Căpșunile se spală bine sub jet de apă și se pun la scurs.
Se amestecă bine zahărul, vanilia și amidonul și se subțiază cu laptele dulce (fiert). Se dă compoziția la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Se ia vasul de pe foc și se lasă la...
Se scoate fasolea verde din congelator, cu 1-2 ore înainte de preparare, ca să se dezghețe.
Se curăță ceapa roșie, se spală, se taie subțire sub formă de inelușe, (sau jumătăți/ sferturi de inelușe) și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se...
Făina cernută și amestecată cu sarea fină se pune într-un vas pentru frământat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun: drojdia fărâmițată, zahărul, untul tăiat cubulețe și oul. Se toarnă lapte cald, puțin câte puțin și...
Mai întâi se face un aluat fraged din: făină albă, sare, unt, zahăr, vanilie și un ou. Când aluatul este bine legat și uniform, nelipicios și elastic, se pune într-o folie alimentară, se aplatizează și se lasă la frigider, cel puțin o oră.
Între timp...
Ceapa se curăță, se spală și se taie mărunt.
Kaiserul/costița afumată se taie fâșii late de 3 cm și groase de aproximativ 2-3 mm.
Se călește ceapa și kaiserul în ulei suficient, la foc mic, până se înmoaie.
Se curăță ciupercile de pielițe și de...
Albușurile se scot din congelator cu 2-3 ore înainte de preparare, pentru a se dezgheța complet.
Se scot vișinele conservate cu aspirină pentru iarnă și se pun în strecurătoare, ca să se scurgă lichidul format.
Când albușurile s-au dezghețat complet, se mixează...
Făina cernută (amestecată cu sarea) se pune într-un vas pentru frământat și se face o adâncitură în mijlocul ei, în care se pun: drojdia fărâmițată, ouăle și zahărul. Se amestecă aceste ingrediente și se adaugă lapte cald. Se amestecă mereu,...
Cartofii se curăță de coji, se spală și se taie rondele de aproximativ 6 mm grosime, după care se pun (trei straturi) într-o tavă de Jena, unsă cu ulei.
Ceapa roșie se curăță, se spală, se taie, se desface și se pune inelușe în tavă, peste cartofi. Se condimentează...
Cartofii se spală bine și se fierb întregi, după care se lasă să se răcească și se curăță de coji.
Se unge o tavă de ceramică (sau Jena) cu unt.
Cartofii fierți se taie rondele de aproximativ 1 cm grosime. Se pune un strat de rondele de cartofi în tava unsă cu...
Ouăle se fierb tari în apă cu sare, se lasă să se răcească, după care se curăță de coji și se înjumătățesc.
Se amestecă bine gălbenușurile cu brânza de burduf, untul moale și condimentele (sare și piper) după gust.
Se umplu jumătățile de ouă cu...
Se face un aluat fraged din: făină, unt, 1 ou, zahăr, sare și vanilie și când este gata format, nelipicios și elastic, se pune într-o folie alimentară, în frigider pentru cel puțin o oră.
Pentru această umplutură, smântâna se pune la scurs,...
Se spală citricele în apă călduță cu bicarbonat de sodiu și apoi se clătesc bine cu apă rece.
Se pune făina albă în vasul pentru frământat, se face o adâncitură în mijlocul ei, unde se pune: drojdia sfărâmată, zahărul, sarea, gălbenușurile...
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă.
Se curăță usturoiul, se spală, se taie fin și se călește și el, în același vas în care s-au călit și cepele.
Se rup rădăcinile spanacului și cam...
Se pune făina albă cernută într-un vas pentru frământat, iar în mijlocul ei, într-o adâncitură se pune drojdia sfărâmată, sarea, zahărul și ouăle. Se amestecă ingredientele din mijlocul făinii și se adaugă lapte cald, puțin cîte puțin,...
Se curăță spanacul (rupându-i rădăcinile și 2-3 centimetri din tulpină), se spală de 3-4 ori, se scurge de apă și apoi se taie mărunt. Într-o tigaie se pune uleiul și spanacul tăiat mărunt și se lasă la călit până ce scade apa.
Când spanacul s-a...
Se pregătesc ingredientele, care se vor pune în straturi, într-un vas termorezistent. Trebuie să aveți în vedere că pieptul de pui, untul și ceapa vor fi puse în două straturi, iar cartofii și cașcavalul în trei straturi (ca să împărțiți de la...
Se curăță rădăcinoasele, se spală și se taie semirondele, după care se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Se spumuiește când este cazul.
Frunzele de pătrunjel se aleg, se spală bine și se toacă mărunt.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește...
Se face mai întâi aluatul fraged, din ingredientele de mai sus și se pune în frigider, pentru o oră.
Între timp se pregătesc ingredientele pentru umplutură.
Se spală bine fructele exotice în apă caldă cu bicarbonat de sodiu, se clătesc cu apă rece și...
Cepele verzi se curăță, se spală și se taie rondele.
Se spală ardeii și se taie (cel capia în rondele, iar ardeiul gras în feliuțe)
Se răzuie cașcavalul și se feliază kaiserul.
Se aleg, se spală, se zvântă și se taie fin mărarul și pătrunjelul.
Cele...
Se scoate untul din frigider din timp, ca să fie moale, pentru procesare.
Feliile de pește se clătesc bine cu apă rece și se pun la fiert, la foc iute, pentru 10-12 minute, din momentul în care începe fierberea.
Ceapa se curăță, se spală, se taie foarte fin și se pune...
Cartofii se spală bine și se pun la fiert, întregi, în coajă, la foc iute.
Între timp se curăță cepele verzi și se spală, se spală roșiile și măslinele, se alege mărarul, se spală, se zvântă și se taie fin.
Macroul afumat se curăță de piele și se...
Cepele se curăță, se spală, se taie julienne și se călesc în ulei, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să se înmoaie doar puțin și să capete un gust dulce.
Se spală vânăta și dovlecelul și se taie rondele, decupate apoi în sferturi. Se călesc și acestea,...
Făina cernută și aerată se amestecă bine cu grisul și sarea, după care se adaugă apa caldă puțin câte puțin și se frământă, până ce rezultă un aluat potrivit de moale și elastic.
Se întinde cu sucitorul o foaie de aluat de 3-4 mm grosime, din care...
Cum se prepara Desert prajitura de post, cu visine si nuci, reteta usoara si rapida
În prealabil, se taie mărunt nucile (crude sau prăjite), iar vișinele se scot din borcanul în care au fost conservate, cu aspirină, ca să se scurgă de sirop.
Într-un bol se...
Fasolea se scoate de seara, din congelator, ca să se dezghețe, iar a doua zi se spală in două-trei ape și se pune la fiert, cu apă rece. Se spumuiește, când se adună spumă la suprafață și după două-trei clocote, se strecoară de apa în care a fiert și se pune din nou la...
Fasolea păstăi se scoate de seara din congelator, ca să se dezghețe. A doua zi se clătește în câteva ape și se pune la fiert cu 3 litri de apă rece, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc în...
Făina cernută și aerată se pune în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun: drojdia sfărâmițată, sarea și zahărul. Se toarnă apa călduță, puțin câte puțin, mai întâi pentru dizolvarea...
Se prepară mai întâi dressing-ul (rețetă primită de la Navidad, căreia îi mulțumesc și pe această cale!). În bolul pregătit pentru salată se toarnă uleiul de alune de pădure (sau de semințe de struguri,...), zeama de lămâie și mierea. Se mixează bine...
Se spală bine portocalele în apă călduță cu bicarbonat de sodiu, se clătesc cu apă rece, se șterg cu un prosop de hârtie, după care se răzuie prin răzătoarea fină.
După ce s-au răzuit de coajă, portocalele se taie în jumătăți și se storc de zeamă....
Se pune: făina, zahărul, sarea, bicarbonatul și vanilia într-un vas și se amestecă bine. Se adaugă apa minerală, puțin câte puțin și se mixează, până la încorporarea făinii.
Se adaugă uleiul și se insistă cu mixarea, până ce aluatul pentru...
Desert crema de capsuni la cupa
Căpșunile se spală bine sub jet de apă și se pun la scurs. Se amestecă bine zahărul, vanilia și amidonul și se subțiază cu laptele dulce (fiert). Se dă compoziția la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Se ia vasul de pe foc și se lasă la...
Fasole verde, cu rosii si usturoi
Se scoate fasolea verde din congelator, cu 1-2 ore înainte de preparare, ca să se dezghețe. Se curăță ceapa roșie, se spală, se taie subțire sub formă de inelușe, (sau jumătăți/ sferturi de inelușe) și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se...
Chifle cu mac
Făina cernută și amestecată cu sarea fină se pune într-un vas pentru frământat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun: drojdia fărâmițată, zahărul, untul tăiat cubulețe și oul. Se toarnă lapte cald, puțin câte puțin și...
Desert tarta cu branza dulce si vișine
Mai întâi se face un aluat fraged din: făină albă, sare, unt, zahăr, vanilie și un ou. Când aluatul este bine legat și uniform, nelipicios și elastic, se pune într-o folie alimentară, se aplatizează și se lasă la frigider, cel puțin o oră. Între timp...
Ciorba falsa de burta
Ceapa se curăță, se spală și se taie mărunt. Kaiserul/costița afumată se taie fâșii late de 3 cm și groase de aproximativ 2-3 mm. Se călește ceapa și kaiserul în ulei suficient, la foc mic, până se înmoaie. Se curăță ciupercile de pielițe și de...
Desert prajitura din albusuri, cu visine
Albușurile se scot din congelator cu 2-3 ore înainte de preparare, pentru a se dezgheța complet. Se scot vișinele conservate cu aspirină pentru iarnă și se pun în strecurătoare, ca să se scurgă lichidul format. Când albușurile s-au dezghețat complet, se mixează...
Colac impletit in 6
Făina cernută (amestecată cu sarea) se pune într-un vas pentru frământat și se face o adâncitură în mijlocul ei, în care se pun: drojdia fărâmițată, ouăle și zahărul. Se amestecă aceste ingrediente și se adaugă lapte cald. Se amestecă mereu,...
Chiftelute de porc, cu cartofi si rosii la cuptor
Cartofii se curăță de coji, se spală și se taie rondele de aproximativ 6 mm grosime, după care se pun (trei straturi) într-o tavă de Jena, unsă cu ulei. Ceapa roșie se curăță, se spală, se taie, se desface și se pune inelușe în tavă, peste cartofi. Se condimentează...
Budinca de cartofi si branza de burduf
Cartofii se spală bine și se fierb întregi, după care se lasă să se răcească și se curăță de coji. Se unge o tavă de ceramică (sau Jena) cu unt. Cartofii fierți se taie rondele de aproximativ 1 cm grosime. Se pune un strat de rondele de cartofi în tava unsă cu...
Aperitiv oua umplute cu branza de burduf, in sos de maioneza
Ouăle se fierb tari în apă cu sare, se lasă să se răcească, după care se curăță de coji și se înjumătățesc. Se amestecă bine gălbenușurile cu brânza de burduf, untul moale și condimentele (sare și piper) după gust. Se umplu jumătățile de ouă cu...
Desert pascuta cu smantana si aluat fraged
Se face un aluat fraged din: făină, unt, 1 ou, zahăr, sare și vanilie și când este gata format, nelipicios și elastic, se pune într-o folie alimentară, în frigider pentru cel puțin o oră. Pentru această umplutură, smântâna se pune la scurs,...
Desert pasca traditionala cu branza
Se spală citricele în apă călduță cu bicarbonat de sodiu și apoi se clătesc bine cu apă rece. Se pune făina albă în vasul pentru frământat, se face o adâncitură în mijlocul ei, unde se pune: drojdia sfărâmată, zahărul, sarea, gălbenușurile...
Tocanita de spanac, cu oua posate
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă. Se curăță usturoiul, se spală, se taie fin și se călește și el, în același vas în care s-au călit și cepele. Se rup rădăcinile spanacului și cam...
Colac impletit in 5. Un an de bucătăraș...
Se pune făina albă cernută într-un vas pentru frământat, iar în mijlocul ei, într-o adâncitură se pune drojdia sfărâmată, sarea, zahărul și ouăle. Se amestecă ingredientele din mijlocul făinii și se adaugă lapte cald, puțin cîte puțin,...
Aperitiv rulada cu spanac si branza de vaci
Se curăță spanacul (rupându-i rădăcinile și 2-3 centimetri din tulpină), se spală de 3-4 ori, se scurge de apă și apoi se taie mărunt. Într-o tigaie se pune uleiul și spanacul tăiat mărunt și se lasă la călit până ce scade apa. Când spanacul s-a...
Cartofi gratinati, cu piept de pui la cuptor
Se pregătesc ingredientele, care se vor pune în straturi, într-un vas termorezistent. Trebuie să aveți în vedere că pieptul de pui, untul și ceapa vor fi puse în două straturi, iar cartofii și cașcavalul în trei straturi (ca să împărțiți de la...
Ciorba de cartofi, cu smantana si galuste de gris
Se curăță rădăcinoasele, se spală și se taie semirondele, după care se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Se spumuiește când este cazul. Frunzele de pătrunjel se aleg, se spală bine și se toacă mărunt. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește...
Desert pasca de branza dulce, cu stafide
Se face mai întâi aluatul fraged, din ingredientele de mai sus și se pune în frigider, pentru o oră. Între timp se pregătesc ingredientele pentru umplutură. Se spală bine fructele exotice în apă caldă cu bicarbonat de sodiu, se clătesc cu apă rece și...
Aperitiv omleta la cuptor, cu verdeturi, smantana, kaiser si cascaval
Cepele verzi se curăță, se spală și se taie rondele. Se spală ardeii și se taie (cel capia în rondele, iar ardeiul gras în feliuțe) Se răzuie cașcavalul și se feliază kaiserul. Se aleg, se spală, se zvântă și se taie fin mărarul și pătrunjelul. Cele...
Pasta de peste
Se scoate untul din frigider din timp, ca să fie moale, pentru procesare. Feliile de pește se clătesc bine cu apă rece și se pun la fiert, la foc iute, pentru 10-12 minute, din momentul în care începe fierberea. Ceapa se curăță, se spală, se taie foarte fin și se pune...
Salata de post, din cartofi si macrou afumat
Cartofii se spală bine și se pun la fiert, întregi, în coajă, la foc iute. Între timp se curăță cepele verzi și se spală, se spală roșiile și măslinele, se alege mărarul, se spală, se zvântă și se taie fin. Macroul afumat se curăță de piele și se...
Ghiveci calugaresc
Cepele se curăță, se spală, se taie julienne și se călesc în ulei, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să se înmoaie doar puțin și să capete un gust dulce. Se spală vânăta și dovlecelul și se taie rondele, decupate apoi în sferturi. Se călesc și acestea,...
Colțunasi de post, cu magiun
Făina cernută și aerată se amestecă bine cu grisul și sarea, după care se adaugă apa caldă puțin câte puțin și se frământă, până ce rezultă un aluat potrivit de moale și elastic. Se întinde cu sucitorul o foaie de aluat de 3-4 mm grosime, din care...
Desert prajitura de post, cu visine si nuci, reteta usoara si rapida
Cum se prepara Desert prajitura de post, cu visine si nuci, reteta usoara si rapida În prealabil, se taie mărunt nucile (crude sau prăjite), iar vișinele se scot din borcanul în care au fost conservate, cu aspirină, ca să se scurgă de sirop. Într-un bol se...
Iahnie de fasole pestrita
Fasolea se scoate de seara, din congelator, ca să se dezghețe, iar a doua zi se spală in două-trei ape și se pune la fiert, cu apă rece. Se spumuiește, când se adună spumă la suprafață și după două-trei clocote, se strecoară de apa în care a fiert și se pune din nou la...
Ciorba de fasole pastai
Fasolea păstăi se scoate de seara din congelator, ca să se dezghețe. A doua zi se clătește în câteva ape și se pune la fiert cu 3 litri de apă rece, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul. Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc în...
Batoane de post, cu mac
Făina cernută și aerată se pune în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun: drojdia sfărâmițată, sarea și zahărul. Se toarnă apa călduță, puțin câte puțin, mai întâi pentru dizolvarea...
Salata de fructe exotice (II)
Se prepară mai întâi dressing-ul (rețetă primită de la Navidad, căreia îi mulțumesc și pe această cale!). În bolul pregătit pentru salată se toarnă uleiul de alune de pădure (sau de semințe de struguri,...), zeama de lămâie și mierea. Se mixează bine...
Lichior de portocale
Se spală bine portocalele în apă călduță cu bicarbonat de sodiu, se clătesc cu apă rece, se șterg cu un prosop de hârtie, după care se răzuie prin răzătoarea fină. După ce s-au răzuit de coajă, portocalele se taie în jumătăți și se storc de zeamă....
Desert clatite cornete de post, umplute cu gem
Se pune: făina, zahărul, sarea, bicarbonatul și vanilia într-un vas și se amestecă bine. Se adaugă apa minerală, puțin câte puțin și se mixează, până la încorporarea făinii. Se adaugă uleiul și se insistă cu mixarea, până ce aluatul pentru...