Diferența între clătitele de post și cele de frupt este abia sesizabilă și cum sunt foarte bune și îmbietoare, după miros, m-am gândit să le prepar acum, ca desert. Dar am vrut să le dau un aspect insolit, pentru a le despărți de imaginea șablon a lor. Așadar, iată acum clătite cornete, rulate și umplute cu gem. Și mi s-au părut mai bune, mai ușor de mâncat, mai plăcute, așa...
Din ingredientele de mai jos am făcut 12 clătite, câte 3 clătite/porție.
Se pune: făina, zahărul, sarea, bicarbonatul și vanilia într-un vas și se amestecă bine. Se adaugă apa minerală, puțin câte puțin și se mixează, până la încorporarea făinii.
Se adaugă uleiul și se insistă cu mixarea, până ce aluatul pentru clătite devine omogen și are consistența smântânii.
Se unge cu ulei tigaia în care se vor prăji clătitele și când s-a încins, se toarnă un polonic de compoziție. Clătitele se fac la foc mic și se rumenesc ușor și frumos pe ambele fețe.
Când s-a epuizat toată compoziția și s-au făcut toate clătitele, se ung cu gem de fructe (într-un strat subțire, nu prea gros) se pliază în două, după care se rulează ca niște cornete.
Sunt bune atât calde, cât și reci.
1
Compoziția se mixează bine, până devine omogenă, fără cocoloașe.
2
Este bine ca aluatul pentru clătite să nu fie prea gros, dacă vreți să le rulați sub formă de cornete.
3
Înainte de a turna compoziția, tigaia unsă cu ulei trebuie bine încinsă.
4
Ungeți tigaia pentru clătite cu o pensulă înmuiată în ulei (nu-l turnați, pur și simplu!).
5
Prăjiți clătitele la foc mic, ca să nu se ardă.
6
Ungeți clătitele cu gem, nu cu dulceață, dacă vreți să le rulați sub formă de cornete.
7
Stratul de gem nu trebuie să fie gros, pentru că la rulare (sub orice formă) va ieși, dând clătitei un aspect mai puțin frumos.