Pentru a diversifica mâncarea de post am făcut astăzi un ghiveci călugăresc care a ieșit mai bun decât oricând și foarte repede. Legumele s-au preparat înăbușit, iar condimentarea minimă, cu sare și piper au făcut ca în această mâncare să regăsesc gustul natural, plăcut și dulce al ingredientelor preparate blând, nu agresiv.
Iată de ce, ghiveciul călugăresc este o recomandare de mâncare sănătoasă și naturală în post.
Cepele se curăță, se spală, se taie julienne și se călesc în ulei, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să se înmoaie doar puțin și să capete un gust dulce.
Se spală vânăta și dovlecelul și se taie rondele, decupate apoi în sferturi. Se călesc și acestea, înăbușit, în cratiță, peste ceapă, la foc mic.
Se curăță și se spală bine morcovii și pătrunjelul, se spală și se taie rondele. Se curăță și țelina, se spală și se taie bețigașe, după care toate aceste rădăcinoase se pun la călit, peste celelalte legume.
Se spală roșiile, se taie felii subțiri și se pun în cratița în care sunt toate celelalte legume. Se adaugă și ardeiul gras și cel capia, curățați de nervuri și de cotoare, spălați și feliați. Se amestecă ușor în cratiță, ca să nu se strivească legumele și se lasă cratița la foc mic, să fiarbă înăbușit.
Se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe, iar usturoiul se curăță, se spală și se taie mărunt. Se adaugă și acestea în cratiță, odată cu pasta de tomate subțiată cu un pahar de apă. Se condimentează cu sare și piper, după care se dă cratița la cuptor, la foc mediu, pentru 25-30 minute.
Între timp, se aleg, se spală și se taie mărunt frunzele de pătrunjel. Se mai întorc legumele ușor în cratiță, pentru ca toate să se pătrundă și când sunt fierte, se oprește focul de la cuptor și se presară pătrunjel tocat.
Se poate servi imediat, cu pâine prăjită, sau lipie și cu murături asortate.
1
Nu prăjiți legumele, ci căliți-le doar până se înmoaie și atunci ele își vor păstra gustul lor natural și bun.
2
Căliți legumele la foc mic, înăbușit și în ulei suficient, ca să nu se ardă.
3
Amestecați ușor legumele în cratiță, ca să nu se strivească.
4
Cartofii tăiați cubulețe se adaugă ultimii, cu usturoiul, după care turnați pasta de tomate subțiată cu apă și dați cratița la cuptor.
5
Dozați cu atenție condimentele, care trebuie doar să potențeze gusturile. Sarea și piperul sunt suficiente, pentru ca legumele să-și păstreze gustul lor natural. Dacă veți adăuga prea multe condimente, gustul ghiveciului de legume se va schimba total.