Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Aperitiv ciabatta cu unt aromatizat...
Postat de: panacris in Aperitive / GarnituriPainea Ciabatta se taie fasii pe lungime, apoi fasii pe latime si astfel se obtin cuburi. Intre timp se amesteca untul moale cu usturoiul presat, patrunjelul tocat marunt, (eu am folosit...Citeste continuarea
Desert chec pufos cu banuti de...
Postat de: panacris in PrajituriAlbusurile la temperatura camerei se bat energic, cu un praf de sare si 1 lingură de oțet, cca. 5 minute, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mai bate cca. 10 minute pana se...Citeste continuarea
Desert tort Alba ca Zapada - Reteta...
Postat de: RODIMUR in TorturiSe fac mai întâi foile, care vor fi coapte pe fundul unei tăvi rotunde, sau al unei cratițe. Se amestecă/mixează bine zahărul cu: ouăle, vanilia, bicarbonatul stins în...Citeste continuarea
Desert tort spirala cu 2 mousse-uri...
Postat de: momo121 in TorturiPentru Rulada: Separam albusurile de galbenus. Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, pe...Citeste continuarea
Tagliatelle cu sunculita taraneasca...
Postat de: mirela0911 in PasteSe pun pastele la fiert in apa cu sare conform instructiunilor de pe ambalaj. La final, se strecoara, se clatesc sub un jet de apa rece apoi se lasa sa se scurga de apa. Ceapa se taie marunt....Citeste continuarea
Painea perfecta
Postat de: Ina in PiinePentru inceput dizolvam 40 g faina alba in 200 ml apa rece. Punem amestecul pe foc pana ajunge la clocot si se leaga bine. In tot acest timp amestecam cu o spatula aducand amestecul dinspre...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mac
Postat de: mirela0911 in PrajituriMai intai se prepara umplutura . Intr-o craticioara se pune macul si laptele. Se asaza pe foc mic si se lasa sa fiarba timp de 10 minute, amestecand din cand in cand. Se ia de pe foc si se adauga...Citeste continuarea
Copanele si piept de pui in sos...
Postat de: merisor67 in PuiPorționăm pieptul de pui în bucăți mai mici și le amestecăm cu copănelele de pui, apoi presărăm sare, piper și boia de ardei peste ele. Le pudrăm bine cu condimentele, pe toate...Citeste continuarea
Pui invelit in piept de porc, cu...
Postat de: ancutsa in PuiSe pârlesc pulpele de pui și se spală. Se taie în jumătăți, astfel încât fiecare să aleagă ce îi place – ori...Citeste continuarea
Varza acra calita cu jumari reteta...
Postat de: AdrianUdrea in PorcCum se prepara Varza acra calita cu jumari reteta traditionala romaneasca Se pune untura la topit, intr-o tigaie incapatoare, sau un ceaun. Se adauga ceapa si se caleste pana devine...Citeste continuarea
Desert tort de biscuiti cu zmeura
Postat de: cristina1985 in TorturiSe pregateste crema de vanilie : galbenusurile se amesteca cu zaharul,zaharul vanilinat,amidonul si putin lapte. Cand fierbe restul de lapte, se adauga compozitia de oua si se amesteca...Citeste continuarea
Salata de ciuperci champignons
Postat de: eumimi in SalateFierbem ciupercile feliate si pieptul de pui cu un praf de sare. Tocam marunt ciupercile si pieptul de pui si le punem intr-un bol. Adaugam si usturoiul pisat, maioneza si un praf de...Citeste continuarea
Desert prajitura cu foi fragede cu...
Postat de: merisor67 in PrajituriPregătim mai întâi umplutura de mere. Curățăm merele, le dăm pe răzătoarea mare și le punem într-un vas cu pereți dubli. Le amestecăm cu zahărul și le punem...Citeste continuarea
Desert prajitura insiropata cu mere...
Postat de: Pungasa_Rogue in PrajituriBlat: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana...Citeste continuarea
Ciorba de cartofi, cu zdrente de oua
Postat de: RODIMUR in CiorbeSe curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie în forma dorită și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se...Citeste continuarea
Mancare de praz cu masline si carne...
Postat de: Pungasa_Rogue in IepureCarnea de iepure se transeaza, se spala, se da cu sare si se prajeste intr-un wok in circa 150 ml ulei. Se adauga apa si se mai fierbe, acoperind wok-ul cu un capac, pana cand carnea se patrunde....Citeste continuarea
Desert placinta /Prajitura cu...
Postat de: ctlina in PrajituriDati pe razatoare coaja de lamaie. Intr-un castron amestecati branza, ouale intregi, zaharul, faina si lichiorul. Adaugati sucul si coaja de lamaie rasa si amestecati bine pana obtineti o...Citeste continuarea
Clatita cu faina de naut la cuptor...
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriVarsati faina si sarea intr-un castron sau in bolul robotului. Adaugati apa treptat si amestecati bine cu un tel. Puneti o lingura de ulei, amestecati si filtrati compozitia printr-o sita...Citeste continuarea
Desert gogosi unguresti / Farsangi fan
Postat de: ctlina in DulciuriPregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, un pic de lapte caldut, zaharul si 2 linguri de faina. Lasam sa-si dubleze volumul. In bolul Kitchenaid punem faina, maiaua, galbenusurile, coaja...Citeste continuarea
Antricot de manzat pe bloc de sare
Postat de: panacris in VitaBlocul/caramida de sare se pune într-o tavă sau pe o tablă, apoi se aşază pe flacăra aragazului, la foc mic, cca. 20 minute pana se incinge bine. Bucatile de friptura se asezoneaza doar...Citeste continuarea
Supa/crema de mazare uscata
Postat de: ctlina in Supe/CiorbeMazarea uscata trebuie inmuia in apa rece cel putin 3 ore inainte de a o pregati (am lasat-o o noapte). Curatati si spalati legumele. Tocati usturoiul si ceapa marunt. Taiati tija de telina...Citeste continuarea
Chec aperitiv
Postat de: panacris in Aperitive / GarnituriCodiţele de ciuperci se fierb în apă rece cu 1 lingură de sare, cca. 10 minute neacoperite, la foc mediu cca. 10 minute, apoi se strecoară şi se taie felii. Într-un vas...Citeste continuarea
Ciuperci umplute
Postat de: panacris in Mancaruri de legumeCiupercile se spală, eventual se curăță de pieliță. Într-o tavă tapetată cu foaie de pregament se așează pălăriile de ciuperci,în care se pune câte un...Citeste continuarea
Desert prajitura Regina cu nuca de...
Postat de: trifadalia in PrajituriPentru foi se pun pentru inceput intr-un castron ingredientele uscate ( faina, zahar, cacao, praful de copt) care se amesteca cu untul sau untura si se freaca impreuna pana se omogenizeaza foarte...Citeste continuarea
Aperitiv choux-uri cu crema de...
Postat de: rocsi_1612 in Aperitive / GarnituriChoux-urile: Intr-o cratia puneti apa, uleiul si le transferati pe foc. Cand incepe sa clocoteasca, dati focul la mic, adaugati faina cernuta si amestecati pana este bine incorporata. Luati...Citeste continuarea
Aperitiv saratele cu chimen
Postat de: momo121 in Aperitive / GarnituriIntr-un bol incapator punem faina si untul taiat bucatele cat mai micute, iar cu ajutorul degetelor incepem sa framantam pana obtinem un aluat nisipos. Dupa care incepem sa adaugam branza...Citeste continuarea
Desert tort cu mousse de zmeura si...
Postat de: momo121 in TorturiPentru blat: Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru ca altfel riscam ca blatul sa se lase pe mijloc! Separam ouale, albusurile le batem spuma cu...Citeste continuarea
Paste umplute
Postat de: sufletista in PastePastele le fierbem in apa cu sare 5 min, sa fie al dente. Le scurgem de apa si le trecem pe sub un jet de apa rece, le scoatem pe un servet de bucatarie si le tamponam pentru a elimina surplusul...Citeste continuarea
Desert tort cu banane si biscuiti,...
Postat de: Pungasa_Rogue in TorturiSe separa albusurile de galbenusuri. Intr-o cratita se freaca galbenusurile cu cinci linguri zahar. Se adauga laptele, esenta si faina cernuta. Se mixeaza totul. Se pune cratita la foc si se...Citeste continuarea
Chiftele de curcan cu sos de mustar
Postat de: sufletista in Mancaruri cu carnePentru chiftele amestecam ingredientele bine, acoperim compozitia si lasam 10 min la rece. Cu mainele umede formam chiftele si le prajim in uleiul incins pe ambele parti. Le scoatem pe un...Citeste continuarea
Negresa raw cu fistic, goji si...
Postat de: AdrianaIordan in Vegan / Raw veganIncepeti prin a procesa la un robot de bucatarie nucile. Eu am preferat sa pastrez putina textura si neaparat pastrati putin fistic si goji pentru decor Dupa ce ati procesat bine...Citeste continuarea
Sarmalute in cuib
Postat de: vasimur in PorcSe separă frunzele de varză și se pun în apă rece, se lasă la desărat cam 1/2 oră ca să nu fie prea acre. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită...Citeste continuarea
Desert Pastel de Nata
Postat de: RuxyRux in DulciuriAluatul: Untul rece taiat bucati se amesteca cu faina, oul, sarea si smantana si se framanta pana ce se obtine un aluat care se infaineaza usor si se pune la rece in folie pentru 30 de...Citeste continuarea
Desert batoane cu seminte
Postat de: RODIMUR in DulciuriÎntr-o crăticioară emailată se pune zahărul, apa și zeama de lămâie. Se amestecă și se caramelizează zahărul, la foc mic. Pentru că s-a adăugat apă și zeamă de...Citeste continuarea
Tarte cu peste
Postat de: cristina1985 in PesteCodul se lasa la dezghetat. Eu l-am gatit mai dietetic,l-am fiert intr-o tigaie,cu putina apa ,sare si am pus capac.A durat 50 minute,fara sa-l intorc.(se mai poate adauga apa, daca...Citeste continuarea
Desert placinta rulata cu mere
Postat de: sufletista in DulciuriUmplutura -merele le putem da prin razatoare, eu am optat sa le tai cubulete mici. Le punem intr-o oala cu zaharul si punem pe foc sa se caleasca cat sa isi lase siropul si devin moi. Adaugam...Citeste continuarea
Desert cornuri pufoase cu ciocolata
Postat de: cristinutanicolita in DulciuriPunem drojdia intr-un bol, adaugam 1 linguriță de zahăr și 2 lg de lapte călduț si omogenizam pana obținem o pasta. Adaugam 1 linguriță de faină si amestecam bine sa nu ramana cocoloase....Citeste continuarea
Chiftele de vita cu sos
Postat de: licurici_lra in Mancaruri cu carnePentru chiftele, carnea tocata se amesteca cu toate condimentele, pesmetul, branza cheddar rasa si oul. Se formeaza, apoi se pun intr-un vas termorezistent. Rosiile in sos si bulionul se...Citeste continuarea
Desert Prajitura cu morcovi si...
Postat de: CameliaComan in PrajituriCum se prepara Desert Prajitura cu morcovi si nuci, un rasfat de care mi-as dori sa ma bucur zi de zi: Curatam morcovii si apoi ii dam pe razatoare. Punem nucile intr-un chopper si le...Citeste continuarea
Desert tort cu ciocolata si mure
Postat de: licurici_lra in TorturiPentru blat, se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si esenta de vanilie. Albusurile se bat tare, amestecand cate o lingura de zahar. Cand s-au intarit,...Citeste continuarea
Burger cu avocado si ou
Postat de: CameliaComan in SandvisuriCuratam ardeiul, ceapa si catravetele. Spalam toate legumele. Taiem ceapa si catravetele in rondele, ardeiul si rosiile in feliute potrivite. Taiem avocado pe jumatate, iar apoi il...Citeste continuarea
Cartofi dulci la cuptor
Postat de: CameliaComan in Mancaruri de legumeCuratam cartofii dulci de coaja, iar apoi ii spalam. Taiem cartofii in felii potrivite, iar apoi in bastonase. Ii punem intr-un bol. Adaugam uleiul, sare si piper dupa gust, 1 lingura...Citeste continuarea
Pizza
Postat de: licurici_lra in PizzaSe cerne faina si se amesteca cu sare. Drojdia se amesteca cu laptele caldut, un varf de lingura cu zahar si o lingura de faina, apoi se lasa sa se umfle. Se amesteca faina cu drojdia si...Citeste continuarea
Aperitiv carnaciori in aluat
Postat de: licurici_lra in Aperitive / GarnituriAluatul se decongeleaza, apoi se desface, se lasa pe folia cu care este invelit si se mai intinde putin cu sucitorul, sa nu fie prea gros. Se taie in fasii, se pune branza cheddar rasa pe...Citeste continuarea
Paine rulata, cu mac sau chimen
Postat de: RODIMUR in PiineÎn vasul de frământat se pune făina, amestecată cu sarea, se face o adâncitură la mijloc și acolo se pune: drojdia mărunțită, zahărul și oul. Se toarnă laptele cald,...Citeste continuarea
Desert tarta cu dovleac si lapte...
Postat de: sufletista in DulciuriUmplutura-dovleacul curata si taiat cubulete il punem intr-o oala cu apa cat sa acopere si punem la fiert impreuna cu zaharul; dupa ce este fiert, il scurgem bine de apa si il pisam cu pisatorul...Citeste continuarea
Desert rulouri cu dovleac si dulceata
Postat de: sufletista in DulciuriAluat -cernem faina intr-un bol, facem o adancitura, adaugam zaharul, sarea, piureul de dovleac, drojdia dizolvata in laptele caldut, uleiul, untura, galbenusurile si condimente dupa gust....Citeste continuarea
Aperitiv pasta de jumari
Postat de: sufletista in Aperitive / GarnituriJumarile le mixam cu ajutorul unui robot de bucatarie sau le dam prin masina de tocat. Adaugam ceapa data prin razatoarea mica si stoarsa bine, condimente dupa gust, amestecam bine dupa care...Citeste continuarea
Desert pachetele cu cirese
Postat de: gurita_ta2005 in DulciuriCiresele se lasa la decongelat intr-o strecuratoare, sa se scurga de zeama. Aluatul trebuie sa fie la temperatura camerei; se decupeaza cu un pahar forme, se umplu cu cirese, se impacheteaza si...Citeste continuarea
Desert tort bogat
Postat de: cristinutanicolita in TorturiCum procedezi pt fiecare blat: Separi ouale. Bati albusurile spuma cu zaharul apoi adaugi faina in ploaie si celelalte ingrediente pentru fiecare blat. Blat 5: Bati albusurile spuma cu...Citeste continuarea