Cum ne plac supele cremă, fac adeseori și crutoane crocante, la cuptor. De obicei, crutoanele pe care le fac sunt simple, preparate la cuptor, dar de această dată, am făcut crutoane picante, care mi se pare că sunt mai potrivite cu mâncărurile ”neutre”. Există persoane care preferă crutoanele prăjite la tigaie, chiar dacă știu că sunt mai puțin sănătoase decât cele coapte la cuptor, tocmai pentru că uleiul (sau untul) le dă un gust mai bun. În această rețetă am îmbinat ingredientul care face crutoanele mai plăcute (uleiul) cu mai multe condimente și cu un mod de preparare mai sănătos (la cuptor). Au ieșit foarte bune, picante și au dat un gust foarte bun supei cremă. Cred că cei cărora le place gustul picant, pot savura aceste crutoane și simple, ca pe kubeti...
Feliile de pâine se taie în cubulețe.
Se face un ”dresing” din cele două tipuri de ulei și din condimente (sarea și piperul, după gust) și după omogenizare, se dau crutoanele prin el, în așa fel încât să se îmbibe ușor.
Se pun crutoanele îmbibate ușor în tavă, pe hârtie de copt.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu și se supraveghează atent, ca să nu se ardă crutoanele.
Se scoate tava din cuptor, când crutoanele s-au rumenit frumos și după ce se răcesc, se pot servi, cu supa cremă, sau simple, ca și cum ar fi kubeti.
1
Pentru crutoane, se poate folosi atât pâine proaspătă, cât și mai veche.
2
Puteți adăuga și alte condimente care vă plac, dar atenție la combinarea și dozarea lor.
3
Dacă pâinea este proaspătă, nu țineți crutoanele în ”dresing” decât puțin timp, doar cât să se îmbibe ușor, ca să nu se înmoaie.
4
Pâinea mai veche, se va îmbiba mai greu și riscul ca crutoanele să se înmoaie este mai mic.
5
Supravegheați atent crutoanele, după ce le dați la cuptor, ca să nu se ardă.