și cu sucitorul se întinde o foaie rotundă cu grosimea de 5-6 mm. Se pune (și se întinde uniform) în mijlocul ei 1/4 din cantitatea de umplutură, după care din altă bucată de aluat se întinde o altă foaie similară, cu care se acoperă foaia umplută, se lipește de jur împrejur și ”se sigilează”, ca să nu se desfacă la prăjit.
După ce se fac toți langoșii, se pune uleiul la încins și când este fierbinte, se diminuează focul de la aragaz și se prăjesc pe ambele fețe, la foc mic, ca să crească și să nu rămână cruzi la interior.
Pentru servit, se ”decorează” cu cașcaval răzuit.
Sunt foarte buni, consistenți și gustoși, atât calzi, cât și reci.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos și repede, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, drojdia trebuie să fie proaspătă, iar lichidul pentru frământat (apa) trebuie să fie cald.
2
Adăugați un ou în umplutură, ca s-o faceți mai moale și mai ușor de întins pe foaia de aluat.
3
Zvântați bine mărarul, înainte de a-l toca și adăuga în umplutură.
4
Foile de aluat trebuie să fie de cca 5-6 mm grosime.
5
Faceți mai întâi toți langoșii, după care puteți începe să-i prăjiți.
6
Înainte de a pune langoșii la prăjit, trebuie ca uleiul să fie încins, iar apoi dați focul la mic.
7
Prăjiți langoșii la foc mic, ca să nu se ardă și să rămână cruzi la interior.
8
Folosiți suficient ulei pentru prăjit, altminteri langoșii se vor arde. Practic, langoșii trebuie să ”fiarbă” în ulei.
9
Luați langoșii de la prăjit cu o paletă și puneți-i pe hârtie absorbantă, care să absoarbă uleiul în exces.