Acesta este primul meu tort de post, dar mă gândesc la el dinainte de a intra în Postul Mare. Îmi propusesem să-l fac cu ocazia acestei mari sărbători, Floriile și de atunci m-am tot gândit la cantități, formă și decor. Tortul acesta de post are la bază prăjitura cu foi cu bulion (eu pun pastă de tomate, pentru că bulionul, fiind lichid, ar cere mai multă făină) și cu creme de gris. (https://www.bucataras.ro/retete/desert-prajitura-din-foi-cu-bulion-si-creme-de-caramel-si-de-lamaie-de-post-88871.html)
În fine, vineri am făcut foile, sâmbătă am făcut cremele (de caramel și cu lămâie) și l-am umplut, iar astăzi dimineață, chiar de Florii, l-am decorat. Cu fructe confiate.
A ieșit atât de frumos, încât nici nu-mi venea să-l tai...Primele două felii le-am dus vecinilor, care au fost încântați și mi-au spus că tortul acesta trebuie să poarte numele ”Excelent”. Astfel l-am și botezat...
Mai trebuie să precizez că mi-au ieșit 8 porții generoase (tot atât câte cireșe sunt ”în prima linie”), iar timpul de preparare nu include orele în care (peste noapte) tortul a stat în frigider, la ”presare”, înainte de a fi decorat și definitivat.
Se fac mai întâi foile, chiar cu o zi înainte. Se amestecă ingredientele solide (zahărul, grisul, sarea) și se încorporează pasta de tomate. Se adaugă bicarbonatul de sodiu stins în puțin oțet și treptat, celelalte ingrediente lichide (uleiul și apa). Se încorporează făina și se adaugă apa de flori de portocal, sau o esență care vă place (rom, vanilie, migdale...).
Când aluatul este ferm și nelipicios, se împarte în patru părți egale, din care se fac tot atâtea foi care se coc pe rând, pe fundul tăvii, unse în prealabil cu ulei.
Pentru crema de lămâie se amestecă zahărul cu: grisul, sarea și vanilia, după care se adaugă apa și se dă crăticioara la foc mic, amestecând întruna, până ce compoziția se îngroașă. Când grisul s-a îngroșat tare, se ia crăticioara de pe foc și se dă la răcoare, ca să se răcească. Se amestecă din când în când în compoziție, ca să nu se formeze crustă deasupra.
Când compoziția este aproape rece, se încorporează margarina și se adaugă coaja răzuită și zeama de lămâie (sau esență, după gust). Se mixează compoziția, până la omogenizare.
Pentru crema de caramel, se pune zahărul într-o crăticioară, la foc mic și se caramelizează. Se adaugă apoi apa, sarea și vanilia, după care se amestecă, la foc mic, până ce se dizolvă tot caramelul. Se adaugă ”în ploaie” grisul și se amestecă întruna, la foc mic, până ce se îngroașă tare.
Se ia cratița de pe foc și se lasă să se răcorească, dar între timp se mai amestecă din când în când în compoziție, ca să nu se formeze crustă deasupra.
Când această compoziție este aproape rece, se încorporează margarina și eventual, se mai poate adăuga o linguriță de esență de vanilie (suplimentar).
Pentru sirop, se fierbe 1-2 minute 100 ml de apă cu 3 linguri de zahăr tos și când este rece, se adaugă esență de vanilie, după gust.
Foile pentru tort se însiropează ușor pe rând (având grijă ca siropul să ajungă) și se ung cu cremă. Prima cremă de la bază, va fi de caramel, a doua, de lămâie, iar cea de-a treia, din nou de caramel. Se acoperă tortul cu ultima foaie, însiropată pe partea care se suprapune peste cremă. (Mai rămâne suficientă cremă de lămâie pentru ”îmbrăcat” tortul, a doua zi.)
Se pune tava cu tortul într-o pungă, sau o folie alimentară (ca să nu absoarbă alte mirosuri) și se dă la frigider, peste noapte, cu ceva greu deasupra (eu am pus două cărți grele) ca să se preseze bine.
A doua zi, se scoate tortul din frigider, se unge uniform, deasupra și de jur împrejur cu crema de lămâie rămasă și apoi se decorează, după preferință.
Se păstrează la rece, până ce se termină, acoperit, ca să nu atragă mirosuri de mâncare din frigider.
1
Puteți face foile din timp, chiar cu o zi înainte.
2
Puteți folosi bulion, dar acesta fiind lichid, va trebui să suplimentați cantitatea de făină (ceea ce eu am vrut să evit și de aceea am folosit pastă de tomate, care, în plus este mai concentrată și are o culoare mai intensă.)
3
Nu țineți prea mult foile în cuptor, ci doar cât să se usuce bine și să se rumenească foarte puțin pe partea care este pe dosul tăvii.
4
Faceți compozițiile de gris la foc mic, amestecând întruna, ca să fiarbă suficient, să nu se prindă de fundul vasului și să nu se formeze cocoloașe.
5
Cât timp grisul, bine legat, va sta la răcorit, amestecați în el din când în când, ca să nu se formeze crustă deasupra.
6
Nu adăugați margarina în compoziție decât atunci când grisul este aproape rece.
7
La crema de caramel puteți adăuga (opțional) esență de vanilie, dar gustul dulce amărui specific acestei creme ar trebui să fie suficient.
8
Însiropați doar foarte puțin foile. În acest fel, peste 6-7 ore de stat la rece, sub o greutate, tortul poate fi tăiat frumos, cu ușurință. Dacă veți însiropa mai tare foile, tortul se va înmuia și s-ar putea să-și modifice aspectul, ceea ce nu este de dorit.
9
După ce ați însiropat foile și le-ați uns cu cremă (cu excepția ultimei foi, de deasupra), înveliți tortul în folie alimentară și lăsați-l, cu o greutate deasupra, la rece, ca să se preseze.
10
Izolați tortul, prin folie alimentară, de mirosurile de mâncare din frigider.
11
După ce ați uns tortul și l-ați decorat, puneți-l într-un suport de tort, cu capac, tot pentru a-l izola de alte mirosuri.