Smantana se amesteca cu untura,apoi se pun cele 4 galbenusuri,esenta de vanilie si faina. Amestecam bine toate ingredientele pana obtinem un aluat tare. Acesta il impartim in 6 bucati. Din fiecare bucata de aluat se face o foaie,care se unge cu margarina topita,o rulezi sul apoi o dai la frigider...
Pregatim legumele:
gogosarii si ardeii ii spalam. Le scoatem toate semintele apoi ii dam prin masina de tocat carne. Ceapa se curata,se spala si se toaca foarte marunt(sau puteti sa o dati pe masina de tocat carne). Morcovul ce rade de coaja,se spala si se da prin razatoarea cu ochiuri mici....
blatul:
ouale se bat spuma cu zahar,care se pune treptat.
se adauga apa si uleiul.
apoi punem faina si cacaoa.
batem bine iar la urma adaugam esenta de rom.
se ia o tava,se unge cu putina margarina,se tapeteaza cu hartie de copt .
turnam compozitia in tava si o dam in cuptorul...
Gelatina se inmoaie in laptele rece.(pana laptele este absorbit in intregime).
frisca se bate spuma si se da la frigider.
albusurile se bat spuma,se adauga zaharul tos si esenta de rom.
se bat pana ce se intaresc bine.
peste gelatina inmuiata se pun galbenusurile si spuma de albusuri....
Ceapa se curata ,se spala si se taie solzisori.
gogosarii se curata de seminte si se taie feliute mici si subtiri.
buretii ii curatati,ii spalati si ii fierbeti 20-30 min.
intr-o oala adaugati:apa,uleiul,otetul,sarea,zaharul piperul boabe si foile de dafin rupte bucatele.
puneti pe...
Ghebele se spala bine se curata si se pun la fiert intr-o oala cu apa cu un strop de sare vreo20-25 min.
dupa ce s-au fiert ii lasam putin la scurs.
ceapa o curatam si o tocam cat mai marunt
intr-o tigaie punem untul .
cand acesta s-a topit adaugam ceapa si o lasam putin sa se inmoaie...
blatul:
ouale se bat spuma cu zaharul.
se pune esenta si praful de copt stins cu putina zeama de lamaie.
la urma se adauga coaja de portocale si faina.
se tapeteaza o tava cu margarina,se pune hartie de copt.
se aseaza compozitie in tava,se niveleaza si se da in cuptorul incins....
Conopida se desface buchetele nu prea mici. se spala bine. intr-o oala se pune niste apa la fiert cu un strop de sare. cand incepe sa fiarba se pune conopida si se fierbe cam 20 min. dupa ce a fiert scurgem apa, o lasam sa se racoreasca 10 min. ouale le batem cu putin piper,vegeta si cele 3...
Cartofii se curata de coaja,se spala,se taie cubulete si se pun la fiert cu un strop de sare.
radacina de patrunjel se curata,se taie in patru si se pune peste cartofi la fiert pentru putin aroma.
dupa ce s-au fiert bine ,ii scurge,indepartam radacina de patrunjel.
adaugam margarina si...
Mai intai de toate va echipati intr-o zi cu multe sacose,va imbracati mai gros(ca acum e rece afara),luati si ceva papica,va urcati intr-o masina si directia spre padure la cules ghebe......
daca nu alegi varianta a 2a .,care am ales-o si eu ...va imbracati,luati sacose,niste banusori si...
Gogosarii se spala.
li se scot cotoarele si se scutura de toate semintele.
apoi se dau prin masina de carne sau prin robot si ii facem pasta.
intr-o oala mai larga,se pun gogosarii macinati cu uleiul si sarea.
ii punem pe aragaz la foc potrivit si o fierbem20-25 de min.
spalam...
Punem intr-o oala apa la fiert cu un praf de sare.
cand incepe sa fiarba punem melcisorii in oala si ii fierbem maxim 15 min.
intr-un bol pregatim compozitia de branza.
branza o framantam bine cu o furculita.
adaugam smantana si ouale si le incorporam.
apoi punem zaharul,esenta de...
Hribii ii curatam bine. Ii spalam in 4-5 ape ,apoi ii lasam intr-o oala cu apa cam 30 min pentru a se indeparta toata murdaria de pe ei, apoi ii punem intr-o oala cu apa si ii fierbem cam 20 min cu un strop de sare.
Ceapa o curatam,o spalam si o tocam. Rosia o curatam de pielita si o...
intr-o tigaita se pune untul la topit dar fara sa se infierbante,doar cat sa se topeasca.
albusurile se bat spuma,se adauga zaharul si esenta de rom.
apoi se adauga galbenusurile treptat.
dupa care turnam untul topit.
dupa ce amestecam bine aceste ingrediente ,adaugam...
Gogosarii se spala ,li se scoate cotorul si se scutura de toate semintele. Dupa ce i-am curatat ii taiem felii mai grosute. Conopida o spalam bine apoi o desfacem buchetele mici.
Intr-o oala mai larga pregatim compozitia de otet. Amestecam otetul,apa,uleiul,zaharul,sarea,boabe de piper si foi...
varza o spalam bine ,ii scoatem cotorul.
intr-o oala punem niste apa,borsul si sare si o punem pe foc la fiert.
cand incepe sa fiarba se pune varza cu gaura de la cotor in jos ,o lasam putin sa se desfaca frunzele.
o intoarcem apoi si desfacem frunzele rand pe rand.
frunzele scoase le...
muschiul de porc se spala bine,se taie bucatele si se lasa putin la scurs.
intr-o tigaie punem 2-3 linguri de ulei.
cand s-a incins se adauga carnea.
se rumeneste putin 3-4 min apoi se pune apa cat sa acopere bine carnea.
lasam sa fiarba circa 15-20 min.
in aceste timp pregatim...
pieptul de pui se spala bine.
se tamponeaza cu un servet,apoi il taiem bucati mai mari .
fiecare bucata de piept se bate ca pe snitel ,dar nu prea tare ca sa il sfaramati.
le condimentati cu sare si piper.
cascavalul il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
gogosarii ii taiem felii...
Spalam cartofii bine, ii punem la fiert cu tot cu coaja.
Cand sunt bine patrunsi, ii scurgem de apa si ii lasam sa se raceasca.
Ii decojim, apoi ii pasam pana obtinem un piure.
Adaugam sarea, zaharul, oul si amestecam.
Punem faina treptat, o incorporam cu mainile. Trebuie sa obtinem un...
blatul:
intr-un lighean se amesteca oul cu smantana si margarina.
drojdia se freaca cu putina apa minerala ,calduta.
se pune si aceasta in lighean.
se pune faina si incepe sa se framante.
se sareaza si adaugam apa minerala cata este nevoie sa iese un aluat ca de paine.
il lasam...
jumatatea de foaie de aluat foietaj o punem la dezghetat.
dupa ce s-a dezghetat o asezam pe masa tapetata cu faina alba.
mai intindem cu sucitotul aluatul(pentru ca este destul de groasa foaia),apoi o taiem patratele.
cascavalul il taiem feliute.
pastrama o taiem si pe aia bucatele...
toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
galbenusurile le frecam spuma cu zaharul,pe care il punem pe rand.
peste se pune smantana se mai mixeaza putin apoi punem si laptele.
adaugam esentele si praful de copt stins cu putina zeama de lamaie.
apoi incepem sa se puna...
pulpele de pui le spalam bine si le parlim puful de pe ele.
le taiem in doua.
intr-o cratita punem putin ulei la incins.
apoi punem pulpele si le rumenim putin pe o parte si cealalta cat sa iese sangele din ele ,apoi punem apa ca sa le acoperim bine si cubul knorr.
curatam ceapa ,o...
Mai intai de toate pregatiti legumele.
Intr-o cratita puneti apa si o transferati pe foc.
Cand clocoteste, dati drumul rosiilor spalate si le opariti 5 minute.
Le scoateti cu o paleta intr-un bol, le lasati sa se racoreasca, apoi le decojiti pielita si indepartati cotoarele.
Le dati prin...
gogosarii,ardeii galbeni si ardeii kapia ii spalam bine sub jetul de apa.
le curatam cotoarele si toate semintele.
ii taiem rand pe rand cubulete mici(sau mai mari...mie imi place zarzavatul taiat cat mai mic).
ceapa se curata ,se spala si se toaca.
morcovul il radeti,il spalati si il...
ardeii iuti se spala bine si se aseaza ori intr-un borcan ori intr-o sticla mai larga la gura(sticla nu de plastic ci din sticla)
intr-o tigaita se pun frunzele de dafin rupte,sarea,boabele de piper,uleiul, apa si otet si se pun pe foc la fiert.
lasam sa dea cateva clocote.
apoi aceasta...
Se spala bine gogosarii, apoi ii curatati de cotoare si toate semintele.
Ii taiati felii mai mari, nu foarte subtiri.
Intr-o tigaie mai mare puneti sa preparati sosul.
Turnati otetul, uleiul, apa, zaharul, bulionul, mustarul, sarea, cateva boabe de piper si foile de dafin rupte bucati mici....
1.
castravetii se spala foarte bine.
se aseaza intr-un borcan de 5 kg.(sau puteti sa ii puneti in borcanele mici).
intr-o oala se pun 5 litri apa si 5 linguri de sare mare.
se pun pe foc si lasam pana da cateva clocote.
apa fierbinte se pune peste castraveti in borcan si se acopera...
Prunele se aleg sa fie coapte, se spala bine si se indeparteaza coditele.
Se taie in doua si se inlatura samburii.
Se pun intr-o oala de tuci, un rand de prune unul de zahar, iar prune, iar zahar si tot asa pana terminati prunele si zaharul.
Le lasati asa sa stea cam 2-3 ore sau chiar peste...
prunele se spala foarte bine si se indeparteaza coditele.
acestea se aleg sa fie mai tari,nu crude,dar sa nu fie moi.
borcanele de 800 gr se spala cu apa fierbinte si se scurg bine.
in fiecare borcan se pun 4-5 prune(eu am avut mai mari,daca sunt mai mici puneti cat sa umpleti borcanele...
Broscute
Smantana se amesteca cu untura,apoi se pun cele 4 galbenusuri,esenta de vanilie si faina. Amestecam bine toate ingredientele pana obtinem un aluat tare. Acesta il impartim in 6 bucati. Din fiecare bucata de aluat se face o foaie,care se unge cu margarina topita,o rulezi sul apoi o dai la frigider...
Zacusca cu bureti
Pregatim legumele: gogosarii si ardeii ii spalam. Le scoatem toate semintele apoi ii dam prin masina de tocat carne. Ceapa se curata,se spala si se toaca foarte marunt(sau puteti sa o dati pe masina de tocat carne). Morcovul ce rade de coaja,se spala si se da prin razatoarea cu ochiuri mici....
Mini amandine
blatul: ouale se bat spuma cu zahar,care se pune treptat. se adauga apa si uleiul. apoi punem faina si cacaoa. batem bine iar la urma adaugam esenta de rom. se ia o tava,se unge cu putina margarina,se tapeteaza cu hartie de copt . turnam compozitia in tava si o dam in cuptorul...
Prajitura cu crema de vanilie si alune
Gelatina se inmoaie in laptele rece.(pana laptele este absorbit in intregime). frisca se bate spuma si se da la frigider. albusurile se bat spuma,se adauga zaharul tos si esenta de rom. se bat pana ce se intaresc bine. peste gelatina inmuiata se pun galbenusurile si spuma de albusuri....
Salata de bureti pentru iarna
Ceapa se curata ,se spala si se taie solzisori. gogosarii se curata de seminte si se taie feliute mici si subtiri. buretii ii curatati,ii spalati si ii fierbeti 20-30 min. intr-o oala adaugati:apa,uleiul,otetul,sarea,zaharul piperul boabe si foile de dafin rupte bucatele. puneti pe...
Ciulama de ghebe
Ghebele se spala bine se curata si se pun la fiert intr-o oala cu apa cu un strop de sare vreo20-25 min. dupa ce s-au fiert ii lasam putin la scurs. ceapa o curatam si o tocam cat mai marunt intr-o tigaie punem untul . cand acesta s-a topit adaugam ceapa si o lasam putin sa se inmoaie...
Rulada cu crema de ciocolata si bucatele de nuci
blatul: ouale se bat spuma cu zaharul. se pune esenta si praful de copt stins cu putina zeama de lamaie. la urma se adauga coaja de portocale si faina. se tapeteaza o tava cu margarina,se pune hartie de copt. se aseaza compozitie in tava,se niveleaza si se da in cuptorul incins....
Conopida pane
Conopida se desface buchetele nu prea mici. se spala bine. intr-o oala se pune niste apa la fiert cu un strop de sare. cand incepe sa fiarba se pune conopida si se fierbe cam 20 min. dupa ce a fiert scurgem apa, o lasam sa se racoreasca 10 min. ouale le batem cu putin piper,vegeta si cele 3...
Piure cremos cu sos de rosii si gogosar
Cartofii se curata de coaja,se spala,se taie cubulete si se pun la fiert cu un strop de sare. radacina de patrunjel se curata,se taie in patru si se pune peste cartofi la fiert pentru putin aroma. dupa ce s-au fiert bine ,ii scurge,indepartam radacina de patrunjel. adaugam margarina si...
Ghebe la borcane pentru iarna
Mai intai de toate va echipati intr-o zi cu multe sacose,va imbracati mai gros(ca acum e rece afara),luati si ceva papica,va urcati intr-o masina si directia spre padure la cules ghebe...... daca nu alegi varianta a 2a .,care am ales-o si eu ...va imbracati,luati sacose,niste banusori si...
Pasta de gogosari
Gogosarii se spala. li se scot cotoarele si se scutura de toate semintele. apoi se dau prin masina de carne sau prin robot si ii facem pasta. intr-o oala mai larga,se pun gogosarii macinati cu uleiul si sarea. ii punem pe aragaz la foc potrivit si o fierbem20-25 de min. spalam...
Budinca cu paste si branza
Punem intr-o oala apa la fiert cu un praf de sare. cand incepe sa fiarba punem melcisorii in oala si ii fierbem maxim 15 min. intr-un bol pregatim compozitia de branza. branza o framantam bine cu o furculita. adaugam smantana si ouale si le incorporam. apoi punem zaharul,esenta de...
Tocanita de hribi (sau opintici)
Hribii ii curatam bine. Ii spalam in 4-5 ape ,apoi ii lasam intr-o oala cu apa cam 30 min pentru a se indeparta toata murdaria de pe ei, apoi ii punem intr-o oala cu apa si ii fierbem cam 20 min cu un strop de sare. Ceapa o curatam,o spalam si o tocam. Rosia o curatam de pielita si o...
Madelene
intr-o tigaita se pune untul la topit dar fara sa se infierbante,doar cat sa se topeasca. albusurile se bat spuma,se adauga zaharul si esenta de rom. apoi se adauga galbenusurile treptat. dupa care turnam untul topit. dupa ce amestecam bine aceste ingrediente ,adaugam...
Gogosari cu conopida in otet
Gogosarii se spala ,li se scoate cotorul si se scutura de toate semintele. Dupa ce i-am curatat ii taiem felii mai grosute. Conopida o spalam bine apoi o desfacem buchetele mici. Intr-o oala mai larga pregatim compozitia de otet. Amestecam otetul,apa,uleiul,zaharul,sarea,boabe de piper si foi...
Sarmalute in varza verde
varza o spalam bine ,ii scoatem cotorul. intr-o oala punem niste apa,borsul si sare si o punem pe foc la fiert. cand incepe sa fiarba se pune varza cu gaura de la cotor in jos ,o lasam putin sa se desfaca frunzele. o intoarcem apoi si desfacem frunzele rand pe rand. frunzele scoase le...
Mancare de mazare cu carne
muschiul de porc se spala bine,se taie bucatele si se lasa putin la scurs. intr-o tigaie punem 2-3 linguri de ulei. cand s-a incins se adauga carnea. se rumeneste putin 3-4 min apoi se pune apa cat sa acopere bine carnea. lasam sa fiarba circa 15-20 min. in aceste timp pregatim...
Rulou de pui cu cascaval si gogosar in otet
pieptul de pui se spala bine. se tamponeaza cu un servet,apoi il taiem bucati mai mari . fiecare bucata de piept se bate ca pe snitel ,dar nu prea tare ca sa il sfaramati. le condimentati cu sare si piper. cascavalul il dam pe razatoarea cu ochiuri mari. gogosarii ii taiem felii...
Galuste cu prune
Spalam cartofii bine, ii punem la fiert cu tot cu coaja. Cand sunt bine patrunsi, ii scurgem de apa si ii lasam sa se raceasca. Ii decojim, apoi ii pasam pana obtinem un piure. Adaugam sarea, zaharul, oul si amestecam. Punem faina treptat, o incorporam cu mainile. Trebuie sa obtinem un...
Pizza
blatul: intr-un lighean se amesteca oul cu smantana si margarina. drojdia se freaca cu putina apa minerala ,calduta. se pune si aceasta in lighean. se pune faina si incepe sa se framante. se sareaza si adaugam apa minerala cata este nevoie sa iese un aluat ca de paine. il lasam...
Pachetele asortate cu sunca si cascaval
jumatatea de foaie de aluat foietaj o punem la dezghetat. dupa ce s-a dezghetat o asezam pe masa tapetata cu faina alba. mai intindem cu sucitotul aluatul(pentru ca este destul de groasa foaia),apoi o taiem patratele. cascavalul il taiem feliute. pastrama o taiem si pe aia bucatele...
Chec cu ciocolata si nuci
toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. galbenusurile le frecam spuma cu zaharul,pe care il punem pe rand. peste se pune smantana se mai mixeaza putin apoi punem si laptele. adaugam esentele si praful de copt stins cu putina zeama de lamaie. apoi incepem sa se puna...
Pilaf cu puiut
pulpele de pui le spalam bine si le parlim puful de pe ele. le taiem in doua. intr-o cratita punem putin ulei la incins. apoi punem pulpele si le rumenim putin pe o parte si cealalta cat sa iese sangele din ele ,apoi punem apa ca sa le acoperim bine si cubul knorr. curatam ceapa ,o...
Tocana de legume pentru iarna
Mai intai de toate pregatiti legumele. Intr-o cratita puneti apa si o transferati pe foc. Cand clocoteste, dati drumul rosiilor spalate si le opariti 5 minute. Le scoateti cu o paleta intr-un bol, le lasati sa se racoreasca, apoi le decojiti pielita si indepartati cotoarele. Le dati prin...
Zarzavat pentru iarna
gogosarii,ardeii galbeni si ardeii kapia ii spalam bine sub jetul de apa. le curatam cotoarele si toate semintele. ii taiem rand pe rand cubulete mici(sau mai mari...mie imi place zarzavatul taiat cat mai mic). ceapa se curata ,se spala si se toaca. morcovul il radeti,il spalati si il...
Ardei iuti in otet
ardeii iuti se spala bine si se aseaza ori intr-un borcan ori intr-o sticla mai larga la gura(sticla nu de plastic ci din sticla) intr-o tigaita se pun frunzele de dafin rupte,sarea,boabele de piper,uleiul, apa si otet si se pun pe foc la fiert. lasam sa dea cateva clocote. apoi aceasta...
Gogosari in sos
Se spala bine gogosarii, apoi ii curatati de cotoare si toate semintele. Ii taiati felii mai mari, nu foarte subtiri. Intr-o tigaie mai mare puneti sa preparati sosul. Turnati otetul, uleiul, apa, zaharul, bulionul, mustarul, sarea, cateva boabe de piper si foile de dafin rupte bucati mici....
Castraveti murati
1. castravetii se spala foarte bine. se aseaza intr-un borcan de 5 kg.(sau puteti sa ii puneti in borcanele mici). intr-o oala se pun 5 litri apa si 5 linguri de sare mare. se pun pe foc si lasam pana da cateva clocote. apa fierbinte se pune peste castraveti in borcan si se acopera...
Gem de prune
Prunele se aleg sa fie coapte, se spala bine si se indeparteaza coditele. Se taie in doua si se inlatura samburii. Se pun intr-o oala de tuci, un rand de prune unul de zahar, iar prune, iar zahar si tot asa pana terminati prunele si zaharul. Le lasati asa sa stea cam 2-3 ore sau chiar peste...
Compot de prune
prunele se spala foarte bine si se indeparteaza coditele. acestea se aleg sa fie mai tari,nu crude,dar sa nu fie moi. borcanele de 800 gr se spala cu apa fierbinte si se scurg bine. in fiecare borcan se pun 4-5 prune(eu am avut mai mari,daca sunt mai mici puneti cat sa umpleti borcanele...