Ciorba de fasole boabe

de RODIMUR in Ciorbe, 5 Mai 2018 | 19979 vizualizari

 

Printre proviziile mele de la congelator, întotdeauna am avut și câteva pungi de fasole boabe, pe care le transformam în iahnie, sau salată, iar acum a venit și rândul unei ciorbițe gustoase...
Fasolea boabe are avantajul că se fierbe foarte ușor și își păstrează boabele întregi, nu se terciuiește. Iată de ce este foarte bună, în special în salate.
De aceea, atunci când apare în piață, pun la păstrare în congelator câteva pungi cu fasole boabe, care se dovedesc foarte bune și utile, cu timpul.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 3 litri de ciorbă.

 

INGREDIENTE

  • 300-350 grame de fasole boabe albă
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină
  • 1 ardei gras
  • 3 roșii
  • 2 cepe
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • ulei de floarea soarelui pentru călit cepele, ardeiul gras și roșiile
  • sare
  • piper
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de fasole boabe:

Se scoate fasolea boabe din congelator și când se dezgheață, se clătește și se pune la fiert în 3 litri de apă rece. După câteva clocote, se strecoară, se aruncă apa și se pune din nou la fiert, dar cu apă fierbinte. Se spumuiește când este cazul.

Între timp, se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert, în oala în care se va face ciorba.

Cepele se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc la foc mic, în ulei suficient, ca să nu se ardă, ci să se înmoaie doar puțin. 

Se spală roșiile, se curăță de semințe, se taie cubulețe și se călesc cu ceapa.

Ardeiul gras se spală, se curăță de semințe și de vițe, se taie cubulețe și se călește și el, peste roșii și cepe.

Frunzele de pătrunjel se aleg, se spală, se zvântă și se taie fin.

După ce s-a schimbat apa la fasole și a fiert încă două-trei clocote, se strecoară și se adaugă în oala de ciorbă. Se continuă fierberea încă două-trei clocote, după care se adaugă ceapa, ardeiul gras și roșiile călite. 

Se subțiază pasta de tomate cu un polonic de ciorbă și se adaugă în oală. După încă două clocote, se condimentează, după gust, cu sare și piper, se presară pătrunjelul tocat și se oprește focul de la aragaz.

Ciorba se acoperă cu un capac și după 15 minute poate fi servită, cu ceapă roșie, sau cu ardei iuți proaspeți, sau murați în oțet.

TIPS-URI

1

Fasolea boabe nu trebuie înmuiată înainte de preparare, pentru că fierbe foarte ușor.

2

Schimbați apa în care fierbe fasolea, separat. Pentru aceasta, folosiți apă fierbinte, ca să nu se întărească.

3

Fierbeți rădăcinoasele separat, în oala de ciorbă, înainte de a adăuga fasolea, pentru că și ea a fiert separat.

4

Nu prăjiți prea tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară, ci înmuiați-o doar puțin, până devine transparentă, în ulei suficient și la foc mic, ca să rămână dulce.

5

Presărați verdeața la sfârșit, înainte de a opri focul de la aragaz.

6

Ca orice ciorbă și aceasta trebuie "să se odihnească" 15 minute, înainte de a fi servită.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de fasole boabe" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciorba de castraveti murati cu smantana si tarhon