Pentru că mi-a plăcut foarte mult rețeta Cătălinei de salată de cartofi cu hering afumat, m-am gândit să fac și eu o salată (de post, nu de frupt!) cu pește afumat, căci acesta este ingredientul care m-a atras în primul rând la acea rețetă și care dă un gust minunat.
Salata mea este din cartofi, cu macrou afumat, este de post și mai ales este foarte bună, sățioasă și delicioasă.
Cartofii se spală bine și se pun la fiert, întregi, în coajă, la foc iute.
Între timp se curăță cepele verzi și se spală, se spală roșiile și măslinele, se alege mărarul, se spală, se zvântă și se taie fin.
Macroul afumat se curăță de piele și se rupe bucăți mici, pentru a elimina eventualii spini rămași.
Când cartofii au fiert, se lasă puțin să se răcorească, după care se curăță de coji. Se taie mai întâi doi cartofi în cubulețe, care se pun în bolul pentru salată, iar deasupra se pune o roșie tăiată felii, două cepe verzi, tăiate rondele, jumătate din cantitatea de mărar, ca și jumătate din cantitatea de măsline.
Se reia operațiunea, procedându-se la fel, cu aceleași straturi și se epuizează toate ingredientele, iar deasupra se toarnă cele două tipuri de ulei și se condimentează cu sare și piper, după gust. Se amestecă ușor, de jos în sus, pentru a nu strivi ingredientele și pentru a omogeniza conținutul.
Se poate servi imediat. Pentru că în această salată sunt cartofi, este recomandat să nu se servească și pâine.
1
Alegeți bine macroul afumat, să nu ajungă oase în salată.
2
Dacă nu vă place mărarul, puteți renunța la el. Macroul afumat dă, oricum, gustul pregnant și minunat al acestei salate.
3
Alegeți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfărâmă ușor.
4
Alegeți roșii tari, care să nu lase multă zeamă. Roșiile sunt importante în salată, pentru că o hidratează, o răcorește și potențează gustul de afumat al macroului.
5
Eu am adăugat și ulei de floarea soarelui, pentru că-mi place gustul lui, pentru că n-am vrut să pun mai mult ulei de măsline, care este amar, dar și pentru că-mi place ca salata să fie onctuoasă și nu seacă.