E vremea trufandalelor, iar de cartofi noi, parcă nu ne mai săturăm...
Am preparat o mâncare ușoară și simplă, la care m-am tot gândit în ultimile săptămâni, așteptând să apară cartofii noi. Pentru această mâncare simplă din cartofi noi, am preferat o salată simplă de vară, cu roșii și castraveți, condimentată minimal, ca să simțim gustul natural al ingredientelor. În fapt, tot ceea ce e simplu și tradițional pare mai bun...
Este o mâncare bună din legume și de post.
Se aleg cartofi noi, mici, rotunzi (de preferință) și fragezi. Se curăță cartofii de coji, se spală în câteva ape și se pun întregi la fiert, cu apă rece și puțină sare.
Între timp, se face salata asortată. Se spală bine roșiile și castraveții.
Se curăță cepele, se spală și se taie rondele, cu tot cu codițe.
Salata verde se spală bine, în câteva ape și se lasă la scurs.
Se curăță castraveții de coji și se taie rondele (sau semirondele) subțiri, care se pun în bolul în care se va face salata.
Se feliază roșiile și se pun în bolul pentru salată.
În bol, peste celelalte legume se adaugă rondelele de ceapă și apoi salata, tăiată după preferință.
Se presară sare, se toarnă suficient ulei de floarea soarelui și zeamă de la 1/2 lămâie.
Se amestecă ușor, pentru uniformizare.
Se alege mărarul, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Când cartofii au fiert, se scurg de apă și se rumenesc frumos, la foc moderat, într-o tigaie în care uleiul de floarea soarelui s-a încins în prealabil.
Când cartofii s-au rumenit frumos, se scot cu o paletă, se pun într-un platou și se condimentează cu sare și mărar.
Cartofii noi astfel pregătiți se servesc imediat, cât sunt calzi, cu salata asortată simplă, de vară.
1
Alegeți cartofi mici, rotunzi și fragezi. Aveți grijă să nu fie moi (veșteji).
2
Înainte de a fi prăjiți, cartofii trebuie fierți în apă cu sare.
3
Nu puneți cartofii la prăjit, înainte ca uleiul să fie încins.
4
Prăjiți cartofii la foc moderat, ca să nu se ardă, ci să se rumenească frumos.
5
În salată, adăugați suficient ulei, ca să fie ușor onctuoasă.
6
Amestecați ușor ingredientele din salată, ca să nu se terciuiască.