Desert guguluf din albusuri, cu mac si ciocolata

de RODIMUR in Dulciuri, 8 Iul 2019 | 2940 vizualizari

 

Cum îmi rămân adeseori albușuri, de la maioneză, sau de la unele creme, fac din ele diferite dulciuri  delicioase. De această dată am preparat un guguluf cu mac (de mult timp voiam să încerc un chec cu mac...!) și la sfârșit l-am glazurat cu ciocolată și l-am decorat așa cum îmi place mie. Soțului meu i-a plăcut foarte mult, așa că s-a supărat atunci când n-am fost atentă să-i pregătesc dinainte feliuța de prăjitură, pe farfurioară...

 

INGREDIENTE

  • 8 albușuri
  • 8 linguri de zahăr tos fin
  • 6 linguri de făină albă
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de copt
  • 1 plic de vanilie
  • coaja răzuită de la o limetă
  • 75 grame de mac
  • unt pentru uns forma de copt
  • Pentru decor:
  • 100 grame de ciocolată menaj
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • ornamente decor
  • 2 lingurițe de nucă de cocos
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert guguluf din albusuri, cu mac si ciocolata:

Se mixează bine albușurile cu praful de sare și când încep să prindă volum se adaugă treptat vanilia și zahărul tos, puțin câte puțin, până ce compoziția arată ca o bezea.

Se adaugă apoi coaja răzuită de limetă și se continuă mixarea. Apoi se adaugă lingură după lingură, făina albă amestecată cu praful de copt și se amestecă ușor, de jos în sus, pentru ca volumul cpmpoziției să nu scadă.

În cele din urmă se adaugă macul și se amestecă ușor, până ce compoziția este omogenă.

Se toarnă această compoziție în forma de copt, unsă cu unt în prealabil și tapetată cu făină.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce guguluful se rumenește frumos. Atunci se scoate tava din cuptor și după ce guguluful se mai răcorește puțin, se desprinde ușor de pereții vasului, de jur împrejur, cu ajutorul unui cuțit cu lama subțire.

Se răstoarnă ușor guguluful pe un platou și când este rece se glazurează cu ciocolată menaj, topită la bain marie, cu 2 linguri de ulei de floarea soarelui.

Se decorează cu ornamente și nucă de cocos, cât timp glazura încă nu s-a întărit.

TIPS-URI

1

Dacă folosiți albușuri congelate, scoateți-le din timp de la congelator, ca să se decongeleze natural.

2

Mai întâi mixați albușurile cu praful de sare și când prind volum, adăugați treptat vanilia și zahărul.

3

Compoziția trebuie să arate ca o bezea, așa că este important să mixați suficient ingredientele. În caz contrar, guguluful va ”cădea” și nu va fi pufos.

4

Nu suplimentați cantitatea de făină, chiar dacă vi se pare că aluatul este prea moale, pentru că se va îngreuna și va ”cădea”.

5

Când adăugați făina cu praful de copt, amestecați compoziția ușor, cu mișcări de jos în sus, ca să nu ”se lase”.

6

Lăsați guguluful să se răcorească puțin în forma de copt și abia apoi desprindeți-l ușor de pereții laterali, de jur împrejur, cu ajutorul unui cuțit cu lama subțire.

7

Glazurați guguluful cu ciocolată topită numai după ce s-a răcit complet, iar apoi decorați-l imediat, până ce se întărește glazura.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert guguluf din albusuri, cu mac si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

RODIMUR 1

13.07.2019, 10:06

Îți mulțumesc mult, Dantes!

Sidy 1

27.07.2019, 06:30

Excelent ! Minunat arata...Si eu am adunate niste albusuri, am sa incerc si eu.

RODIMUR 1

27.07.2019, 09:18

Mulțumesc frumos, Sidy! Nici nu știi cât de mult contează, în ochii mei, aprecierea aceasta, venind de la tine...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura Raffaello