Unii susțin că cele mai sănătoase chifteluțe sunt cele făcute la cuptor, dar totuși, cele mai gustoase (chiar dacă nu la fel de sănătoase) sunt cele prăjite. Am făcut aceste chifteluțe din carne tocată amestec (porc și vită) și au ieșit foarte bune și îmbietoare. Pentru a atenua puțin gustul prăjelii, le-am asociat cu niște cartofi natur. A fost un prânz pe cinste...!
Din ingredientele de mai jos am făcut 62 de chifteluțe, câte 3/porție.
Carnea se spală, se scurge de apă, se curăță de pielițe și se toacă fin.
Se curăță ceapa, se spală, se mărunțește și se călește ușor, până ce se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic, iar când se răcește, se pune într-o strecurătoare, ca să se scurgă uleiul.
Se curăță usturoiul și cartoful de coajă și se spală, iar pâinea se înmoaie în puțin lapte dulce.
Într-un bol încăpător se pun: carnea tocată, ceapa călită și scursă de ulei, cartoful și usturoiul dați prin răzătoarea fină, sarea, piperul, ouăle și bicarbonatul.Se amestecă bine și se mai adaugă apoi pâinea înmuiată în lapte și stoarsă, iar la urmă, făina albă, pentru definitivarea compoziției.
Când compoziția este omogenă, se ia câte o lingură din ea, se pune pe planșeta înfăinată și se face o biluță care se aplatizează. Se procedează la fel, până ce se epuizează compoziția.
Se pune uleiul la încins în tigaie și apoi se prăjesc chifteluțele pe rând, pe ambele fețe, în ulei suficient, ca să nu se ardă.
Când toate chifteluțele sunt prăjite, se poate trece la prepararea sosului. Se curăță cepele, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, în puțin ulei și la foc mic. Se adaugă în tigaie și usturoiul, tăiat fin. Când s-a înmuiat și usturoiul, se adaugă: zahărul, sarea, piperul, frunza de dafin și două pahare de apă. Se lasă sosul să fiarbă înăbușit, la foc mic.
După 5 minute, se adaugă chifteluțele și apă, cât să le acopere. Se fierb chifteluțele 5-6 minute. Între timp se amestecă făina cu sucul de roșii, adăugat treptat, pentru a nu se forma cocoloașe. Se adaugă sucul de roșii în cratița cu chifteluțele care fierb și se mai lasă pe foc încă 4-5 minute. Se amestecă din când în când, ca să nu se prindă de fundul vasului și cine vrea, poate adăuga și oțetul de mere.
Se servește, de preferință, cu cartofi fierți natur, sau cu piure. De vreme ce chifteluțele sunt prăjite, este de evitat o garnitură prăjită, de asemenea.
1
Nu prăjiți ceapa prea tare, ca să nu se ardă și să devină amară.
2
Înainte de a adăuga ceapa călită în carnea tocată, trebuie să o scurgeți de ulei.
3
Înainte de a pune chifteluțele la prăjit, asigurați-vă că uleiul este încins.
4
Prăjiți chifteluțele la foc mic, spre mediu și în ulei suficient. Dacă nu va fi suficient ulei în tigaie, chifteluțele se vor arde.
5
Nu ardeți chifteluțele. Ele trebuie să aibă o culoare frumoasă, maronie, nu neagră.
6
Chifteluțele trebuie fierte/preparate în sos (”marinate”). Nu este suficient să turnați peste ele un sos de tomate.