il cunoasteti pe Guguta? Este un baiatel taaaare simpatic, erou al copilariei mele, inventat de Spiridon Vanghelie.
Imi aduc si acum aminte de povestirile cu Guguta la scoala:) ca marca principala a lui Guguta este caciula de miel pe care o purta in permanenta:) De acolo vine si numele acestui dulce, care parca aduce cu o cusma:)
Pt. aluat:
Pt. umplutura:
Pt. crema:
Pt decor:
Din ingredientele pt aluat se fac obisnuitele clatite, pe care le stim cu totii.
Pt. ca noua ne plac clatitele coapte bine, eu nu le-am lasat albe, ci le-am rumenit pe ambele parti.
Dupa ce aceasta operatiune a fost gata, am lasat deoparte farfuria cu clatite si am pregatit crema: am batut frisca, am adaugat mascarpone, esenta de vanilie, zaharul si galbenusurile de la oua. Separat, am batut albusele spuma tare, apoi le-am incorporat in crema de mascarpone (dar nu cu mixerul, ci cu o spatula de lemn). Am dat crema la rece pt cateva minute.
Am trecut din nou la clatite: le-am taiat in jumatate, iar pe fiecare jumatate am pus un rand de visine scurse bine si am rulat strans. Rulourile astfel obtinute le-am asezat pe un platou, sub forma de piramida, in acest mod: rulouri de clatite+crema mascarpone+clatite+crema, etc, pana cand am terminat (ultimul strat este de mascarpone). Apoi am presarat ciocolata amaruie razuita fin si am dat la rece pt. 2 ore.
Tortul acesta de clatite este delicios dupa ce se incheaga bine in frigider si chiar are forma unei caciuli carliontate :)
Enjoy!