Mai avem vinete în congelator, așa că m-am gândit să le prepar altfel decât de obicei, adică onctuoase și pufoase, cu maioneză și usturoi pisat.
De această dată am încercat o salată de vinete în stil grecesc, așa cum mi-a spus o prietenă că ar fi mâncat în Grecia: cu ulei de măsline și iaurt grecesc, cremoasă și acrișoară, de la zeama de lime/lămâie, oricum, mai puțin onctuoasă.
Până am găsit rețeta de la prietena mea, am aflat de pe net și de altfel de salată de vinete în stil grecesc, pe care sigur o voi prepara altă dată. Pur și simplu vreau să încerc diferite gusturi...
Vinetele se scot din congelator cu o seară înainte și se pun într-o strecurătoare, pentru ca decongelându-se natural, să se scurgă și de lichid.
A doua zi, când vinetele s-au scurs bine de lichid, se tamponează cu un prosop de hârtie și apoi se toacă/mărunțesc cu un cuțit.
Se adaugă: usturoiul pisat, iaurtul rece, sarea, uleiul de măsline și zeama de lămâie. Se omogenizează și se dă la rece pentru cel puțin 30 de minute, ca să se pătrundă bine de aromele ingredientelor.
Se servește rece, cu pâine prăjită și roșii.
1
Scoateți din timp vinetele de la congelator, ca să se decongeleze natural.
2
Lăsați vinetele congelate într-o strecurătoare, pentru ca decongelându-se, să se scurgă de lichid.
3
Iaurtul trebuie să fie mai gras (10%) și rece, de la frigider.
4
Usturoiul poate fi pisat, zdrobit, sau dat pe răzătoarea fină.
5
Vinetele nu trebuie tocate fin, ci mărunțite doar, cu un cuțit.
6
Dacă nu aveți lime, puteți folosi lămâie.
7
Țineți salata la frigider timp de cel puțin 30 minute, înainte de servire.