Este o reteta de cozonac fantastic de buna, v-o recomand cu toata caldura, nu degeaba se zice la noi in Ardeal ca cele mai bune bucatarese sunt unguroaicele, au retete minunate!
Se pregateste maiaua: Se dizolva drojdia in laptele caldut amestecat cu zaharul si se lasa 15 minute sa creasca, intr-un loc cald.
Aluat: Se amesteca faina cu untul solid sau se poate inlocui cu margarina daca doriti, se pune si iaurtul, untura de porc solida, galbenusurile, sarea, zaharul si maiaua, apoi se framanta toate bine cu mana sau daca aveti masina de paine sau robot, e si mai usor. Se framanta bine 15-20 de minute, apoi se lasa sa creasca o ora.
Se imparte aluatul in 3 parti egale.
Se intinde cate o foaie dreptunghiulara cat mai subtire posibil si se pune umplutura de nuca (dar nici foarte foarte subtire pentru ca va crapa la copt).
Umplutura: Se bat bine cele 2 albusuri ramase de la aluat cu zaharul, apoi se amesteca cu nuca macinata.
Dupa ce am pus umplutura se ruleaza cat de cat stans si se pun cozonacei in tava cu hartie de copt,unde se mai lasa sa creasca 15-20 minute, apoi se ung cu galbenusul amestecat cu lapte si se da tava la cuptor pentru 35-40 minute, la 170 grade.
Sunt extraordinari de buni, un aluat foarte fraged, sincer nu credeam ca va iesi ceva dupa cata grasime are in compozitie! Sunt minunati, cu siguranta voi repeta reteta si o sa incerc si cu mac.
1
Din cantitatea aceasta ies 3 cozonaci.
2
Daca pregatiti aluatul la masina de paine, se lasa la programul de framantat si dospit aproximativ 1 ora.