Dintre toate supele cremă pe care le-am făcut, aceasta a fost cea mai ușor de preparat. Numai bună pentru a diversifica meniul în această perioadă de post...!
Din ingredientele de mai jos a rezultat o oală de 3 litri de supă cremă.
Conopida se spală bine și se desface în buchețele. Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert cu buchețelele de conopidă, în 2,5-3 litri de apă, la foc iute, pentru 25-30 de minute. Se adaugă puțină sare la fiert și se spumuiește, când este cazul.
Între timp se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Pâinea se taie cubulețe și se dă la cuptor, la foc mic. Se supraveghează crutoanele în cuptor, pentru a fi întoarse pe toate fețele, ca să nu se ardă. Când sunt rumenite, se scot din cuptor.
Usturoiul se curăță, se spală și se taie fin.
Când legumele au fiert, se strecoară de zeamă (care se păstrează, pentru că din ea se va face supa) și se pasează bine, după care se trec printr-o sită deasă și se subțiază cu o parte din zeama păstrată de la legume, cealaltă parte fiind folosită la subțierea rântașului. Dacă supa cremă este mult prea groasă, se adaugă echivalentul apei care a scăzut la fiert.
Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie. Se adaugă cele două linguri de făină albă și se mai ține crăticioara cu rântașul pe foc, până ce se îngroașă puțin. Se adaugă pe rând 3 polonice din zeama de la fierberea legumelor, ca să se subțieze puțin rântașul.
Se adaugă rântașul în legumele pasate și subțiate, usturoiul tăiat fin, se amestecă bine și se mai dă supa la fiert încă două-trei clocote. Se condimentează cu sare și piper, se presară pătrunjel tăiat fin și se oprește focul de la aragaz.
După un sfert de oră, supa cremă poate fi servită, cu crutoane de pâine.
1
Nu prăjiți ceapa prea tare, ca să nu se ardă și să devină amară.
2
Căliți ceapa la foc mic, în ulei suficient, ca să rămână dulce.
3
Supravegheați crutoanele de pâine puse la cuptor, ca să nu se ardă, ci să se rumenească frumos, pe toate fețele.
4
Subțiați rântașul cu 3 polonice de supă, puse pe rând.
5
După ce ați pus rântașul în legumele pasate, mai țineți oala pe foc încă două-trei clocote, ca să se omogenizeze conținutul, iar usturoiul pus înainte de ultima operațiune, să se înmoaie.