A trecut iarna, dar încă mai am în congelator legume puse la păstrat, așa că m-am gândit să fac din acestea o mâncare rapidă și gustoasă, mai ales că astăzi este zi de post. Și pentru că am mai făcut și o mămăliguță alături, pot zice că m-am răsfățat...
Se scoate fasolea verde din congelator, cu 1-2 ore înainte de preparare, ca să se dezghețe.
Se curăță ceapa roșie, se spală, se taie subțire sub formă de inelușe, (sau jumătăți/ sferturi de inelușe) și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă.
Se spală frunzele de pătrunjel, se zvântă și se taie mărunt.
Usturoiul se curăță, se spală și se taie felii subțiri.
Roșiile se spală, se curăță de semințe și se taie felii.
Când fasolea verde s-a decongelat, se pune la călit, la foc mic, peste ceapă, timp de 5-7 minute. Să adaugă roșiile feliate și usturoiul și se mai ține la foc mic, înăbușit, timp de încă 10-15 minute. Se condimentează cu sare, piper și cimbru, se mai lasă pe foc încă 2-3 minute, se amestecă ușor, ca să nu se terciuiască, după care se presară pătrunjelul tocat și mâncarea poate fi servită.
Este o mâncare foarte bună și gustoasă, atât ca garnitură la o friptură oarecare, cât și cu mămăliguță caldă, ca mâncare de post.
1
Scoateți din timp fasolea congelată, de la congelator, ca să se dezghețe.
2
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu devină amară, ci înmuiați-o doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, ca să rămână dulce și gustoasă.
3
Nu este nevoie să adăugați apă la mâncare, pentru că atât fasolea verde, cât și roșiile se înăbușă în sucul propriu.
4
Nu tăiați legumele foarte mici, dacă vreți ca mâncarea să aibă un aspect frumos. Tocarea lor ar da aspectul neplăcut al unui terci.
5
Adăugați condimentele cu doar 2-3 minute înainte de a opri focul.
6
Nu amestecțai energic în mâncare, ci ușor, ca să nu se terciuiască.
7
Adăugați frunzele tocate de pătrunjel, când ați terminat prepararea mâncării.