Oua rosii, vopsite natural

de RODIMUR in Aperitive / Garnituri, 27 Apr 2019 | 5934 vizualizari

 

Îmi plac ouăle viu colorate, dar în coșurile altora. De mulți ani eu vopsesc ouăle doar natural, în coji de ceapă (chiar dacă uneori culoarea este mai închisă, sau mai ternă) nu numai pentru că este mai sănătos așa, ci și pentru că nu-mi place că vopseaua se ia pe mâini, orice aș face și curățindu-le, pentru a le mânca, se vopsește și albușul. Chiar nu-mi place deloc să mănânc chimicale...
Toată lumea știe că ouăle se pot vopsi natural cu coji de ceapă, dar sunt multe moduri de a o face: cu ouăle ”învelite” în coji, cu ouăle la fiert, printre cojile de ceapă, cu ouăle gata fierte, puse în apa colorată... De-a lungul anilor, am încercat și eu diverse modalități de vopsire a ouălor și în cele din urmă am ajuns la aceasta, care mi se pare cea mai bună. Acestea nu sunt cele mai frumoase ouă roșii pe care le-am făcut vreodată, dar m-am gândit că este bine să vă împărtășesc modalitatea de vopsire a lor.
Numărul de ouă care pot fi vopsite și celelalte cantități (apă, coji de ceapă) depind și de mărimea vasului în care o veți face. Oricum, este bine ca ouăle să nu fie puse în oală, unele peste altele. Eu am folosit o oală de 4 litri,  am vopsit 16 ouă (12 decorate și 4 simple) iar cojile de ceapă cu apa au ajuns până la jumătatea oalei.

 

INGREDIENTE

  • ouă
  • coji de ceapă (galbenă și roșie)
  • apă, cât să acopere bine cojile
  • oțet (2-3 linguri)
Portii: 1
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Oua rosii, vopsite natural:

Mai întâi trebuie pregătită ”vopseaua”. Se pun cojile de ceapă într-un vas (să fie mai mult de jumătate) se acoperă bine cu apă rece și se dă oala la fiert, la foc iute. După ce apa s-a colorat, se mai lasă să fiarbă încă 5-6 minute după care se ia oala de pe foc și se lasă până ce apa se răcește complet.

Când apa s-a răcit complet, se strecoară, iar cojile se aruncă.

Ouăle se spală, în apă cu puțin detergent de vase, ca să nu fie murdare sau cu grăsimi, se clătesc, după care se pot decora cu frunzulițe. Pentru aceasta se taie bucăți de aproximativ 10-12 cm lungime din ciorapi de damă, de culoare bej și se leagă strâns la un capăt. Se umezește oul cu un strop de apă, se lipesc pe el frunzulițe, se pune în bucățica de ciorap, iar apoi se leagă strâns și la capătul celălalt. Dacă frunzulițele s-au deranjat, la legare, se pot aranja la loc cu un ac, cu grijă, prin ciorapul legat. Se procedează la fel până ce se pregătesc toate ouăle.

Se pun ouăle (decorate, sau nu) în oală, se adaugă apa răcită și strecurată în care au fiert cojile și se adaugă 2-3 linguri de oțet. Se dă oala la fiert, la foc mic, apoi mediu iar după ce începe să fiarbă se mai lasă 8-10 minute și apoi se ia oala de pe foc.

Se scot ouăle vopsite din oală, se pun pe o tavă în care s-a pus hârtie absorbantă și după ce s-au răcorit, se scot din ciorap și se îndepărtează frunzulițele. Se ung cu puțin ulei, slănină, sau untură și când sunt reci se pun în frigider și se păstrează acolo, până ce se consumă.

 

TIPS-URI

1

Spălați ouăle în prealabil, cu apă și puțin detergent de vase (nu de rufe!). Clătiți-le apoi rapid, după care le puteți decora/vopsi.

2

Pentru o culoare mai intensă, folosiți mai multe coji de ceapă. Cojile de la ceapa roșie vor da o culoare mai frumoasă, așa că ar fi bine să folosiți din acestea, sau mai multe din acestea.

3

Dacă ouăle vor fi albe, culoarea lor, după vopsire va fi mai deschisă.

4

Scoateți ouăle din frigider cu jumătate de oră înainte de vopsire, ca să se mai încălzească și să ajungă la temperatura apei în care vor fierbe.

5

Faceți ”vopseaua” înainte și lăsați-o să se răcească de tot, înainte de a începe vopsirea ouălor.

6

Dacă nu scoateți cojile din apă, după ce s-a colorat, se vor lipi de ouă și vor ieși pătate.

7

Nu puneți ouăle în apă fierbinte, pentru că se vor crăpa. Răciți complet apa în care le veți vopsi și adăugați oțet, pentru culoare, dar și pentru a împiedica spargerea lor.

8

Dacă veți fierbe prea mult ouăle, sau dacă le veți lăsa să se răcească în apa colorată de la cojile de ceapă, gălbenușul se va înverzi, iar ele vor avea o culoare foarte închisă, maronie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Oua rosii, vopsite natural" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (32)

RODIMUR 1

30.04.2019, 18:48

Mulțumesc, Anca, pentru explicații! Poate voi încerca și eu sâmbătă, de Paștele Blajinilor!

dantes 1

07.05.2019, 10:10

Frumoase!

RODIMUR 1

07.05.2019, 11:10

Mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Aperitiv oua vopsite cu coji de ceapa