Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Rulouri de dovlecei cu carne tocata
Postat de: Meea in Mancaruri cu carneSos cu carne: Călim ceapa tăiată mărunt. Adăugăm carnea și o lăsăm la gătit până când își schimbă culoarea. Punem ciupercile și după 2-3 minute,...Citeste continuarea
Ciorba pe pui cu fasole fideluta si...
Postat de: Constelatialeu in CiorbeMai intai mi-am pregatit toate ingredientele, am fost in gradina si am luat ceapa verde, fasolea fideluta, dovleceii si mararul. Amestecul de morcov, pastarnac si ardei l-am pus in apa rece sa mai...Citeste continuarea
Sirop de visine
Postat de: Constelatialeu in Sirop / Compot4 l suc de visine i-am obtinut din 9 kg de visine ( cantarite inainte sa le scot samburii) si 4,5 kg de zahar. Sucul obtinut, dupa ce visinele au stat 24 de ore cu zahar, l-am pus la fiert, din...Citeste continuarea
Sarmalute in foi de vita la slow...
Postat de: Bunica in Slow CookerFrunzele de vita spalate si cu codita taiata se pun intr-un castron . Peste ele se toarna apa clocotita cat sa le acopere. Se lasa circa 5 -7 minute apoi se scot in strecuratoate. Ceapa...Citeste continuarea
Dulceata de zmeura -varianta 2
Postat de: Constelatialeu in Dulceata / GemPrimul pas, cel mai placut zic eu, este acela de a culege zmeura, m-am simtit ca ursoaica la zmeura( desi sunt leoaica conform zodiei) :)))) Am cules zmeura dimineata pe racoare, am umplut o...Citeste continuarea
Gem de visine
Postat de: Bunica in Dulceata / GemCurata visinele de codite, spala-le si apoi le scoti samburii. Pune visinele intr-un vas de 4-5l. si apoi zaharul. Vasul se pune pe foc la flacara mare. Dupa 5-10 minute reduci focul la...Citeste continuarea
Pasta din pate de pasare cu mix de...
Postat de: autodiag in Aperitive / GarnituriSe desface conserva de pate si se pune continutul sau intr-un castron. Se adauga crema de branza cu verdeata, mustarul si dulceata de ardei iuti. Feliile de gogosar se taie marunt si se adauga...Citeste continuarea
Mancare de dovlecei, cu mamaliguta
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de legumeSe curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie grosier și se călesc, în ulei suficient și la foc mic, până ce devin ca sticla. Se spală ardeii grași, se curăță de...Citeste continuarea
Cartofi noi, copti si picanti
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri de legumeCartofii noi se pun la hidratat in apa. Coaja subtire se va curata mai usor . Pentru aceasta operatiune de curatare a cartofilor noi eu folosesc un burete aspru de vesela [care il...Citeste continuarea
Decoratiuni din foi de orez
Postat de: ancutsa in DulciuriSe adaugă apă rece în mai multe boluri sau farfurii, în funcție de câte culori doriți. Se adaugă în fiecare farfurie, câte un vârf de...Citeste continuarea
Cotlete de porc in sos tomat, la...
Postat de: RODIMUR in PorcCarnea se spală bine, ca să nu mai rămână vreo așchie de os, după care se îndepărtează grăsimea, care se va lăsa în tavă, la cuptor, pentru a da un gust bun sosului....Citeste continuarea
Desert tarta cu cirese si crema cu...
Postat de: Pungasa_Rogue in PrajituriSe separa albusurile de galbenusuri. Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilinat pana cand devin...Citeste continuarea
Friptura de miel cu cartofi noi
Postat de: mihaelar63 in OaieCartofii noi se curata, se taie in felii si se amesteca cu sare, piper, usturoi verde tocat si patrunjel verde tocat . Mielul se curata si se spala cu mare atentie....Citeste continuarea
Aperitiv spring rolls cu pui
Postat de: Bucataras in Aperitive / GarnituriPune fasiile de pui condimentate pe gratar si intoarce-le pe ambele parti pana se rumenesc usor. Lasa-le apoi la racit. Taie legumele pe lungime, sub forma de bastonase subtiri. Pune apa...Citeste continuarea
Ciorba de dovlecei, cu fasole verde
Postat de: RODIMUR in CiorbeSe curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se...Citeste continuarea
Lasagna
Postat de: mirela0911 in LasagnaSe curata ceapa si se taie in bucati mari. Morcovul se curata, se spala apoi se taie in bucati mai mari. Se pun legumele la robot si se toaca marunt. Se adauga si cateii de usturoi curatati si se...Citeste continuarea
Desert prajitura cu crema de...
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriBlatul: Separati ouale, mixati albusurile cu un praf de sare. Cand au inceput sa devina spuma, adaugati indulcitorul si mixati bine. Intr-un bol amestecati galbenusurile cu uleiul, le adaugati...Citeste continuarea
Medaglioni cu sunca, mozzarella si...
Postat de: mihaelar63 in PastePorniti la inceput fierbatorul si incalziti apa pentru paste . Maruntiti usturoiul verde si sunca. Feliati mozzarella in rondele . Puneti...Citeste continuarea
Desert clatite cu buline de ciocolata
Postat de: RODIMUR in DulciuriSe amestecă mai întâi ingredientele solide (făina, sarea, zahărul, vanilia, coaja răzuită de limetă, bicarbonatul de sodiu) și apoi se adaugă oul și laptele, puțin câte...Citeste continuarea
Painici cu bere, seminte si turmeric
Postat de: mihaelar63 in PiinePentru framantarea aluatului am folosit masina de paine. Intai se pune in cuva berea,uleiul de masline si drojdia proaspata maruntita . Adugati fainurile ,...Citeste continuarea
Desert clatite de post, cu dulceata...
Postat de: mihaelar63 in DulciuriAmestecati ingredientele uscate, faina, sarea, zaharul brun, zaharul vaniliat, turmericul, coaja de lamaie, drojdia si mirodeniile. Acestea se omogenizeaza cu apa minerala si ulei . Aluatul...Citeste continuarea
Ciorba de pastai fasole galbena lata
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbeFasolea se spala, se rup capetele si se taie bucati de 2-3 cm. Spalati si curatati restul legumelor. Maruntiti ceapa verde si usturoiul. Taiati morcovii, telina si...Citeste continuarea
Salata turceasca de vinete cu...
Postat de: mihaelar63 in SalateVinetele coapte se curata de coaja, se taie mai marunt si impreuna cu cateii de usturoi se blendeaza la robot . Nu exagerati cu blendarea . S-ar putea ca semintele...Citeste continuarea
Pui calabrese
Postat de: rocsi_1612 in PuiSpalati pieptul de pui, il stergeti usor cu niste servetele de bucatarie. Taiati fiecare jumatate de piept in doua, pe lungime. Le presarati cu sare, piper si boia. Incingeti uleiul intr-o...Citeste continuarea
Desert placinta cu branza dulce si...
Postat de: katty in DulciuriSpalam visinele, le scurgem si le scoatem samburii. Punem visinele intr-un castron, presaram cele 2 linguri zahar si le lasam 15 minute, dupa care le scurgem intr-o sita. Amestecam...Citeste continuarea
Salata de naut cu ficat de pui
Postat de: katty in SalateIntr-un castron punem nautul scurs, patrunjelul verde tocat fin, ficatul prajit rece, taiat in bucati mai mici, rosiile taiate in jumatate. Adaugam sare, piper negru macinat, uleiul de...Citeste continuarea
Nectar de visine
Postat de: Constelatialeu in Sirop / CompotTe urci in visin, aduni visinele. Le speli, apoi le scoti samburii. Bagi visinele la blender, apoi le pui intr-un tuci incapator. Adaugi zaharul, apa, amesteci si pui tuciul pe foc, la...Citeste continuarea
Carne de porc gatita la tuci
Postat de: Constelatialeu in PorcPulpa de porc o taiem bucatele mai micute. Punem tuciul pe foc sa se incinga, adaugam uleiul, apoi bucatelele de carne, presaram un pic de sare, lasam focul foarte mic, adaugam o ceasca cu apa si...Citeste continuarea
Compot de visine
Postat de: katty in Sirop / CompotAlegem pentru compot visine sanatoase si bine coapte. Spalam visinele si le scurgem. Mai intai pregatim borcanele in care vom pune compotul. Borcanele, cu capacele detasate, le asezam pe ...Citeste continuarea
Ficat de pui prajit la tigaie,...
Postat de: katty in FicatCum se prepara Ficat de pui prajit la tigaie, reteta rapida cu un rezultat suculent si delicios: Curatam bine ficatul de pielite, il spalam bine si il scurgem. Il punem intr-un castron si...Citeste continuarea
Desert tortulet inimioara, din...
Postat de: RODIMUR in TorturiMarțipanul se frământă puțin, cu mâinile unse cu ulei de alune de pădure (sau de cocos), după care se întinde cu sucitorul o foaie cu grosimea de 4-5 mm. Se face un...Citeste continuarea
Visine deshidratate
Postat de: katty in ConserveSpalam visinele, le scurgem bine, le rupem coditele si le scoatem samburii. Le asezam intr-o craticioara si presaram putin zahar peste ele. Le lasam la rece peste noapte, apoi le scurgem bine,...Citeste continuarea
Salata de mangold cu humus, avocado...
Postat de: Bucataras in SalateSpala bine frunzele de mangold, kale si patrunjel si rupe-le sau taie-le si asaza-le intr-un bol. Condimenteaza cu sare si stropeste cu ulei de masline si otet de mere cu miere , facut in casa....Citeste continuarea
Paella cu pui si fructe de mare
Postat de: panacris in Fructe de mareCarnea de pui se taie bucățele. Ceapa, ardeiul și roșiile se spală, curăță și taie grosier. Într-o tigaie încăpătoare se prăjesc bucățile de pui în ulei de...Citeste continuarea
Desert cozonac cu gem, de post
Postat de: Reli_B in DulciuriPreparam maiaua din 150 ml apa minerala calduta, 1 lgt zahar, 2-3 lg faina alba si drojdia proaspata. Amestecam toate bine apoi le lasam deoparte pana se activeaza drojdia. Intr-un bol...Citeste continuarea
Desert guguluf cu visine si samburi...
Postat de: panacris in DulciuriVișinile desamburite, mai bine spus curățate de sâmburi, se acoperă cu cele 3 linguri de zahăr și se lasă la odihnă, până ce se prepară aluatul de bază al gugulufului....Citeste continuarea
Aperitiv chiftele din cartofi,...
Postat de: panacris in Aperitive / GarnituriCartofii, dovlecelul și morcovul se curăță de coajă apoi se rad pe răzătoarea fină ;) Bineînțeles, m-am ajutat de unul dintre ajutoarele familia Zmeilor, răzătoarea de la...Citeste continuarea
Tarta cu bacon si sparanghel
Postat de: cristeena20 in Mancaruri de legumeCa baza a acestei tarte am folosit aluat de tarte de la Lidl-gata facut. L-am pus in forma de tarte , l-am intepat cu fruculita pe fund si am pus hartie vegetala desupra-si aceasta gaurita...Citeste continuarea
Desert bezele
Postat de: katty in DulciuriMixam albusurile cu un praf de sare spuma tare, apoi adaugam cate o lingura de zahar, mixand intruna pana se adauga tot zaharul si bezeaua devine ferma. Adaugam zeama de lamaie,...Citeste continuarea
Sirop de visine
Postat de: katty in Sirop / CompotSpalam visinele bine, le scurgem si le rupem coditele. Scoatem samburii si punem visinele intr-o cratita. Adaugam 1/2 kg zahar peste ele si punem cratita la frigider pentru cateva ore sau de...Citeste continuarea
Salata de vara cu quinoa si ton
Postat de: katty in SalateSpalam quinoa bine in cateva ape si o strecuram. Punem la fiert quinoa cu 2 cescute apa intr-o craticioara, la foc mic, acoperita cu un capac. Lasam sa fiarba cam 15 minute sau pana apa este...Citeste continuarea
Somn cu legume la cuptor
Postat de: katty in PestePresaram sare, piper pe bucatile de peste si le lasam la frigider 15 minute. Intr-o tigaie incintam uleiul de masline si punem bucatile de peste. Le rumenim la foc iute pe ambele parti, apoi le...Citeste continuarea
Ciorba de varza cu carnati
Postat de: katty in CiorbeCuratam si spalam legumele.Taiem morcovul rondele subtiri, telina, ardeiul gras cubulete. Ceapa verde o taiem marunt, separat partea alba de cea verde. Varza o taiem fideluta, presaram putina sare...Citeste continuarea
Mojito
Postat de: cristeena20 in CocktailIntr-un pahar mare punem lima taiata in bucati, spalata in prealabil (taiem pe lungime-apoi in sferturi si sferturile in jumate ). Adaugam zaharul galben si apoi menta rupta putin cu mana,...Citeste continuarea
Salata cu somon afumat si quinoa
Postat de: cristeena20 in SalateFierbem quinoa, jumate cana de quinoa se spala ff bine in apa rece si fierbem cu 1 pahar mare de apa pt cca 15 minute. Apoi racim. Fierbem ouale tari. Asamblam salata cu toate ingredientele...Citeste continuarea
Carne de porc cu cartofi si...
Postat de: cristeena20 in PorcPregatim carnea cu cateva ore inainte de a o prepara-adica o temperam cu sare, piper, usturoi, ulei, boia, sos picant, pasta paprika si dafin, cimbru. Stropim cu vin alb si lasam sa se marineze....Citeste continuarea
Pulpe de pui la tigaie, in sos alb,...
Postat de: RODIMUR in PuiPulpele se curăță bine de tuleie și de pielițele tari de la bază, se spală în câteva ape și apoi se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă. Se toarnă uleiul...Citeste continuarea
Desert prajitura cu malai si cirese
Postat de: mirela0911 in PrajituriSe spala ciresele si se curata de samburi. Se pun la scurs pana se pregateste prajitura. Se mixeaza intr-un bol ouale cu praful de sare si zaharul. Se adauga uleiul treptat si se mixeaza in...Citeste continuarea
Carne de curcan la punga, in cuptor
Postat de: mirela0911 in CurcanSe pregateste carnea de cu seara. Se spalat carnea si se lasa sa se scurga de apa. Intr-un bol se pun condimentele si uleiul. Se amesteca totul bine apoi se ung bucatile de carne. Se introduc...Citeste continuarea
Coaste cu bere cu ghimbir la cuptor
Postat de: rocsi_1612 in PorcCoastele de porc le spalati si le stergeti usor cu niste servetele de bucatarie. Eu le-am avut portionate, dar daca aveti coasta intreaga, o puteti pregati si asa. Puneti in recipientul...Citeste continuarea