publicat la 13.01.2014
publicat la 13.01.2014
publicat la 13.01.2014
Romica Jurca a zis de dimineață ceva despre tine. Cică azi ești în ceață. După amiază sunt posibile averse temporare pe strada ta. Noroc că spre seară răsare soarele.
Bucataras.ro
[email protected]
Green smoothie
Reteta e simpla de tot: se blenduiesc impreuna cateva frunze proaspete de spanac (da, ati citit bine:)), doua mere rosii coapte si dulci, zeama de lamaie, putina apa si 1 lingurita miere (daca mai este cazul); eu am adaugat si cateva boabe de strugure alb. Contrar prejudecatilor...
Frappe de visine
Se aseaza in blender visinele congelate, putina miere si putina frisca batuta/iaurt/lapte, ce doriti. Se mixeaza bine, se toarna in pahare, se decoreaza...si se serveste! Enjoy!
Oua ascunse in rosie
Se prepara extrem de usor: taiem capacelele rosiilor, si cu o lingura le scoatem continutul. Obtinem astfel niste gaoace, pe care le condimentam putin in interior. Apoi le asezam pe 2 felii de prosiutto dispuse in cruce si le umplem cu cate un ou crud.Dupa care ridicam usor capetele...
Coronite cu scortisoara
Din toate ingredientele (mai putin scortisoara macinata cu zahar pudra) am format un aluat elastic, pe care l-am lasat la crescut pana si-a dublat volumul. Apoi l-am intins in foaie pe planseta, am presarat umplutura si am rulat, apoi am taat ruloul pe de-a lungul ei. Am intors cele 2...
Taietei de casa cu ou
Din toate ingredientele se formeaza un aluat tare, apoi se lasa sa se odihneasca 30 min (ca sa se aseze glutenul). Aluatul se taie cu cutitul in 4 bucati, care se aplatizeaza usor si se trec pe rand prin rolele de intins (de la cea mai groasa setare catre cea mai subtire, pana cand...
Caciula lui Guguta
Din ingredientele pt aluat se fac obisnuitele clatite, pe care le stim cu totii. Pt. ca noua ne plac clatitele coapte bine, eu nu le-am lasat albe, ci le-am rumenit pe ambele parti. Dupa ce aceasta operatiune a fost gata, am lasat deoparte farfuria cu clatite si am pregatit crema:...
Ciocolata de casa in foi de napolitane
Am fiert apa cu zaharul pana s-a leagat siropul. Am stins focul si am adaugat untul si am amestecat totul pana s-a topit untul Am adaugat esenta de rom si scortisoara, dupa care am amestecat bine. Urmatorul pas a fost sa adaug treptat lapte praf, obtinand astfel o compozitie moale pe...
Vinete crocante cu cascaval
Dupa ce am pregatit toate ingredientele, m-am apucat de treaba: am spalat si feliat vanata (feliutele le-am taiat cam de grosimea unui deget), le-am sarat pe ambele parti si le-am lasat pe o tava tapetata cu servetele ca sa absoarba apa lasata de vinete (aprox 15 min). Apoi le-am...
Salau cu cascaval la cuptor
Am calit ceapa si morcovul in tigaie, apoi am rasturnat legumele intr-o tava de jena, peste care am asezat bucatile de peste asezonate (cu sare si piper) si am pus si otetul. Toata "lucrarea" a intrat la cuptor pt cc 15 min, apoi am scos usor pestele (cu ajutorul a 2 palete) si le-am...
Otet aromat
Acesta este un otetul aromat pe care il folosesc la salate: in otet de struguri natural si vechi de 3 ani au stat la macerat muuulte mirodenii ( boabe de coriandru, chili, cimbru, tarhon, busuioc, patrunjel, boabe de mustar). Otetul este bun de utilizat dupa cca 3 saptamani, pana atunci...
Cotlet de porc cu ciuperci
Am pus cotletele (condimentate cu sare si piper) in vasul roman si am pus cateva cubulete de unt printre ele, ca sa nu se prinda unul de altul---si ca sa-i dea o savoare deosebita, am acoperit cu capacul si am dat la cuptor. Cand cotlele mele s-au fragezit, am adaugat ciupecile scurse bine,...
Grapefruit cu miere si menta
Am taiat fructul in doua jumatati egale, iar cu ajutorul cutitului l-am desprins usor de pielita alba, de jur imprejurul cozii, dar nu l-am scos din ea. Apoi am asezat jumatatile intr-un vas de jena si am pregatit glazura, amestecand mierea cu esentele (menta se combina perfect cu sucul de...
Cartofi copti in folie de aluminiu
Simteam nevoia de ceva usor si fara prea mari batai de cap in ceea ce priveste gatitul, asa ca am ales sa bag la cuptor niste cartofi, pe care i-am invelit in folie de aluminiu. I-am lasat acolo pana s-au inmuiat, apoi i-am "dezbracat", de hainuta de staniol, i-am taiat in...
Langosi unguresti
Am pus drojdia la inmuiat in laptele caldut cu putin zahar (ca sa infloreasca repede), apoi am adaugat celelalte ingrediente, am format un aluat elastic si am lasat la crescut cca 1 ora, intr-un loc ferit de curent si langa o sursa de caldura. Dupa acest interval de timp, am constat...
Pui Rosé
Am pus pulpele de pui in vasul roman (acesta fiind smaltuit, n-a mai fost nevoie sa-l cufund in apa in prealabil), le-am sarat si piperat, am adaugat si dafin, apoi le-am introdus in cuptorul rece, dar la care am pornit focum mediu, urmand sa cresc temperatura pe masura ce s-a incalzit...
Lipie cu pui
Se formeaza repede aluatul din ou, ulei de masline, sare, apa so faina, apoi se da putin la rece. Intre timp se pregateste umplututa: pieptul de pui se taie cubulete, iar ceapa se toaca fin. Se caleste putin ceapa in 2 linguri ulei, apoi se adauga puiul, se frige bine, iar in final...
Supa-crema de ciuperci
Se curata zarzavatul, se spala si se aseaza cu apa si sarea la foc, iar cind totul este foarte bine fiert, se strecoara. Intr-o tigaie se topesc 3/4 din cantitatea de unt, se presara faina, se amesteca si cu 3/4 din cantitatea de ciuperci care au fost curatate de pielite, spalate si...
Supa-crema de rosii
Am fiert toate legumele foarte bine in apa cu sare, apoi le-am pasat in blender, impreuna cu sucul de rosii si cubuletul de unt. Am potrivit de sare si piper, apoi am adaugat orezul fiert, lasand inca 5 min pe foc, sa se intrepatrunda aromele. Am servit fierbinte! Enjoy!
Chiftelute de peste cu sos de rosii
Am mixat toate ingredientele pt chiftelute in blender, am format bilute si le-am prajit i ulei incins (se prajesc foarte repede), apoi le-am scos pe servetele, ca sa absoarba grasimea. Dupa aceea am facut sosul:intr-o lingura de ulei am calit ceapa si usturoiul, am adaugat apoi sucul de...
Minnie Mouse cupcakes
Se amesteca intr-un bol toate ingredientele pt. muffins si se toarna compozitia in tava de briose, tapetata cu hartiute speciala (eu am folosit hartiute rosii, ca sa se asorteze cu decorul final). Se lasa la copt pana cresc si trec testul scobitorii. Se lasa la racit, iar intre timp se prepara...
Telemea in ulei de masline
Am umplut un borcanel cu telemeaua taiata cubulete, intre care am intercalat rondele de ardei iute, babe de strugure si toate condimentele de mai sus, apoi am turnat ulei de masline pana s-a acoperit bine telemeaua. Am inchis borcanul ermetic si l-am fotografiat pt voi. Totul se lasa la...
Trandafiri cu mere
Se taie merele pe sferturi, se scot semintele si cotoarele, apoi se taie in felii foarte subtiri si se plonjeaza intr-o craticioara cu apa si zeama de lamaie, sa nu se oxideze. Se pun pe foc 10 min, atat cat sa se inmoaie merele, apoi se scug bine. Intre timp se pudreaza aluatul cu zahar si...
Lapte de cocos
Asadar, sa trecem la treaba! Pt. lapte de cocos avem nevoie de nuca de cocos (sau fulgi de cocos), apa fierbinte si cam atat! Pt. ca eu nu am gasit nuca de cocos cand am avut nevoie (si e si greu de spart), am ales varianta fulgi de cocos, cei pe care-i cunoastem toti. Nuca de cocos (si...
Gogosi instelate
Se pun toate ingredientele in cuva masinii de paine (intai lichidele, apoi solidele), se pune pe programul de framantat, apoi inca o data pe programul de aluat (dough) si se lasa la crescut (eu procedez asa pt. a fi sigura ca aluatul este framantat bine, iar gogosile mele vor iesi pufoase)....
Tagliatelle de post cu sfecla rosie
Se amesteca bine toate ingredientele, pana se formeaza un aluat tare, care se lasa la odihnit 30 min (sa se aseze glutenul), apoi se proceseaza prin masina de taietei Se lasa la uscat si se pastreaza in pungi de hartie, pana in momentul utilizarii. Daca nu aveti masina de taietei,...
Pastrav cu portocale la cuptor
Pestele se spala bine cu apa rece, se tapoteaza cu un prosop absorbant, se sareaza, se pipereaza si se presara arpagic uscat. Se pregateste tava asa: se unge cu putin ulei de masline se adauga putina apa(2-3 linguri) , se aseaza felii de portocale, peste care punem pestele. Optional, se...
Salata cu oua colorata
Am taiat intai rosia felii, le-am dispus pe farfurie in mod radial, apoi in interiorul lor am construit intreaga salata prin adaugarea celorlalte ingrediente. Am stropit salata cu putin ulei de masline aromat de la telemea. A fost nemaipomenita! Enjoy!
Prajitura fina cu albus
Am facut intai blatul : am batut bine albusurile cu zahar, pana ce acesta s-a dizolvat si totul a capatat consistenta bezelei, apoi am adaugat toate celelalte ingrediente si le-am amestecat usor cu paleta de lemn, cu miscari de sus in jos, si l-am turnat in tava tapetata cu hartie de copt, dupa...
Cosulete de foietaj cu mere si gutui
Am dezghetat aluatul foietaj la temperatura camerei, l-am taiat in forme rotunde cu un pahar, apoi l-am asezat in tava de briose. Fiind vorba de aluat foietaj, n-a mai fost nevoie sa ung tava cu nimic, mai ales ca este si teflonata. Prin simpla asezare a cercurilor de aluat in scobiturile tavii...
Saratele
Am framantat aluatul pe care l-am dat la rece, apoi am intins foaia si am taiat baghetute cu rola speciala de saratele (inainte de taiere, se poate unge cu ou batut si se presara din nou chimen--dar eu am sarit pasul acesta), apoi le-am introdus in cuptorul incins pana s-au rumenit. Si asta a...