În urmă cu mulți ani, biscuiții șprițați erau prezenți pe toate mesele de sărbători, pentru că erau ușor de făcut, nu necesitau ingrediente scumpe și în plus se păstrau foarte bine, vreme îndelungată. În mentalul colectiv, acești biscuiți au rămas cu denumirea de "ciucălăi" și amintesc, evident, de timpurile de odinioară și de copilărie.
De la o prietenă dragă și foarte pricepută în ale bucătăriei (și nu numai), aflată pe meleaguri îndepărtate, știu că denumirea de "biscuiți șprițați" vine din limba germană, de la “Spritzbiskotten” (cuvântul “Spritze” înseamnă “seringă” și face referire la dispozitivul special grație căruia biscuiții ies, astfel modelați, din vechea mașină de tocat). Pe vremuri, în vechile familii germane, înainte de sărbătorile de Crăciun și de Paști se preparau astfel de prăjituri economice și rapide, care, pe măsură ce stăteau, se frăgezeau tot mai mult, dat fiind faptul că erau făcute din untură.
În căutarea timpului trecut, cu gusturi, arome și idei diferite, mai prepar, din când în când ceea ce a rămas, măcar în amintiri, din bucătăria de odinioară...
Din ingredientele de mai jos am făcut 80 de biscuiți șprițați de aproximativ 8 cm lungime.
Se mixează untura cu: zahărul tos, vanilia, sarea, ouăle, smântâna și coaja răzuită de lămâie.
Se amestecă făina cu praful de copt și se încorporează în compoziția cu untură, până ce rezultă un aluat elastic și legat. Se dă aluatul la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Se atașează dispozitivul special pentru făcut biscuiți șprițați, la vechea mașină de tocat.
După 30 de minute se scoate aluatul din frigider și se trece prin mașina de tocat și prin dispozitiv, pentru a face biscuiți șprițați de dimensiunea dorită.
Biscuiții se pun în tava prevăzută cu hârtie de copt și se dau la cuptorul preîncălzit, la o temperatură medie, pentru 15-18 minute.
După acest interval de timp, se scot biscuiții din cuptor și se dau, fierbinți, prin zahăr pudră amestecat cu vanilie.
Se depozitează în cutii de carton și se păstrează mult timp, într-un loc răcoros și uscat.
1
În loc de untură de porc, puteți folosi unt.
2
Aluatul potrivit de moale, se dă la frigider pentru cel puțin 30 de minute, înainte de a fi șprițat.
3
Biscuiții nu trebuie să se rumenească, ci trebuie să rămână albi și doar la bază să fie puțin rumeniți.
4
Pentru decor, amestecați zahărul pudră cu un plic de vanilie
5
Dați biscuiții fierbinți prin zahărul pudră și acesta se va impregna imediat.
6
Păstrați biscuiții șprițați în cutii de carton, într-un loc răcoros și uscat. Pe măsură ce timpul trece, ei vor deveni tot mai fragezi, grație unturii din compoziție.