Mie îmi place pieptul de pui oricum (chiar și uscat!) dar ca să-l fac plăcut și celorlalți din casă, îl prepar uneori astfel, cu un sos foarte bun din smântână și muștar. Ca garnitură, de obicei avem cus-cus, sau cartofi natur. De această dată am făcut sparanghel, pentru că eram curioasă în privința acestei legume...
Se prepară destul de repede, într-o tigaie pe aragaz. Nu necesită coacere la cuptor.
Pieptul de pui se curăță de pielițe, se spală și se scurge de apă, după care se porționează în felii cu grosimea de maxim 1,5 cm.
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală și se taie fin.
Se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt frunzele de pătrunjel.
Feliile de piept de pui se tapetează cu făină și apoi se rumenesc ușor pe ambele fețe într-o tigaie în care s-a pus uleiul și jumătate din cantitatea de unt.
Când feliile de piept de pui sunt gata rumenite, se scot din tigaie și se lasă în așteptare. În tigaie se adaugă restul de unt și apoi se călesc ușor, la foc mic, ceapa și usturoiul tocate fin. Se adaugă muștarul, se omogenizează și apoi se subțiază sosul format cu supa concentrată, turnată puțin câte puțin. Se adaugă și smântâna și se lasă sosul să scadă puțin, ca să se îngroașe (2-3 minute) după care se condimentează cu sare și piper. Se adaugă în sos feliile de piept de pui rumenite ușor, se întorc pe ambele fețe, pentru a se îmbiba bine cu sosul din tigaie și după încă 3-4 minute, la foc mic, se ia tigaia de pe aragaz și mâncarea se poate servi, caldă, alături de o garnitură de cus-cus, cartofi natur, orez, sau legume preparate la aburi.
Înainte de servire, se presară frunze de pătrunjel, tocat mărunt.
(De această dată, am preparat sparanghel. După ce l-am curățat de părțile lemnoase, l-am spălat, l-am pus într-o tavă cu: felii de usturoi, sare, piper, câteva linguri de ulei și l-am dat la cuptor, acoperit, pentru 10 minute. După acest interval de timp, am luat folia de aluminiu de deasupra, am rostogolit sparanghelul prin sosul format și l-am mai lăsat la cuptor, descoperit, încă 15 minute.)
1
Feliile din piept de pui nu trebuie să fie mai groase de 1.5 mm, pentru a se pătrunde mai bine. Ele se porționează mai bine și mai frumos, dacă sunt tăiate transversal.
2
Nu rumeniți prea tare pieptul de pui. Dacă-l veți ține mai mult decât trebuie în tigaie, se va întări și va deveni ațos.
3
Nu prăjiți ceapa și usturoiul. Căliți-le doar puțin, până devin transparente și cu gust dulceag.
4
Uleiul pus în tigaie are rolul de a împiedica untul să se ardă și să dobândească un gust rău.
5
După ce se înmoaie ceapa și usturoiul, preparați sosul cu muștar și smântâna grasă, subțiate cu supa concentrată. Lăsați apoi să se îngroașe, la foc mic.
6
Dacă smântâna este subțire și sosul nu se îngroașă suficient în tigaie, puteți adăuga 1/2 linguriță de făină albă, având grijă să nu se formeze cocoloașe.
7
Adăugați apoi în tigaie feliile de piept de pui, rumenite anterior și lăsați-le în sos câte 2-3 minute pe fiecare parte, ca să se îmbibe și să capete un gust bun.
8
Presărați frunze tocate de pătrunjel, după ce ați aranjat mâncarea și garnitura în farfurie.