Tajine e un vas special original din nordul Africii (Maroc) ; recent am achizitionat un astfel de vas -acesta a fost prima data cand am gatit in ea si am fost tare entuziasmata de rezultat. Acest vas face carnea mai aromata si mai suculenta.
Pregatim carnea
Eu am folosit jumate pui de casa pe care l-am portionat in bucati mai mici-dar puteti folosi pulpe de pui. Se spala si se usuca-apoi il condimentam cu sare, piper, si putin usturoi. Lasam asa cca 1 ora in frigider.
Punem vasul de teracota pe aragaz; punem ulei si rumenim bucatile de pui pe toate partile; le scoatem si apoi punem ceapa, usturoiul sa se inmoaie. Tocam marunt cateva prune si caise; le adaugam la ceapa-lasam sa se inmoaie bine si adaugam sare, piper, sofran, chimenul si ghimbirul pudra, putin curry,si putina boia-toate in cantitati moderate-mai bine mai putin la inceput decat prea mult. Depinde mult de gustul fiecaruiaa. Ideea e sa aveti aceste condimete orientale -eu am gasit la Lidl un amestec pe care scrie Tajine-dar am considerat ca e nevoie si de restul in plus.
Am adaugat iar puiul si am pus putina supa de pui; apoi am acoperit vasul cu capacul special. Acesta face ca vaporii sa revina la carne si o face si mai aromata. Se pune vasul la foc mic-si se verifica-deoarece scade repede lichidul si se arde-deci aduagam inca supa pana aproape e gata.
Cu 10-15 minute inainte sa se temrine punem restul prunelor si a caiselor-o mana buna-si apoi la final gustam s avedem daca mai e nevoie de ceva pentru gust.
Servim alaturi de couscous. Eu am facut un Couscous instant integral cu caise si prune uscate; Am razuit o ceapa mica pe razatoarea mai mica-am calit-o intr-o tigaie cu putin unt si apoi am adaugat fructele tocate marunt, am lasat sa scada apa lasata-apoi am pus putin vin alb-cand acesta scade stingem-punem deoparte. Fierbem putina supa de pui unde am pus putina sare, piper-si clocotind o turnam peste couscous. Acoperim, dupa 5 minute amestecam cu o furculita sa fie mai pufos si apoi amestecam cu fructele.