Desert pandispan glazurat, economic, din albusuri

de RODIMUR in Dulciuri, 11 Mai 2018 | 4486 vizualizari

 

Am învățat de la bucătărașii mai vechi că e bine să punem albușurile la păstrare, în congelator, (atunci când folosim doar gălbenușurile) pentru a le valorifica în alte dulciuri. Din ele se pot face diferite prăjituri, blaturi pentru torturi, sau chiar checuri economice și rapide, așa cum am făcut eu, în urmă cu două zile.
Am stat pe gânduri în privința denumirii...Să-l numesc "chec", sau "pandișpan"?  Până la urmă, l-am numit "pandișpan", pentru că-mi amintește de copilărie, când, în vizită cu părinții la nașii mei de botez, am fost serviți cu o prăjitură pe care nașa mea o numea astfel. Erau niște felii mari, pufoase și cu un gust foarte bun, iar nașa mea zicea că a folosit numai albușuri. Evident, la vârsta aceea, nu știam nimic despre rețete și nu am reținut detaliile pe care le-am auzit. Am rămas doar cu această idee a prăjiturii făcută doar din albușuri, iar culoarea ei albă mi-a întărit această convingere.
Mai târziu, când prăjiturile mă interesau doar din punctul de vedere lingvistic, am aflat că denumirea pandișpanului vine de la "Pain d'Espagne" (sau "Pan de Spagna") adica "pâine de/din Spania". Originea lui este în Spania, unde un chef italian foarte talentat (Giovan Battista Cabona, zis Giobatta) a prezentat-o la un banchet de la Ambasada Italiei din Spania. Prăjitura, apreciată foarte mult a fost denumită, la început "Paté Génoise" (în onoarea orașului natal al patisierului, Genova). Mai târziu, prăjitura s-a mai simplificat și a primit denumirea de "Pain d'Espagne" ("Pan di Spagna") și astăzi încă stă la baza blaturilor pentru torturi și a multor prăjituri pufoase și delicioase.
Pandișpanul meu de astăzi a ieșit gălbui, de la coaja răzuită de lămâie și este, în fapt, la granița dintre chec și pandișpan, pentru că nu are grăsimi, dar nici gălbenușuri. Am numit,   totuși, astfel, prăjitura mea (cu specificația că e numai din albușuri) în memoria nașei mele de botez (Dumnezeu s-o ierte!) care era o femeie foarte blândă și harnică, dar și în amintirea acelei zile luminoase din copilărie când am gustat-o și am rămas de atunci sub imperiul unui gust deosebit, asemeni lui Marcel Proust, în căutarea timpului pierdut...

 

INGREDIENTE

  • 8 albușuri
  • 200 grame de zahăr tos fin
  • 150 grame de făină albă
  • 1 plic de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță de praf de copt
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • 1/2 linguriță de esență de lămâie (opțional)
  • unt pentru uns tava (sau ulei de floarea soarelui)
  • Pentru decor:
  • un cub de ciocolată menaj
  • 1 lingură de ulei de floarea soarelui (pentru topit ciocolata)
  • ornamente decor
Portii: 1
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert pandispan glazurat, economic, din albusuri:

Se scot albușurile din timp de la congelator, ca să se dezghețe normal, până ce ajung la temperatura camerei, știind că dacă sunt reci, nu se mixează bine.

La început se mixează albușurile cu praful de sare, după care, pe măsură ce albușurile cresc, se adaugă treptat zahărul, puțin câte puțin și vanilia.

Când albușurile au crescut mult și zahărul s-a dizolvat, se adaugă "în ploaie", făina albă, amestecată cu praful de copt și apoi aromele (coaja răzuită și esența de lămâie).

Se unge o tavă cu unt (sau cu ulei de floarea soarelui) se tapetează cu făină și apoi se toarnă compoziția. Se nivelează compoziția la suprafață și se dă tava la cuptor, la temperatură medie, până ce se rumenește frumos.

Se face testul scobitorii și dacă aluatul este copt, se scoate tava din cuptor.

Se scoate, cu grijă, pandișpanul din tavă, se presară cu zahăr pudră, sau se decorează cu ciocolată menaj topită în ulei, la bain-marie și apoi se presară ornamente decor.

Pandișpanul se taie numai după ce se răcește și este foarte bun la o cană de cafea, sau de ceai.

TIPS-URI

1

Pentru ca albușurile să crească frumos, este necesar ca ele să fie la temperatura camerei.

2

Atât zahărul, cât și făina se adaugă treptat în compoziție.

3

Pentru a avea un pandișpan aerat este nevoie ca aluatul să fie mixat tot timpul, până ce este turnat în tava de copt.

4

Scoateți cu grijă pandișpanul din tavă, ca să nu se rupă, fiind fierbinte și moale.

5

Pandișpanul se decorează fie cu zahăr pudră (așa cum era cel făcut de nașa mea) fie cu ciocolată topită și ornamente decor.

6

Pandișpanul se feliază numai după ce s-a răcit complet.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert pandispan glazurat, economic, din albusuri" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

RODIMUR 1

12.05.2018, 10:37

Mulțumesc frumos, Kytz!

oanapl 1

19.05.2018, 23:08

Ce pufos e!

RODIMUR 1

19.05.2018, 23:41

Da, Oana, este tare bun! Și mă bucur că am învățat de la Rocsi să păstrez albușurile și să le folosesc mai târziu...

COMENTEAZA

RETETA RECOMANDATA
Desert tort aniversar - 5 ani de bucataras