Conopida se spală bine și se desface în buchețele. Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert cu buchețelele de conopidă, în 2,5-3 litri de apă, la foc iute, pentru 25-30 de minute. Se adaugă puțină sare la fiert și se spumuiește, când...
Mai întâi se pregătesc crupele. Se spală în 4-5 ape, pentru a elimina cojițele, pleava și impuritățile, după care se pun în apă caldă, ca să se înmoaie puțin, deoarece fierb mai greu decât legumele cu care vor fi combinate pentru sarmale.
Se...
Se spală bine lămâia și portocala în apă călduță cu bicarbonat, se clătesc cu apă rece, se șterg cu hârtie absorbantă și se lasă în așteptare, până ce vor fi răzuite în aluat.
Se pune făina în vasul pentru frământat, iar...
Se pune făina cernută într-un vas pentru frământat aluat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun drojdia sfărâmițată, zahărul tos și vanilia.
Se spală bine portocala și lămâia în apă călduță cu bicarbonat, se...
Legumele se scot de cu seară din congelator și se lasă să se dezghețe peste noapte, în strecurători, pentru ca zeama produsă prin dezghețare să se scurgă.
Vânăta se toacă mărunt (de preferat cu un tocător din lemn, sau din plastic, nu din metal) și se pune în...
Cușcușul se pune în bolul în care va fi preparat și se adaugă apa fierbinte (și fiartă în prealabil). Se acoperă bolul cu un capac și se lasă timp de 5 minute, ca să se umfle cușcușul.
Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se alege pătrunjelul, se...
Mai întâi se pregătește avocado. Se spală, se șterge, se taie în două bucăți, pe lung, după care i se scoate sâmburele, se curăță de coajă, se taie cubulețe și apoi se mărunțește în chopper.
Țelina se curăță, se spală și se...
Mărul și para se spală bine, se curăță de coji și de cotoare, după care se taie cubulețe și se pun în bolul în care se va face salata.
Se curăță de coji mandarina și portocala, se desfac feliile și se pun în bol.
Grapefruitul se curăță de coajă și de...
Cum, de obicei, coliva trebuie prezentată la biserică sâmbăta dimineață, prepararea ei începe joi seara, cînd se alege grâul decorticat (arpacașul) se spală în mai multe ape (tradiția spune că este necesară spălarea lui în 9 ape) după care se lasă...
Se prepară pateul de ficăței de pui după cum urmează:
/www.bucataras.ro/retete/pate-din-ficatei-de-pui-85704.html
Se fierb 4 ouă tari, se lasă să se răcească, se curăță de coji și se taie în jumătăți.
Se răzuie gălbenușurile și se adaugă în pateul de...
Se pune făina cernută (amestecată cu sare) într-un vas pentru frământat, iar în mijloc se face o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită și zahărul.
Se toarnă, puțin câte puțin, apa călduță, se dizolvă zahărul și drojdia, după...
Morcovii, pătrunjelul și țelina se curăță, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert, la foc iute, în 2 litri de apă. Se spumuiește, când este cazul.
Cepele se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc la foc mic, în ulei...
Într-un vas pentru frământat se pune făina amestecată cu sare, iar în adâncitura formată în mijlocul ei se pun: drojdia mărunțită, zahărul, vanilia și coaja răzuită de lămâie. Se adaugă apă caldă, puțin câte puțin, până se dizolvă...
Se curăță cartofii, morcovii, pătrunjelul și țelina, se spală bine și se pun la fiert, la foc iute, cu 2 litri de apă rece și sare. Se spumuiește, când este cazul.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie și se călesc (mai întâi ceapa și apoi și...
Cantitățile indicate pentru blaturi sunt pentru tăvi de 22/28 cm.
Se scot albușurile din congelator și se lasă 2-3 ore să se dezghețe normal.
Pentru blatul alb se mixează albușurile cu 1 praf de sare și apoi se încorporează zahărul, turnat puțin cîte puțin,...
Într-un borcan de sticlă, care poate fi închis ermetic se pun: anasonul stelat, coriandrul, batonul de scorțișoară și alcoolul.
Se închide ermetic recipientul și se lasă două luni la macerat. În acest interval de timp, se agită ușor vasul, zilnic, sau măcar o...
Toate feliile de pâine se decupează în formă de inimioare.
Se fierbe tare un ou, se lasă la răcit, se curăță și se feliază în momentul în care se vor decora tartinele.
Se prepară crema de brânză de vaci, amestecând-o și omogenizând-o...
Se pune uleiul și untul la topit în tigaie, la foc mic.
Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, la foc mic, în ulei și o jumătate din cantitatea de unt, numai atât cât să se înmoaie și să devină trasparentă.
Ficățeii se...
Se face un aluat fraged, tare și nelipicios din făină, ou, sare și unt rece. Când aluatul este gata preparat, se împachetează într-o folie alimentară din plastic și se ține la frigider cel puțin 30 de minute.
Între timp se prepară ingredientele pentru...
Ciolanul se spală bine și se pune la fiert într-o oală cu multă apă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul.
Între timp, se curăță legumele, se spală și se pregătesc pentru ciorbă. Morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina se taie în...
Merele se spală, se șterg de apă și se curăță de coji. Se taie merele în 4, se elimină cotoarele și se taie apoi câte două felii din fiecare sfert de măr. În total vor fi 16 felii.
Se unge cu unt, într-un strat gros, o tavă rotundă cu diametrul de 20 cm și...
Carnea, porționată deja, se spală foarte bine și se lasă apoi încă o oră în apă rece.
Între timp se curăță legumele, se spală și se lasă întregi.
După o oră, carnea se scurge de apă și se pune într-un vas mare, cu legumele (morcovii,...
Se pune făina (în care s-a amestecat praful de sare) într-un vas și în mijlocul ei, drojdia fărâmițată, zahărul și oul. Se răzuiește lămâia și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă drojdia și zahărul. Se adaugă...
Lămâia se spală bine în apă caldă cu bicarbonat de sodiu, se clătește cu apă rece și se șterge cu un șervet curat. Se răzuiește coaja de lămâie (fără partea albă) și se stoarce zeama.
Ouăle se mixează cu praful de sare și cu zahărul tos, se adaugă pe...
Portocala se spală bine cu apă caldă și bicarbonat de sodiu, se clătește cu apă rece și se șterge cu un prosop de hârtie. Se răzuiește coaja de la portocală, iar pulpa fructului se presează, pentru a scoate toată zeama.
Ouăle se mixează cu zahărul și făina, până...
Ciupercuțele se curăță de pielițe și de lamele, se spală în câteva ape și se pun la fiert, în apă cu sare, pentru 10 minute. După ce au fiert, se strecoară de apă, se tamponează cu un prosop de hârtie și se taie mărunt.
Mărarul se alege, se spală, se...
Se decongelează foile de plăcintă, se desfac, se lasă la uscat, iar când sunt uscate, se sfărâmă în bucățele.
Cele 5 portocale necesare pentru prăjitură se spală bine cu apă caldă și bicarbonat de sodiu, se clătesc cu apă rece și se șterg cu un șervet...
Carnea curățată, spălată și scursă bine de apă se amestecă cu usturoiul și cartoful (după ce au fost dați pe răzătoarea fină) și cu felia de pâine, înmuiată în lapte și stoarsă.
Ceapa se curăță, se spală, se taie fin și se călește în ulei...
Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat, în 2-3 litri de apă rece, cu o seară înainte. Dacă nu ați procedat așa, puneți fasolea aleasă și spălată într-o oală cu aceeași cantitate de apă clocotită, acoperiți-o cu un capac și peste 3 ore, o puteți...
Se amestecă la foc mic: apa, laptele, sarea și zahărul, după care se adaugă și untul, iar când s-a topit și compoziția clocotește și este omogenă, se adaugă dintr-o dată întreaga cantitate de făină albă. Se amestecă bine, la foc mic, pentru a omogeniza compoziția și...
Supa crema de conopida, cu crutoane
Conopida se spală bine și se desface în buchețele. Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert cu buchețelele de conopidă, în 2,5-3 litri de apă, la foc iute, pentru 25-30 de minute. Se adaugă puțină sare la fiert și se spumuiește, când...
Sarmale de post cu crupe (pasat) de porumb si ciuperci
Mai întâi se pregătesc crupele. Se spală în 4-5 ape, pentru a elimina cojițele, pleava și impuritățile, după care se pun în apă caldă, ca să se înmoaie puțin, deoarece fierb mai greu decât legumele cu care vor fi combinate pentru sarmale. Se...
Desert strudel de post, cu mere, stafide si visine
Se spală bine lămâia și portocala în apă călduță cu bicarbonat, se clătesc cu apă rece, se șterg cu hârtie absorbantă și se lasă în așteptare, până ce vor fi răzuite în aluat. Se pune făina în vasul pentru frământat, iar...
Sfintisori moldovenesti impletiti, de post
Se pune făina cernută într-un vas pentru frământat aluat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun drojdia sfărâmițată, zahărul tos și vanilia. Se spală bine portocala și lămâia în apă călduță cu bicarbonat, se...
Salata de vinete si ardei capia
Legumele se scot de cu seară din congelator și se lasă să se dezghețe peste noapte, în strecurători, pentru ca zeama produsă prin dezghețare să se scurgă. Vânăta se toacă mărunt (de preferat cu un tocător din lemn, sau din plastic, nu din metal) și se pune în...
Salata de post, din cuscus cu rodie
Cușcușul se pune în bolul în care va fi preparat și se adaugă apa fierbinte (și fiartă în prealabil). Se acoperă bolul cu un capac și se lasă timp de 5 minute, ca să se umfle cușcușul. Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se alege pătrunjelul, se...
Salata de post cu telina, avocado si rosii
Mai întâi se pregătește avocado. Se spală, se șterge, se taie în două bucăți, pe lung, după care i se scoate sâmburele, se curăță de coajă, se taie cubulețe și apoi se mărunțește în chopper. Țelina se curăță, se spală și se...
Salata de fructe (I)
Mărul și para se spală bine, se curăță de coji și de cotoare, după care se taie cubulețe și se pun în bolul în care se va face salata. Se curăță de coji mandarina și portocala, se desfac feliile și se pun în bol. Grapefruitul se curăță de coajă și de...
Coliva de grau
Cum, de obicei, coliva trebuie prezentată la biserică sâmbăta dimineață, prepararea ei începe joi seara, cînd se alege grâul decorticat (arpacașul) se spală în mai multe ape (tradiția spune că este necesară spălarea lui în 9 ape) după care se lasă...
Aperitiv oua umplute cu pate din ficatei de pui
Se prepară pateul de ficăței de pui după cum urmează: /www.bucataras.ro/retete/pate-din-ficatei-de-pui-85704.html Se fierb 4 ouă tari, se lasă să se răcească, se curăță de coji și se taie în jumătăți. Se răzuie gălbenușurile și se adaugă în pateul de...
Painite de post, cu chimen
Se pune făina cernută (amestecată cu sare) într-un vas pentru frământat, iar în mijloc se face o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită și zahărul. Se toarnă, puțin câte puțin, apa călduță, se dizolvă zahărul și drojdia, după...
Bors de legume, cu afumatura
Morcovii, pătrunjelul și țelina se curăță, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert, la foc iute, în 2 litri de apă. Se spumuiește, când este cazul. Cepele se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc la foc mic, în ulei...
Desert gogosi pufoase, de post
Într-un vas pentru frământat se pune făina amestecată cu sare, iar în adâncitura formată în mijlocul ei se pun: drojdia mărunțită, zahărul, vanilia și coaja răzuită de lămâie. Se adaugă apă caldă, puțin câte puțin, până se dizolvă...
Supa crema de broccoli
Se curăță cartofii, morcovii, pătrunjelul și țelina, se spală bine și se pun la fiert, la foc iute, cu 2 litri de apă rece și sare. Se spumuiește, când este cazul. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie și se călesc (mai întâi ceapa și apoi și...
Desert prajitura Triunghiul dragostei
Cantitățile indicate pentru blaturi sunt pentru tăvi de 22/28 cm. Se scot albușurile din congelator și se lasă 2-3 ore să se dezghețe normal. Pentru blatul alb se mixează albușurile cu 1 praf de sare și apoi se încorporează zahărul, turnat puțin cîte puțin,...
Lichior de anason
Într-un borcan de sticlă, care poate fi închis ermetic se pun: anasonul stelat, coriandrul, batonul de scorțișoară și alcoolul. Se închide ermetic recipientul și se lasă două luni la macerat. În acest interval de timp, se agită ușor vasul, zilnic, sau măcar o...
Aperitiv tartine valentine
Toate feliile de pâine se decupează în formă de inimioare. Se fierbe tare un ou, se lasă la răcit, se curăță și se feliază în momentul în care se vor decora tartinele. Se prepară crema de brânză de vaci, amestecând-o și omogenizând-o...
Pate din ficatei de pui
Se pune uleiul și untul la topit în tigaie, la foc mic. Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, la foc mic, în ulei și o jumătate din cantitatea de unt, numai atât cât să se înmoaie și să devină trasparentă. Ficățeii se...
Tarta din ficatei de pui si branza de burduf
Se face un aluat fraged, tare și nelipicios din făină, ou, sare și unt rece. Când aluatul este gata preparat, se împachetează într-o folie alimentară din plastic și se ține la frigider cel puțin 30 de minute. Între timp se prepară ingredientele pentru...
Ciorba de legume cu ciolan afumat
Ciolanul se spală bine și se pune la fiert într-o oală cu multă apă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul. Între timp, se curăță legumele, se spală și se pregătesc pentru ciorbă. Morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina se taie în...
Desert budinca de mere cu branza de vaci
Merele se spală, se șterg de apă și se curăță de coji. Se taie merele în 4, se elimină cotoarele și se taie apoi câte două felii din fiecare sfert de măr. În total vor fi 16 felii. Se unge cu unt, într-un strat gros, o tavă rotundă cu diametrul de 20 cm și...
Piftie de curcan
Carnea, porționată deja, se spală foarte bine și se lasă apoi încă o oră în apă rece. Între timp se curăță legumele, se spală și se lasă întregi. După o oră, carnea se scurge de apă și se pune într-un vas mare, cu legumele (morcovii,...
Desert pariziene simple
Se pune făina (în care s-a amestecat praful de sare) într-un vas și în mijlocul ei, drojdia fărâmițată, zahărul și oul. Se răzuiește lămâia și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă drojdia și zahărul. Se adaugă...
Desert crema de lamaie, la pahar
Lămâia se spală bine în apă caldă cu bicarbonat de sodiu, se clătește cu apă rece și se șterge cu un șervet curat. Se răzuiește coaja de lămâie (fără partea albă) și se stoarce zeama. Ouăle se mixează cu praful de sare și cu zahărul tos, se adaugă pe...
Desert crema de portocale, la pahar
Portocala se spală bine cu apă caldă și bicarbonat de sodiu, se clătește cu apă rece și se șterge cu un prosop de hârtie. Se răzuiește coaja de la portocală, iar pulpa fructului se presează, pentru a scoate toată zeama. Ouăle se mixează cu zahărul și făina, până...
Aperitiv mini gugulufi
Ciupercuțele se curăță de pielițe și de lamele, se spală în câteva ape și se pun la fiert, în apă cu sare, pentru 10 minute. După ce au fiert, se strecoară de apă, se tamponează cu un prosop de hârtie și se taie mărunt. Mărarul se alege, se spală, se...
Desert Portokalopita
Se decongelează foile de plăcintă, se desfac, se lasă la uscat, iar când sunt uscate, se sfărâmă în bucățele. Cele 5 portocale necesare pentru prăjitură se spală bine cu apă caldă și bicarbonat de sodiu, se clătesc cu apă rece și se șterg cu un șervet...
Chiftelute in sos de maioneza cu ceapa
Carnea curățată, spălată și scursă bine de apă se amestecă cu usturoiul și cartoful (după ce au fost dați pe răzătoarea fină) și cu felia de pâine, înmuiată în lapte și stoarsă. Ceapa se curăță, se spală, se taie fin și se călește în ulei...
Ciorba de fasole uscata, cu carnat afumat
Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat, în 2-3 litri de apă rece, cu o seară înainte. Dacă nu ați procedat așa, puneți fasolea aleasă și spălată într-o oală cu aceeași cantitate de apă clocotită, acoperiți-o cu un capac și peste 3 ore, o puteți...
Desert mini ecleruri
Se amestecă la foc mic: apa, laptele, sarea și zahărul, după care se adaugă și untul, iar când s-a topit și compoziția clocotește și este omogenă, se adaugă dintr-o dată întreaga cantitate de făină albă. Se amestecă bine, la foc mic, pentru a omogeniza compoziția și...