După mesele copioase, gustoase și consistente de sărbători, dar grele, pentru stomac și ficat, ceea ce-mi doresc mult să mănânc este o mâncare cu mămăliguță moale și caldă. Dacă avem brânză bună de burduf în frigider, atunci ouă, făină de porumb și unt sigur se găsesc, așa că acesta este preparatul de refacere. Ceea ce am făcut și zilele trecute, după sărbătorile de Paști și tare mult ne-a plăcut! Și pentru ca mâncarea să fie și sănătoasă, fără prăjeli (mai ales acum!) am făcut ouăle poșate, nu ochiuri...
Se pune apa cu sare în ceaun, la fiert și când începe să se încălzească, se toarnă făina ”în ploaie” amestecându-se întruna, ca să nu se formeze cocoloașe.
În timp ce mămăliguța fierbe, se fac ouăle poșate (ca să fie dietetice). Se pune o oală cu 2 litri de apă la fiert, se adaugă două linguri de oțet și puțină sare. Când apa fierbe, se face un vârtej în ea cu lingura, se sparge oul și se dă drumul încet în el. La fel se procedează și cu celelalte ouă. Se fierb la foc mediu și după 3:30-4 minute, se scot ouăle poșate din apă, cu o paletă.
Când este gata mămăliguța se pune în farfurie. Se adaugă untul feliat și brânza de burduf, iar deasupra se pun ouăle poșate. Se servesc imediat.
1
Pentru ca mămăliguță să nu fie cu cocoloașe, este bine să turnați făina ”în ploaie” înainte ca apa să fiarbă și să amestecați întruna, până la omogenizarea ingredientelor. Țineți cont de faptul că făina se va umfla, așa că nu puneți prea multă, ca să nu fie mămăliguța prea tare/deasă (în limbajul popular, unii îi spun ”vârtoasă”).
2
Pentru poșare, ouăle trebuie turnate foarte încet, în apa fierbinte cu sare.
3
Pentru ca gălbenușul să rămână moale, nu țineți ouăle la fiert mai mult, decât este recomandat.
4
Mâncarea se poate servi și cu ouă ochiuri, dar deși este foarte gustoasă și așa, este mai puțin dietetică.