Colac impletit in 6

de RODIMUR in Piine, 17 Apr 2018 | 7224 vizualizari

 

Mi-am propus să fac un colac mai mare și deși inițial fusese planificat pentru Paștele Blajinilor, până la urmă l-am făcut ieri. A ieșit minunat, foarte pufos și bun, frumos colorat (de la ouă) și mirosind a pâine proaspăt scoasă din cuptor, chiar dacă au trecut deja 24 de ore de când este  gata. Chiar merită să facem colaci din aceștia, pentru a înlocui pâinea fadă, seacă și plină de E-uri de la brutărie, mai ales că împletitura în 6 este foarte ușor de realizat.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de făină albă
  • 40 grame de drojdie proaspătă
  • 450 ml lapte cald
  • 2 ouă
  • 4 lingurițe încărcate de zahăr tos fin
  • 1/2 linguriță de sare fină
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • unt pentru uns tava
  • fâină albă pentru modelat
  • 1 ou pentru uns
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Colac impletit in 6:

Făina cernută (amestecată cu sarea) se pune într-un vas pentru frământat și se face o adâncitură în mijlocul ei, în care se pun: drojdia fărâmițată, ouăle și zahărul. Se amestecă aceste ingrediente și se adaugă lapte cald. Se amestecă mereu, până ce zahărul și drojdia se dizolvă complet. Se toarnă în continuare lapte cald, puțin câte puțin și se încorporează toată făina.

Se adaugă treptat și uleiul, frământându-se aluatul pentru omogenizarea tuturor ingredientelor, până ce devine elastic și nelipicios.

Se acoperă vasul cu un șervet curat și se lasă aluatul la dospit, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșetă și se mai frământă, până ce se eliberează aerul care i-a dat aspectul umflat.

Se porționează aluatul în șase părți egale din care se modelează șase suluri de dimensiuni similare. Se unesc la un capăt cele șase suluri și se grupează câte trei în partea stângă, respectiv în partea dreaptă.

Împletitura în 6 este foarte simplă. Se aduce sulul cel mai îndepărtat din partea stângă, se trece peste celelalte două din grupul său și se alătură, în partea interioară, celor din dreapta. Acum în dreapta sunt 4 suluri. Se ia sulul cel mai îndepărtat și se trece peste sulurile din grupul său în partea interioară a grupului din stânga. La fel se procedează în continuare, fără a strânge aluatul, pentru a-i permite să mai crească.

Se pune împletitura în forma de copt, unsă cu unt, iar capetele se unesc dedesubt, cu grijă, pentru a nu dăuna aspectului. Din capetele de aluat rămase se pot face trandafirași și frunze pentru a acoperi eventualele imperfecțiuni și pentru a înfrumuseța colacul.

Pentru trandafirași se decupează din aluat rondele (4-6) care se suprapun în șir, cam câte 1 cm și care se rulează, după care se prind bine la bază. Petalele se desfac ușor spre exterior, după care trandafirașul se pune pe colac. Pentru frunze se întinde o fâșie subțire și lunguiață de aluat, se taie în diagonală, se fixează mijlocul fiecărei frunze, după care se crestează lateralele în curmeziș, iar când se pune frunza pe colac, se întinde puțin pentru a-i da un aspect frumos. 

Colacul se acoperă cu un șervet curat și se mai lasă 10-15 minute să crească, după care se unge cu ou și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu. După ce a mai crescut puțin în cuptor, se scoate colacul, se unge din nou cu ou și se dă din nou la copt, până se rumenește frumos. Cine vrea, poate presăra mac peste colac.

Când colacul este frumos rumenit se scoate din cuptor și se lasă în forma de copt până ce se răcește.

TIPS-URI

1

Pentru ca aluatul să crească frumos, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

2

Folosiți lapte cald, pentru frămîntat, nu fierbinte, ca să nu se pripească aluatul.

3

Aluatul se frământă numai până ce se omogenizează toate ingredientele și devine elastic și nelipicios.

4

Pentru dospit, țineți aluatul acoperit, într-un loc călduros, ferit de curenții reci de aer.

5

Înainte de a modela colacul, trebuie să mai frământați puțin aluatul dospit, ca să elibereze aerul care l-a umflat.

6

Sulurile care se împletesc pentru formarea colacului trebuie să aibă dimensiuni similare.

7

Colacul nu trebuie să fie împletit strâns, ci lejer, pentru a-i permite să mai crească în volum.

8

Elementele de decor au menirea de a ascunde eventualele imperfecțiuni și pentru a înfrumuseța colacul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Colac impletit in 6" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

RODIMUR 1

20.04.2018, 09:10

Mulțumesc frumos, Mihaela! În plus, este pufos și gustos...!

miki_a 1

20.04.2018, 10:40

Apreciez din plin măiestria, efortul, aspectul, mirosul, gustul...Bravooooo!

RODIMUR 1

20.04.2018, 10:51

Mulțumesc frumos, Miki! Ești foarte amabilă...!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prima paine cu maia