Cred ca toata lumea ramane in aceasta perioada cu albusuri nefolosite...si mai mereu ne tot gandim ce sa facem cu ele:) Asa mi s-a intamplat si mie, asa ca am rascolit netul dupa idei si retete, care mai de care mai deosebite. Va spun de pe acum ca am gasit pe culinar.ro o prajitura extraordnara, dar de la care am folosit doar blatuldar caruia i-am adaugat esenta de cafea, nuca de cocos si alune, restul fiind inventie personala:)) Din fericire pt mine, a iesit o minunatie fina, plina de ciocolata si arome deosebite.
Am facut intai blatul: am batut bine albusurile cu zahar, pana ce acesta s-a dizolvat si totul a capatat consistenta bezelei, apoi am adaugat toate celelalte ingrediente si le-am amestecat usor cu paleta de lemn, cu miscari de sus in jos, si l-am turnat in tava tapetata cu hartie de copt, dupa care l-am bagat la cuptor la foc mediu, pana a trecut testul scobitorii.
Dupa ce blatul s-a copt, l-am rasturnat pe un gratar si am desprins repede hartia, apoi l-am lasat sa se raceasca bine.
Intre timp, am facut crema: -am fiert pe fain marie galbenusurile cu zahar, pana au capatat consistenta unei smantane mai subtiri, apoi am lasat sa se raceasca , iar in momentul in care au ajuns la temperatura camerei am adaugat untul moale si celelalte ingrediente (le-am amestecat cu mixerul), obtinand o crema foarte fina si aerata.
Pt. ca mi s-a parut ca blatul de prajitura este cam uscat, am ales sa-l insiropez putin cu zeama de la un compot de visine, iar dupa absorbirea completa a acestuia, am turnat crema de mai sus si am dat iarasi la rece pt. cca 30 min.
Apoi am asezat visinele decongelate si am glazurat (glazura am obtinut-o prin dizolvarea ciocolatei rase in frisca fierbinte).
Am dat iarasi la rece, de data aceasta lasand-o peste noapte in frigider si, cu toate ca nu mai aveam rabdare, am portionat-o, totusi, a doua zi.
Enjoy!