De fiecare data cand mergem la supermarket cea mica imi cere bagheta. Este preferata ei si ar manca-o asa goala mergand prin magazin.
Vazand cit de mult ii place bineinteles ca a trebuit sa ii fac si eu acasa si va spun sincer ca am dat lovitura cu aceasta reteta. Aceste minunatii sunt forte usor de facut si nu necesita multe ingrediente. Am sa va las mai jos reteta pas cu pas si va asigur ca veti reusi sa va impresionati si voi familia.
Aceste painici se fac din aluat simplu de paine insa modul de coacere este putin diferit de cel al painii. Rezultatul este fabulos, veti obtine 3 baghete sau 6 mini baghete cu coaja crocanta si miez pufos si delicios.
Intr-un pahar adaugati drojdia peste care turnati cam 50 ml de apa calduta si amestecati pana ce drojdia s-a dizolvat. Intr-un castron incapator puneti faina, apoi adaugati drojdia, restul de apa si praful de sare si amestecati usor cu o furculita pana ce obtineti un aluat lipicios.
Rasturnati aluatul pe suprafata de lucru presarata cu faina si framantati pana ce acesta nu se mai lipeste de degete. Mai adaugati faina daca este nevoie si framantati cel putin 10-15 minute iar la final trebuie sa obtineti un aluat moale si neted putin mai moale decat cel de paine.
Formati o bila din aluat si asezati-o intr-un castron curat uns cu putin ulei si acoperiti cu folie alimentara, apoi lasati sa creasca la loc caldut pentru 1 ora sau pana isi dubleaza volumul.
Cand aluatul a crescut, rasturnati-l pe suprafata de lucru presarata cu faina si impartiti in 3 parti egale pentru baghete, sau in 6 parti pentru mini baghete. Aplatizati usor cu mana fiecare bucata de aluat in parte incat sa formati un dreptunghi, apoi rulati usor painicile sigiland foarte bine dupa fiecare rulare cat sa obtineti o bagheta uniforma. Procedati la fel cu fiecare bucata de aluat in parte.
Asezati baghetele intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu putin ulei si lasati baghetele sa mai creasca cam 30 de minute.
Cand painicile au crescut, crestati usor cu un cutit bine ascutit.
Ungeti baghetele cu apa (este inportant sa le ungeti cu apa si nu ou sau unt) Asezati o tava la baza cuptorului unde puneti apa rece si deasupra asezati tava cu painici. Coaceti baghetele in cuptorul incins la 250C/480F/gaz 9 pentru 15-20 de minute sau pana ce painicile sunt coapte complet si au o culioare aurie.
Cand baghetele sunt gata scoateti-le pe un gratar si lasati sa se racoreasca sau daca sunteti ca mine puteti rupe un colt asa fierbinte caci nimic nu se compara cu mirosul si gustul de paine calda facuta in casa.