Cum îmi rămân adeseori albușuri, de la maioneză, sau de la unele creme, fac din ele diferite dulciuri delicioase. De această dată am preparat un guguluf cu mac (de mult timp voiam să încerc un chec cu mac...!) și la sfârșit l-am glazurat cu ciocolată și l-am decorat așa cum îmi place mie. Soțului meu i-a plăcut foarte mult, așa că s-a supărat atunci când n-am fost atentă să-i pregătesc dinainte feliuța de prăjitură, pe farfurioară...
Se mixează bine albușurile cu praful de sare și când încep să prindă volum se adaugă treptat vanilia și zahărul tos, puțin câte puțin, până ce compoziția arată ca o bezea.
Se adaugă apoi coaja răzuită de limetă și se continuă mixarea. Apoi se adaugă lingură după lingură, făina albă amestecată cu praful de copt și se amestecă ușor, de jos în sus, pentru ca volumul cpmpoziției să nu scadă.
În cele din urmă se adaugă macul și se amestecă ușor, până ce compoziția este omogenă.
Se toarnă această compoziție în forma de copt, unsă cu unt în prealabil și tapetată cu făină.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce guguluful se rumenește frumos. Atunci se scoate tava din cuptor și după ce guguluful se mai răcorește puțin, se desprinde ușor de pereții vasului, de jur împrejur, cu ajutorul unui cuțit cu lama subțire.
Se răstoarnă ușor guguluful pe un platou și când este rece se glazurează cu ciocolată menaj, topită la bain marie, cu 2 linguri de ulei de floarea soarelui.
Se decorează cu ornamente și nucă de cocos, cât timp glazura încă nu s-a întărit.
1
Dacă folosiți albușuri congelate, scoateți-le din timp de la congelator, ca să se decongeleze natural.
2
Mai întâi mixați albușurile cu praful de sare și când prind volum, adăugați treptat vanilia și zahărul.
3
Compoziția trebuie să arate ca o bezea, așa că este important să mixați suficient ingredientele. În caz contrar, guguluful va ”cădea” și nu va fi pufos.
4
Nu suplimentați cantitatea de făină, chiar dacă vi se pare că aluatul este prea moale, pentru că se va îngreuna și va ”cădea”.
5
Când adăugați făina cu praful de copt, amestecați compoziția ușor, cu mișcări de jos în sus, ca să nu ”se lase”.
6
Lăsați guguluful să se răcorească puțin în forma de copt și abia apoi desprindeți-l ușor de pereții laterali, de jur împrejur, cu ajutorul unui cuțit cu lama subțire.
7
Glazurați guguluful cu ciocolată topită numai după ce s-a răcit complet, iar apoi decorați-l imediat, până ce se întărește glazura.