Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Orez cu lapte de cocos la slow...
Postat de: gurita_ta2005 in DulciuriOrezul se clateste sub jet de apa si se pune in vasul de la slow cooker Crock-Pot. Punem cutia de lapte de cocos, se amesteca, se seteaza functia High pentru 3.30-4 ore. Intre timp se mai...Citeste continuarea
Pasta de avocado cu ou si ceapa rosie
Postat de: gurita_ta2005 in SalateOul se pune in apa cu sare la fiert. Avocado se curata, se da prin robotul de bucatarie pentru a-l marunti. Ceapa se toaca marunt, se pune peste avocado,la fel si oul fiert taiat cubulete....Citeste continuarea
Desert prajitura cu Nutella
Postat de: alinutza2018 in PrajituriPentru blat se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma cu cele 5 linguri de zahar. Se adauga pe rand galbenusurile, apoi faina amestecata cu praful de copt si colorantul alimentar. Se...Citeste continuarea
Sarmale de post cu ciuperci
Postat de: antici_gabytza in Mancaruri de postCuratam ceapa si ardeiul, le spalam si le tocam marunt. Eu am avut ciuperci la congelator gata fierte, le-am scos de la congelator sa se dezghete dupa care le-am bagat la robot de le-am tocat....Citeste continuarea
Supa revigoranta de primavara cu...
Postat de: Ksenya in SupeLeurda si urzicile se aleg de impuritati si se spala in mai multe ape, se pun intr-o sita la scurs. Intr-o cratita adaugam 2 litri apa si putina sare si cand apa clocoteste, blansam...Citeste continuarea
Hummus cu leurda
Postat de: merisor67 in Mancaruri de postPunem năutul la scurs în două site, pentru că vom face hummusul în două culori. Nu aruncăm lichidul, pentru că o parte din el îl vom folosi la final, pentru omogenizarea...Citeste continuarea
Ciuperci pleurotus pane
Postat de: Bunica in Mancaruri de legumeCiupercile curatate, spalate se pun la fiert in apa cu sare timp de 5 minute. Le scoatem pe un prosop curat si le pune cat mai intinse. Cat se racesc ciupercile preparam apa cu faina...Citeste continuarea
Paste cu ton si usturoi verde
Postat de: eumimi in FusilliFierbem pastele in apa cu sare. Ceapa o tocam marunt si o calim 10-12 minute in uleiul incins. Adaugam si pasta de tomate si mai lasam 5-6 minute pe foc. Luam tigaia de pe foc si...Citeste continuarea
Paste cu ciuperci
Postat de: sufletista in PastePastele le fierbem conform instructiunilor de pe pachet. Intr-o cratita calim putin ceapa cu usturoiul, adaugam ciupercile feliate si lasam sa se prajeasca cca 5 min, adaugam rosiile tocate...Citeste continuarea
Rulada cu carnati si cascaval
Postat de: Pungasa_Rogue in Mancaruri cu carneSe cerne o parte din faina intr-un castron. Se adauga oul, sarea, untul, apa si otetul. Se amesteca totul si se framanta, adaugand faina, pana cand se obtine un aluat nelipicios. Se formeaza o...Citeste continuarea
Chiftele de fasole cu dovlecei
Postat de: sufletista in Mancaruri de postIntr-o tigaie calim ceapa tocata marunt cu morcovul, adaugam dovlecelul tocat marunt si calim pana ce se inmoaie putin, cca 3-4 min. Adaugam vinul, fasolea si lasam sa se caleasca legumele pana...Citeste continuarea
Desert minciunele de post, aromate...
Postat de: RODIMUR in DulciuriCum se prepara Desert minciunele de post, aromate si pufoase, cu un miros imbietor: Se pune făina (amestecată în prealabil cu sarea) în vasul de frământat și se face...Citeste continuarea
Ciuperci brune la cuptor
Postat de: Constelatialeu in Mancaruri de legumeAm rupt piciorusele ciupercilor si le-am spalat si taiat marunt. Palariile le-am spalat si le-am sters cu un servet, le-am asezat intr-un vas de yena. Am taiat marunt si frunzele de ceapa verde,...Citeste continuarea
Cus cus cu legume
Postat de: licurici_lra in Mancaruri de postIntr-o tigaie se pun 2 linguri de ulei si se caleste ceapa, tocata marunt. Se adauga ardeiul (taiat bastonase), dovleceii (cubulete), apoi rosiile cherry (taiate in 2 sau 4). Separat, se pune...Citeste continuarea
Pate raw vegan
Postat de: monicamarton in Vegan / Raw veganPuneţi toate seminţele într-un bol, adăugaţi apă cât să treacă peste ele şi lăsaţi-le două ore să se înmoaie. Zdrobiti în mojar piperul şi ardeiul iute...Citeste continuarea
Supa Alsaciana
Postat de: dantes in Mancaruri de postLegumele se spala si se curata de coaja, daca trebuie. Cartofii se taie in cubulete, ceapa se taie julien, ciupercile se taie in felii subtiri, rosia si ardeiul gras se taie cubulete, morcovul se...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere, budinca...
Postat de: trifadalia in PrajituriPentru inceput merele se curata de coaja, apoi se dau pe razatoarea cu gauri mari, se presara cu 8 linguri de zahar si o lingura de scortisoara, apoi se lasa deoparte. Foaia de foietaj se...Citeste continuarea
Penne cu cabanosi in sos de rosii
Postat de: TAB1TA in PenneCabanosii i-am taiat rondele. Intr-o tigaie am pus putin ulei la incins. Am adaugat cabanosii. I-am lasat sa se prajeasca putin. Am adaugat sosul de rosii. Am pus si condimentele....Citeste continuarea
Mancarica de dovlecei cu soia
Postat de: sufletista in Mancaruri de postSoia o fierbem conform instructiunilor de pe pachet, le scurgem bine de apa si le presam usor pentru a scapa de apa pe care a absorbit-o la fiert. Intr-o cratita calim ceapa cu morcovul,...Citeste continuarea
Mancarica de fasole noua, in ardei...
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postFasolea se alege, se spală și se pune la fiert, cu apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Între timp, se pregătesc celelalte legume. Se curăță...Citeste continuarea
Ciorba cu carne de porc si legume
Postat de: TAB1TA in CiorbeIntr-o oala am pus carnea la fiert, in apa rece. Am pregatit intre timp legumele. Morcovii i-am curatat, i-am spalat si i-am taiat rondele. Ceapa am curatat-o, am spalat-o si am tocat-o....Citeste continuarea
Dulceata din ceapa rosie si galbena
Postat de: panacris in ConserveCeapa se curata si se taie fideluta, va recomand sa folositi robotul de bucatarie sau o razatoare, electrica ar fi recomandabila, dar se poate folosi si cea uzuala. Intr-un vas cu fundul gros...Citeste continuarea
Desert tort de primavara cu...
Postat de: ancutsa in TorturiPentru blat: se bat albușurile cu un praf de sare până se fac spumă, se adaugă 4 ml îndulcitor sau echivalentul a 50 g zahăr, în funcție de...Citeste continuarea
Pizza cu sunca si dovlecei
Postat de: rocsi_1612 in PizzaAluatul: Cerneti faina intr-un bol. Adaugati drojdia, sarea, zaharul, amestecati. Turnati apa minerala, treptat, framantati pana obtineti un aluat omogen. Adaugam uleiul de masline, mai...Citeste continuarea
Tocanita cu ficat de pui si usturoi...
Postat de: Constelatialeu in FicatTurnam peste ficatul de pui cana cu lapte. Curatam usturoiul verde si-l taiem marunt. Ardeiul se taie cubulete mici. Tigaia wok se pune pe foc la incins se adauga uleiul si apoi usturoiul si...Citeste continuarea
Ciorba de fasole verde, cu rosii
Postat de: RODIMUR in CiorbeRădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă....Citeste continuarea
Orez cu prune uscate
Postat de: Bunica in Mancaruri de postPrunele se spala bine in 2-3 ape, se oparesc cu apa clocotita si apoi se scurg. Ceapa se curata, se taie pestisori si se pune la calit. Cand ceapa a devenit sticloasa, adaugam morcovul si...Citeste continuarea
Varzari prajite
Postat de: Bunica in Mancaruri de postSe amesteca faina cu sare,drojdie si cu apa calduta si se framanta bine. Se lasa sa se odiheasca aluatul jumatate de ora. Curatam,spalam ceapa si o tocam marunt. Varza se toaca marunt....Citeste continuarea
Supa crema de rosii
Postat de: licurici_lra in Mancaruri de postCeapa se toaca marunt, rosiile se curata de pielita si se taie cubulete, la fel si cartofii. Se pune apa la fiert cu o lingura din amestecul ardelenesc de legume. Ceapa se caleste intr-o...Citeste continuarea
Ciorba de inimi si pipote
Postat de: ladydi in CiorbeSpalam pipotele, inimile si spinarile de pui si le punem la fiert. Intre timp pregatim legumele. Curatam si taiem cartofii, ardeii si dovlecelul cubulete, radem morcovii, telina si...Citeste continuarea
Desert negresa de post
Postat de: cristina1985 in PrajituriSe stinge bicarbonatul si praful de copt in otet. Se amesteca toate ingredientele, inclusiv rahatul taiat cubulete si se toarna intr-o tava de 30 x 20 cm, tapetata cu hartie de copt si unsa cu...Citeste continuarea
Cartofi aromatizati
Postat de: TAB1TA in Mancaruri de postSe porneste cuptorul la 200 °C. Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie rondele de marime potrivita, nu foarte groase. Se pregateste o tava. Eu am acoperit-o cu hartie de copt....Citeste continuarea
Mancare de fasole verde cu porumb
Postat de: TAB1TA in Mancaruri de postCeapa si usturoiul se curata, se spala si se toaca. Intr-o cratita se pune putin ulei. Se pune ceapa si usturoiul. Dupa ce ceapa s-a inmuiat putin si a devenit translucida, se adauga...Citeste continuarea
Mancare de cartofi si legume
Postat de: TAB1TA in Mancaruri de postUsturoiul se curata, se spala si se toaca. Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete mai mici. Intr-o cratita se pune putin ulei la incins. Se adauga usturoiul. Dupa ce usturoiul se...Citeste continuarea
Pui cu lapte de cocos si fistic
Postat de: panacris in PuiCeapa, ardeiul se curăță, se toacă mărunt și se sotează în puțin ulei de măsline. Se adaugă pieptul de pui curatat, taiat bucatele și se lasă la înăbușit cca....Citeste continuarea
Carne de porc cu sos de bere cu...
Postat de: licurici_lra in PorcCarnea se spala bine, se usuca, apoi se da cu sare si piper si se baga 30 min in frigider. Intr-un vas termorezistent, se pun 2 linguri de ulei, se adauga carnea, boiaua afumata, chimionul si...Citeste continuarea
Piure din spanac cu smantana vegetala
Postat de: panacris in Mancaruri de postUsturoiul se curata, se toaca marunt si se caleste rapid in ulei fara sa se rumeneasca, apoi se adauga spanacul congelat, se adauga cca. 100 ml apa si se lasa la fiert la foc mic pana se...Citeste continuarea
Conopida cu branza albastra si fistic
Postat de: panacris in Mancaruri de legumeConopida curatata, desfacuta buchetele, spalata se pune la fiert in apa rece, cca. 1000 ml, cu o lingura de sare la foc mic, semiacoperit cca. 30 de minute, sau la Crock Pot cca. 90 minute pe...Citeste continuarea
Ciuperci pleurotus cu trei feluri...
Postat de: panacris in Mancaruri de postCepele se curata si se maruntesc, apoi se pun la gatit intr-un vas wok, sau o tigaie non aderenta mai inalta, cu putina apa (cca. 100 ml) si uleiul de masline, la foc mediu cca. 10 minute...Citeste continuarea
Cus cus cu amestec de legume uscate
Postat de: panacris in Mancaruri de postApa rece se pune la fiert intr-un recipient de cca. 500 ml impreuna cu sarea, la foc puternic pana ajunge in punctul de fierbere, adica 100 grade Celsius. Cand a clocotit se opreste sursa...Citeste continuarea
Salata de ciuperci pleurotus cu...
Postat de: panacris in SalateCiupercile se curata si se taie bucati mai mici și se lasa la fiert la foc mediu, semicoperit cca. 15 minute, in cca. 1000 ml apa rece, asezonata cu sare. Apoi se strecoara de apa si se...Citeste continuarea
Salata de cruditati
Postat de: dantes in SalateDam pe razatoarea mare telina si marul si le stropim cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida apoi dam pe razatoare si morcovul. Separat intr-un bol pisam avocadoul cu o furculita sau o lingura...Citeste continuarea
Rata pe varza rosie
Postat de: trifadalia in RataCarnea de rata se spala apoi se unge cu usturoiul razuit, sare, cimbru si piper si se lasa pentru 2-3 ore sa intre condimentele in ea. Daca timpul permite, ar fi bine sa stea asa peste noapte....Citeste continuarea
Desert cheesecake cu aroma de...
Postat de: momo121 in TorturiPentru inceput pregatim blatul: Punem pe baie de aburi la topit ciocolata impreuna cu untul, dupa care adaugam zaharul, amestecam bine pana se topeste. ...Citeste continuarea
Costita de porc marinata in cidru...
Postat de: mihaelar63 in Slow CookerCostita se spala si se portioneaza in bucati potrivite ca sa intre in vasul ceramic al slow cooker-ului Crock-Pot . Se pun bucatile de costita in vasul de ceramica si se pun...Citeste continuarea
Spanac scazut cu carnati si paine...
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri cu carneFeliati carnatii rondele si-prajiti in cratita cu cei 100 ml ulei pana se rumenesc . Se scot rondelele de carnat alaturi pe o farfurie si in uleiul incins se amesteca faina alba ....Citeste continuarea
Salata nemteasca cu carne de vita...
Postat de: mihaelar63 in SalateCarnea de vita se taie cubulete si se prajeste in putin ulei de masline pana se rumeneste. Intre timp se curata cartofii copti se taie cubulete si se pun cu carnea sa se rumeneasca...Citeste continuarea
Langosi de post, cu spanac
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postMai întâi se prepară umplutura. Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, până ce se înmoaie, în ulei sufcient și la foc...Citeste continuarea
Desert placinta cu mere
Postat de: MotanLaOale in PrajituriIntai se prepara umplutura ca sa aiba timp sa se raceasca. Merele se curata de seminte si se dau pe razatoarea mare. Se amesteca cu zaharul si se pune la foc potrivit intr-o cratita. Nu se...Citeste continuarea
Placinta creata cu branza sarata
Postat de: merisor67 in Aperitive / GarnituriDăm brânzeturile sărate pe răzătoare, sau le strivim cu furculița, apoi le amestecăm cu brânza proaspătă de vaci. Adăugăm smântâna și omogenizăm compoziția....Citeste continuarea