Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Aperitiv bruschete cu zacusca
Postat de: GeorgianaGrigorescu in Aperitive / GarnituriUngem fiecare felie de paine cu unt moale. Peste unt intindem un strat subtire de zacusca de vinete. Peste zacusca presaram din belsug cascaval ras. Asezam feliile intr-o tava in care am...Citeste continuarea
Copanele de pui invelite in bacon,...
Postat de: vasimur in PuiPreparare copănele: Pregătim vasul în care vom găti pulpele. Îl tapetăm cu hârtie de copt și ungem cu ulei de măsline sau de floarea soarelui. Spălăm bine...Citeste continuarea
Aperitiv oua umplute cu avocado
Postat de: GeorgianaGrigorescu in Aperitive / GarnituriAm fiert ouale, le-am decojit si le-am taiat pe jumatate. Am pasat avocado, am adaugat peste el putina zeama de lamaie. Peste avocado pasat am adaugat galbenusurile fierte, o ceapa rosie mica...Citeste continuarea
Desert salam de biscuiti cu arahide...
Postat de: Ksenya in DulciuriBiscuitii ii punem intr-o punga si-i zdrobim cu ciocanul de bucatarie. Topim untul la foc mic si adaugam zaharul, amestecam pana se dizolva. Dam oala de pe foc si adaugam cacaua, nucile si...Citeste continuarea
Migdale glasate
Postat de: RODIMUR in DulciuriÎntr-o crăticioară se amestecă zahărul brun cu praful de sare și cu gemul de caise și se adaugă uleiul de alune de pădure. Se dă crăticioara la foc mic și se amestecă...Citeste continuarea
Desert prajitura cu vanilie si...
Postat de: simona72 in PrajituriPentru blat: se separa albusurile de galbenusuri. Se mixeaza albusurile cu praful de sare pana incep sa se spumeze. Se adauga treptat zaharul si se mixeaza pana obtinem o bezea ferma. Se adauga...Citeste continuarea
Desert clatite cu gem de caise si...
Postat de: ancutsa in DulciuriSe bat ouăle cu un praf de sare, într-un castron încăpător, se adaugă praful de copt și făina, în ploaie, amestecând bine, cu un tel. Când...Citeste continuarea
Ciuperci cu omleta
Postat de: cristina1985 in Aperitive / GarnituriCiupercile se curata, se spala, si se taie cubulete. Se pun intr-o cratita cu apa si se fierb 2 ore (sau cat considerati). Apoi se scurg. Se bat ouale cu furculita, se adauga sare si se...Citeste continuarea
Ciorba de pui cu tarhon
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbeLegumele se curata si se spala . Pieptul de pui se spala . Se pune la fiert in 3 l apa , pieptul de pui , morcovii, patrunjelul si ceapa intregi . Tot acum...Citeste continuarea
Supa crema de sparanghel
Postat de: andaoana in SupeCuratam ceapa si cartofii si le spalam cu apa rece. Ceapa o taiem solzisori iar cartofii cubulete mai mici, ca sa fiarba repede. Intr-o oala mai mica (am facut doar 2 portii de supa...Citeste continuarea
Desert tort simplu
Postat de: dantes in TorturiBlatul Se separa albusurile de galbenusuri, se bate albusul spuma cu zaharul adaugat treptat, apoi se adauga treptat apa, uleiul, galbenusurile de ou si treptat faina amestecata cu praful de...Citeste continuarea
Ciocolata de casa cu pudra de...
Postat de: merisor67 in Vegan / Raw veganPunem în vasul unui robot, sau chopper, curmalele și caju-ul și le tocăm mărunt, mărunt, până ajung la consistența unei paste. Adăugăm și uleiul de cocos, un praf...Citeste continuarea
Supa de legume, cu crutoane
Postat de: RODIMUR in SupeSe curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie mărunt și se pun la fiert, cu 3 litri de apă. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se...Citeste continuarea
Ratatouille
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de legumeCeapa se taie fideluta. Usturoiul se toaca marunt. Se curata de coaja dovlecelul si vanata. Dovlecelul si vanata se taie felii, rosiile se taie cubulete. Ardeii se curata de seminte si...Citeste continuarea
Tocanita cu ciuperci si legume
Postat de: TAB1TA in Mancaruri de postMai intai curatam si spalam usturoiul, ceapa si le tocam. Apoi curatam, spalam si taiem cubulete cartofii. Intr-o oala, punem putin ulei la incins si calim usturoiul. Apoi adaugam ceapa si...Citeste continuarea
Varza calita cu mamaliga
Postat de: cristina1985 in Mancaruri de postVarza se spala, se taie in jumatati si se toaca. Se presara sare si se amesteca cu mana,cateva minute (ca si cum ati framanta).Se lasa 1 ora,pana isi lasa zeama (nu va rezulta multa).Apoi se pune...Citeste continuarea
Desert muffins cu afine si glazura...
Postat de: rocsi_1612 in DulciuriIntr-un bol spargeti ouale, puneti zaharul, sarea si mixati pana isi dubleaza volumul. Incoprorati uleiul, apoi smantana si vanilia. Cerneti faina, incepeti sa o incorporati treptat. Adaugati...Citeste continuarea
Papanasi din gris
Postat de: Reli_B in Mancare copiiPunem laptele la fiert si cand incepe sa dea in clocot adauga zeama de lamaie sau otetul, il lasam sa se adune (branzeasca) apoi adaugam praful de sare, zahar dupa gust si grisul il turnam in...Citeste continuarea
Ciorba de pipote cu orez
Postat de: Reli_B in CiorbeSpalam si curatam pipotele. Punem apa la fiert si le oparim pentru cateva minute. Curatam morcovii si ii taiem betigase. Un morcov il taiem in cubulete. Ceapa o curatam si o crestam in patru, dar...Citeste continuarea
Desert Mars cake
Postat de: caroline in DulciuriMars cake este un dulce usor si rapid. Taiem bucati batoanele Mars si le topim impreuna cu untul. Amestecam bine. Punem orezul intr-un bol si turnam amestecul de unt si Mars peste orez....Citeste continuarea
Slanina fiarta in moare cu piper si...
Postat de: MotanLaOale in Mezel de casaSlanina se portioneaza si se pune intr-o cratita, presarata bine cu sare. Se tine in sare 4-5 zile si se intoarce zilnic. Se scoate din sare, se spala cu apa rece si se lasa la scurs. Eu...Citeste continuarea
Ardei umpluti inveliti in aluat
Postat de: dantes in PorcPrima data pregatim aluatul, amestecam ingredientele le framantam bine si lasam coca la dospit pana isi dubleaza volumul. Intr-un vas punem uleiul si calim ceapa taiata marunt, adaugam sarea,...Citeste continuarea
Humus cu ardei copti
Postat de: mimmi in Mancaruri de postPentru inceput, coacem ardeii kapia pe o plita. Dupa ce s-au copt, ii presaram cu sare si ii lasam deoparte 10 minute. Ii decojim si ii punem intr-un bol. Peste ardei, adaugam nautul...Citeste continuarea
Tarta cu blat raw vegan si pere
Postat de: mimmi in Vegan / Raw vegan1.Pentru blat, punem la inmuiat in apa fierbinte migdalele iar separat curmalale, pentru cca. 2-3 ore. Daca aveti un blender cu putere mare nu trebuie sa stea asa mult la inmuiat. Blenduim...Citeste continuarea
Salata cu mozzarella- bocconcini
Postat de: mihaelar63 in SalateCuratati morcovul si il spalati. Taiati morcovul rondele subtiri . Spalati si zvantati frunzulitele de salata . Spalati , curattai si taiati rondele ridichile ....Citeste continuarea
Desert negresa cu afine si nuci -...
Postat de: mirela0911 in DulciuriIntr-un bol se pune bautura de orez. Se adauga sarea, zaharul, zaharul vanilat si se amesteca bine pana ce se topeste tot zaharul. Se adauga apoi dulceata, esenta de rom, uleiul iar la final...Citeste continuarea
Gulas de porc cu legume
Postat de: TAB1TA in PorcMai intai se spala carnea si se taie bucatele. Cepele se curata, se spala si se toaca. Intr-o oala se pune putin ulei la incins si se adauga carnea, iar apoi ceapa. Se lasa sa se rumeneasca...Citeste continuarea
Friptura cu ciolan afumat, jambon...
Postat de: mihaelar63 in PorcCiolanul si bucata de jambon se pun la fiert in zeama de varza acra care a fost diluata cu apa. Nu mai este nevoie de sare. Jambonul, ciolanul si moarea contin suficienta sare ....Citeste continuarea
Desert negresa cu nuci si portocala
Postat de: nico_nico in PrajituriIntr-un castron punem gemul, sucul de portocala, uleiul, apa minerala, zaharul si la final faina amestecata cu praful de copt si cacaua. Compozitia se mixeaza si se pune intr-o tava tapetata cu...Citeste continuarea
Desert prajitura cu foi si crema de...
Postat de: mirela0911 in PrajituriFoile: Intr-un bol se pun galbenusurile, praful de sare si zaharul. Se mixeaza bine pana ce acesta din urma se topeste. Se adauga laptele si uleiul pe rand. Pentru inceput se adauga 400 g faina,...Citeste continuarea
Desert placinta in straturi, de post
Postat de: Constelatialeu in PrajituriFoi: In vasul robotului cernem faina ( initial am cernut 600 g faina cum scria in reteta Inei, dupa ce am framantat mi-am dat seama ca mai trebuie si am mai adaugat 100 g ), presaram un praf de...Citeste continuarea
Desert negresa cu banane si alune...
Postat de: andaoana in PrajituriIntr-o cratita mica rupem ciocolata bucati mici. Punem untul, zaharul si 50 ml lapte. Topim totul la foc mic, amestecand continu pana cand toata ciocolata este topita. Lasam sa se...Citeste continuarea
Cartofi dulci copti, cu sote de...
Postat de: mimmi in Mancaruri de postPentru inceput spalam cartofii cu coaja si ii taiem in jumatati pe lungime. Pe partea cu miezul, ii crestam usor cu lama cutitului pentru a se coace mai usor. Condimentam cu sare si piper,...Citeste continuarea
Desert negresa vegana cu unt de...
Postat de: mimmi in Vegan / Raw veganIntr-un bol incapator, pisam bananele cu furculita. Adaugam 90 g unt cocos topit, zaharul, laptele si cacao. Mixam pana se incorporeaza totul. Adaugam 150 g faina alba cernuta si mixam din nou...Citeste continuarea
Salata de hrisca
Postat de: MonicaHoroiu in Mancaruri de postPunem hrisca la hidratat, în apă, peste noapte. O scurgem de apă și o punem într-un castron. Eu am folosit legume congelate, pe care le-am...Citeste continuarea
Sarmale de post in frunza de varza
Postat de: MutuFlorian in Mancaruri de postPregătim umplutura astfel: Ceapa se curăţă de coajă, se spală apoi se taie mărunt. Morcovul se curată, se taie cotorul, se spală iar apoi se dă prin răzătoare.Ciupercile se...Citeste continuarea
Desert prajitura cu ciocolata...
Postat de: merisor67 in PrajituriMai întâi pornim cuptorul la 180 de grade. Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm sare peste ambele. Măcinăm nuca grosier. Măcinăm și ciocolata tot grosier....Citeste continuarea
Aperitiv chiftele de orez cu piept...
Postat de: merisor67 in Aperitive / GarnituriClătim bine orezul și îl punem la fiert în apă cu sare, pentru 10 minute, sau până se hidratează bine. Curățăm ceapa și o tocăm solzișori, iar usturoiul îl...Citeste continuarea
Tagliatelle cu ton si hribi
Postat de: simona72 in PastePentru inceput ne pregatim ingredientele, le scoatem din frigider si le punem la indemana. Avem grija sa citim timpul de fierbere de pe ambalajul pastelor. Este important pentru ca vom fierbe...Citeste continuarea
Mancare de mazare
Postat de: cristina1985 in Mancaruri de postCeapa trebuie curatata, spalata si tocata marunt. Se caleste in putin ulei, apoi se adauga morcovul taiat cubulete. Se lasa cateva minute, dupa care se adauga apa. Se fierb 40 minute (timp in...Citeste continuarea
Desert tort de morcovi
Postat de: ladydi in TorturiCuratam si radem morcovii, radem coaja de portocala, macinam nuca si migdalele. Amestecam faina, cu migdalele si nuca, praful de copt si scortisoara. Batem albusurile cu jumatate din cantitatea de...Citeste continuarea
Chiftele din ovaz si quinoa
Postat de: Ela68 in Mancaruri de post1. Tocati ceapa marunt si caliti-o in ulei de masline cu putina sare, adaugati apoi morcovul si pastarnacul maruntite si lasati pana se inmoaie. 2. Curatati o vanata de coaja,...Citeste continuarea
Desert La Galette des Rois -...
Postat de: RODIMUR in DulciuriPentru cremă, se amestecă untul moale cu zahărul pudră și pudra (făina) de migdale, după care se încorporează pe rând cele două ouă și se omogenizează compoziția. Se...Citeste continuarea
Ardei umpluti cu hrisca, la cuptor
Postat de: MonicaHoroiu in Mancaruri de postAm pus hrisca de seara la inmuiat, în apă. Dimineata am scurs puțina apă care a mai rămas. Am tăiat legumele cubulete si le-am pus peste hrisca. Am...Citeste continuarea
Pulpa de porc la gratar cu cartofi...
Postat de: ancutsa in PorcSe ung feliile de porc cu puțin ulei, se presară mirodenii și se pregătește pe grătar. Se spală bine cartofii, se fierb în coajă, dar nu se fierb prea mult, astfel...Citeste continuarea
Desert Lichiu - Hencles sasesc
Postat de: ladydi in PrajituriPunem prunele si stafidele (separat) la hidratat in apa calduta cu esenta de rom apoi pregatim aluatul. Topim untul si il lasam sa se racoreasca. Intr-un castron sau in bolul robotului punem...Citeste continuarea
Desert papanasi prajiti - reteta...
Postat de: ctlina in PrajituriIntr-un castron sau in bolul robotului punem branza scursa de vaci. Puneti oul intreg, sarea, vanilia si coaja rasa de lamaie si amestecati bine. Amestecul trebuie sa fie cremos si fara...Citeste continuarea
Crochete cu cartofi si spanac /...
Postat de: ctlina in Mancaruri de postSpalati bine spanacul. Curatati usturoiul. Curatati si fierbeti 200 g de cartofi in apa cu sare. Scurgeti si presati-i in piure. Dati pe razatoare 600 g de cartofi curatati. Scurgeti-i...Citeste continuarea
Spanac cu oua si sos de rosii
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeTaiati sunca bucatele si puneti-o la prajit intr-o tigaie de teflon. Adaugati spanacul spalat si taiat marunt. Reveniti-l 2-3 minute, varsati sosul de rosii si adaugati 10 cl de apa....Citeste continuarea
Piept de porc cu fasole boabe
Postat de: ctlina in Mancaruri cu carneIntr-o oala plina cu apa puneti carnea, jumate de ceapa cu 4 cuisoare infipte in ea, 2 morcovi spalati si curatati, telina, 1 catel de usturoi curatat, foiaa de dafin si cimbru usccat. Fierbeti...Citeste continuarea