publicat la 09.10.2016
publicat la 02.10.2016
publicat la 02.06.2014
Te simti foarte îndemânatic şi ai chef de meşterit diverse lucruri mici. Din păcate, nimeni nu va aprecia colierele tale din boabe de fasole, aşa că decizi să faci un vudu mic, de mână. Exact când eşti pe punctul de a intra în legătură cu Marele Spirit, un drac de copil îţi aruncă o piatră în casă. Ieşi nervos pe geam şi strigi “Vudu-vă mama voastră de ignoranţi!”.
Bucataras.ro
[email protected]
Mavromatika(salata de fasole)
Punem la fiert fasolea , apoi cand e gata o scurgem si o lasam putin sa se raceasca. Taiem felii ceapa, patrunjelul il tocam, apoi amestecam totul si sezonam dupa gust cu sare, piper, otet si ulei ( e indicat sa puneti destul ulei, ptr ca fasolea se imbiba repede si va ramane uscata)
Savarine cu rom
Amestecam cu mixerul la o viteza medie, faina, laptele, zaharul, drojdia si vanilia pana se incorporeaza bine. Apoi punem sarea si untul continuand sa amestecam pana devine o compozitie omogena. Lasam aluatul putin sa creasca. Apoi ptr ca compozitia era moale, eu am luat cu o lingura si am pus in...
Risotto cu ciuperci
Salati si stoarceti de apa ciupercile, apoi le calim putin in unt, dupa care stingem cu vinul si lasam cca 5 min la foc mic si amestecam. Separat sa avem zeama de pui fiert(sau knorrul diluat in apa calduta) si punem cate putin in orez, amestecand tot timpul ptr ca altfel se va prinde de cratita,...
Muschiulet de porc marinat la gratar
Am lasat muschiuletul de porc la macerat ptr cca o ora (daca lasati mai mult, va fi mai gustos) in ingredientele enumerate, apoi am incins gratarul (eu am un fel de cratita, dar e special tefal ptr frigere, are forma unui gratar), apoi am micsorat focul si am pus muschiuletele la fript, nu e...
Tash-kebab
Taiem carnea bucatele marimea unei nuci, taiem si ceapa foarte marunt si punem la calit cu untul la foc iute pana se rumeneste, apoi stingem cu vinul si lasam sa fiarba cca 2 min. Adaugam bulionul de rosii, sarea si piperul, si putina apa cat sa acopere carnea, apoi lasam acoperit sa fiarba la...
Chec cu vin Marsala
Siropul il preparam prin punerea la fiert a tuturor ingredientelor ptr cca 10 min, apoi lasam sa se raceasca. Intr-un bol mixam untul topit pana se albeste putin, apoi punem ouale pe rand unul cate unul, siropul facut, scortisoara si ciocolata topita in bain marie. Faina o avem deja amestecata cu...
Tiropitakia (Placintele cu branza)
Eu am avut foi de placinta taiate in forma triunghilura, dar puteti folosi orice forma doriti! Amestecam toate ingredientele si cu o lingura, punem in foile de placinta. Apasati cu o furculita la capete ptr a nu se scurge compozitia in afara! Intepam putin cu furculita placintelele, le...
Nectar de rodie
Curatati rodiile de samburi(am postat video la "tehnica" ptr a va fi mai usor), spalati marul si taiati bucati, apoi taiati o felie de ghimbir si o curatati de coaja. Puneti totul in robot si gata nectarul!
Paine taraneasca greceasca
Ptr a prepara aceasta paine traditionala greceasca e imperativ sa folositi faina ceruta in reteta, ptr ca e bogata cu cca 35% gris fin. Puneti drojdia intr-un bol cu cca 240 ml apa calduta si topiti-o cu ajutorul unei furculite si adaugati faina cat sa devina o pasta groasa, apoi o lasati...
Creveti la gratar
Daca crevetii sunt congelati, ii lasam sa se decongeleze, apoi ii curatam de bucatelele de carapace(nu stiu exactcum sa numesc aceasta parte!) si lasam doar capul si coada apoi ii punem intr-o strecuratoare si ii lasam se se scurga putin. Intr-o tigaie speciala ptr gratar, punem foarte putin ulei...
Gustari rapide festive(pasta de masline)
Ptr pasta de masline: scoatem samburii apoi le clatim putin in apa ca sa dispara putin gustul prea sarat, le punem la mixer impreuna cu uleiul si apa pana cand vedeti ca a devenit pasta. Foarte rapid. Ornam bucatile de paine unele cu solomon si punem putina pasta de masline...
Cartofii matusii Carmen
Curatam cartofii si ii taiem felii nu prea groase, presaram putina sare si ii prajim in foarte mult si fierbinte ulei. Cand sunt pe jumatate prajiti, adaugam usturoiul taiat in felii subtiri si mai prajim pana devin aurii. Ii scoatem si asezam intr-un recipient de lut(sau in pirex). Taiem baconul...
Vasilopita
Intr-un bol amestecam faina, praful de copt si migdalele macinate gros. Amestecam cu mixerul untul netopit, taiat bucati mici cu zaharul pana se omogenizeaza frumos, apoi oprim mixerul si adaugam smantana amestecand usor cu o spatula de plastic, apoi punem cate putina din faina amestecata cu...
Cataif cu branza
Dam prin razatoarea mare branza si lasam deoparte. Amestecam 3 oua usor apoi adaunga branza, asezonam dupa gust cu sare si piper. Daca cataiful e congelat, il lasam cca 20 min sa se decongeleze singur, apoi il desfacem si il lasam pe un prosop. Ungem o tava cu unt apoi punem jumatate din...
Chantilly ananas
Migdalele le punem in putina apa fiarta si le lasam cam 15 min ptr a se inmuia si sa fie mai usor sa le decojim. Apoi, decojite, le prajim putin, cat sa aiba gust de rajit si o culoare mai inchisa. Le lasam sa se raceasca apoi le dam prin mixer ptr a obtine nu chiar pudra, ceva mai grosut....
Pulpa de porc baclava
Cel mai bine se gateste in vas acoperit din lut (cu capacul lui) dar daca nu aveti, puteti sa acoperiti vasul cu foaie de aluminiu. Intepam in cateva locuri cu varful cutitului si punem bucatele de usturoi mici si cuisoare, apoi ungem carnea pe toate partile cu mustar, punem sare si piper, apoi...
Chec cu portocale
Spalam bine portocalele, le taiem in 4, scoatem samburii, apoi le taiem cu mixerul bucatele mici, dar sa nu devina piure! Amestecam zaharul cu uleiul la mixer cca 2-3 minute, apoi punem ouale pe rand si vanilia. Faina sa fie amestecata cu praful de copt si punem cu o lingura la compozitie incet,...
Salata Roca
Spalam bine salata si o taiem bucatele, apoi rodia o taiem in jumatate si cu ajutorul la o lingurita scoatem miezul si punem peste salata, dar bineinteles, lasam doar sambureii. Apoi dam prin razatoare mare branza, punem si nucile, amestecam putin si chiar inainte de servire adaugam sarea si...
Macaranosalata
Taiem branzeturile, jambonul si morcovii in cubulete mici, pastele sa fie fierte (nu prea mult) cu putina sare, apoi le strecuram si punem totul intr-un bol unde amestecam toate ingredientele, daca mai e nevoie, puteti sa mai adaugati iaurt si maioneza, important e sa fie aceiasi cantitate din...
Portocalopita ( placinta de portocale )
Amestecam iaurtul cu praful de copt si lasam deoparte 5 min, pana incepe sa se umfle. Batem la mixer la nivelul puternic ouale cu zaharul, uleiul, coaja de porocale si vanilia pana cand se dizolva zaharul si devine o compozitie spumoasa. Apoi turnam incet iaurtul amestecand cu o lingura in...
Salata bœuf
Fierbem carnea cu morcovii si cartofii( eu am pus si o ceapa taiata in patru ptr a avea un gust mai placut,si am pus si putina sare la fierbere). Intre timp, taiem cubulete mici gogosarii si castraveciorii si lasam intr-o strecuratoare sa se scurga lichidul, otr ca altfel va avea lichid prea mult...
Ciocolata pentru Craciun
Taiem bucatele mici ciocolata si taiem si untul la fel. Punem la fiert laptele cu smantana si indata ce fierbe turnam peste ciocolata si amestecam pana devine o crema omogena si fara cocoloase. Lasam sa se raceasca cca 20 minute la temperatura camerei apoi punem iar pe foc foarte mic( nu trebuie...
Rosii umplute de post
Intai am curatat si golit rosiile dar am pastrat pulpa deoparte. Toate legumele le-am tocat la mixer impreuna cu pulpa de la rosii(in afara de cartofi). Am amestecat ingredientele cu sarea, piperul. am calit compozitia putin In 3 sferturi din ulei, adaugand tot atata si pulpa de rosii. Am umplut...
Melomacarona (biscuiti pentru Craciun)
Amestecam intai uleiul, zaharul, sucul de portocale, coniacul, coaja rasa de portocale si soda, apoi in alt bol punem faina amestecata cu scortisoara dupa care adaugam cu lingura cate putin la compozitia lichida. Amestecam cu mixerul pana se poate, apoi framantam cu mana. Aluatul trebuie sa fie...
Kourabiedes (fursecuri ptr Craciun)
Topiti untul dar il lasati sa se raceasca in cazul in care l-ati topit pe foc, apoi il amestecati cu zaharul vanilat, apoi puneti galbenusurile pe rand si amestecati. Faina o amestecati in alt bol cu migdalele si apoi turnati cu o lingura cate putin in compozitia de unt si amestecati cu mixerul...
Tort in 2 culori
Ptr blat, batem cca 4 minute cu mixerul toate ingredientele pana devine o compozitie moale si pufoasa, apoi turnam intr-o tava unsa in prealabil cu unt si presarata cu putina faina. Coacem la cuptorul preincalzit la 175 C cca 40 minute ( depinde de cuptorul fiecaruia). Iintre timp facem...
Ciorba de varza
Taiem felii subtiri varza si ardeii, tocam marunt ceapa si patrunjelul, si punem toate ingredientele la fiert cu oala acoperita cca 2 ore pe foc mic, apa sa fie cat sa acopere varza. Se seveste fierbinte cu un ardei iute. Simplu si rapid!
Salata orientala de post
Fierbeti cartofii ( eu ii curat, ii tai bucati si ii ferb in aparat cu aburi, isi pastreaza mai bine vitaminele in general legumele) ptr cca 30 minute apoi cand sunt gata ii las sa se raceasca putin si ii pun itr-o salatiera impreuna cu restul de ingrediente.
Ciorba de legume cu perisoare (sau fara ptr post)
Calim putin ceapa, dupa care adaugam rosiile taiate cubulete mici, lasam 5 minute amestecand, apoi adaugam toate ingredientele taiate foarte mici cubulete ( in afara ingredientelor ptr perisoare), lasam la fiert cam 30-40 minute pe foc mic si acoperita oala. Cand s-au fiert legumele, adaugam...
Gaufre
Se amesteca faina cu sarea dupa care se face o gaura in mijloc si se pune ouale, se amesteca putin, apoi se adauga untul topit, laptele si apa, si se amesteca bine ca sa nu fie cocoloase. Se adauga apoi zaharul, uleiul, zaharul vanilat si praful de copt si se mai amesteca putin. Compozitia...