Într-un castron cernem făina cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Untul se pune într-o crăticioară pe foc mic să se topească, apoi se lasă un pic la răcit. Se bat bine cele 2 ouă cu zahărul până obținem o cremă. Adăugăm untul topit și amestecăm bine....
Varza trebuie luata cu vreo 2-3 zile inainte sa va apucati sa o puneti la butoi.
Se inlatura primele 2-3 foi, scoatem miezul si se umple locul liber cu o lingurita de sare grunjoasa.
Inainte sa asezam varza in butoi punem un furtun, pentru ca varza trebuie vanturata (este mult mai...
Punem la fiert apa cu zaharul si cacao, amestecand incontinuu pana se omogenizeaza ingredientele. Trebuie sa dea cateva clocote, dupa care se lasa sa se raceasca putin (max 2-3 minute). Adaugam margarina si amestecam pana se topeste. Apoi adaugam galbenusurile unul cate unul, faina...
Amestecam untul cu zaharul pudra pana se omogenizeaza. Untul trebuie sa fie moale (il lasam la temperatura camerei vreo 3 ore). Se adauga si restul ingredientelor unul cate unul, amestecand dupa fiecare pana se incorporeaza.
Se pun cu o lingurita in tava unsa cu unt si tapetata cu faina....
Cernem făina într-un castron, facem în mijloc o adâncitură și adăugăm sarea, zahărul, drojdia și uleiul. Amestecăm ușor cu o lingură și turnăm apa călduță în ploaie. Amestecăm bine, până la omogenizare. Aluatul se răstoarnă pe o planșetă și se...
Ficățeii de pui se spală și se curăță de pielițe. Se așează pe un prosop de bucătărie de hărtie să absoarbă toată apa. Ceapa se curăță de coajă, se spală și se toacă juliene. Ficățeii se trec prin făină și se prăjesc în uleiul încins pe ambele părți...
Se spală conopida sub jet puternic de apă. Se pune în apă rece cu un praf de sare și se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară apa, se clătește cu apă rece conopida și se lasă la scurs într-o strecurătoare. Se curăță legumele, se spală și se toacă mărunt. Ceapa, telina...
Într-un castron cernem făina cu praful de copt și cacao. Separăm ouăle. Batem bine albușurile cu 150 g zahăr. În alt castron batem gălbenușurile cu 150 g zahăr. Se amestecă albușurile cu gălbenușurile ușor cu o lingură de lemn. Se adaugă amestecul de făină,...
Stafidele se curăță de eventualele codițe. Se pun într-un castronel și se stropesc cu esența de rom și se acoperă cu lapte (2-3 linguri de lapte). Se bat bine cele 5 ouă cu zahărul și cu laptele rămas. Se unge o tavă cu unt. Feliile de pâine se trec repede prin...
Se taie carnea de vită (de preferat cotlet) în bucăți, se spală și se usucă. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se taie mărunt. Se taie slănina în bucăți mici. Se călește slănina în ulei, când devine aurie se adaugă ceapa și usturoiul. Adăugăm...
Carnea se da prin masina de tocat eventual de doua ori. Cepele se toaca marunt si se calesc in ulei. Se adauga morcovii dati pe razatoarea mica. Orezul se spala in cateva ape reci si se lasa sa se scurga. Amestecam carnea cu ceapa, morcovul, orezul si mararul tocat marunt. Se condimenteaza...
Separăm ouăle. Într-un castron batem bine gălbenușurile cu uleiul. În alt castron batem albușurile cu un praf de sare și adăugăm treptat zahărul. Adăugăm albușurile peste gălbenușuri și amestecăm ușor cu o lingură de sus în jos. Adăugăm făina și...
Într-un castron cernem făina împreună cu praful de copt, scorțișoara, nucșoara, cuișoarele și sarea. În alt castron pasăm bananele și le amestecăm cu uleiul, mierea și untul de arahide. Se bat bine cu mixerul până se omogenizează. Se adaugă amestecul de...
Spălăm prunele. Se curăță de coajă, o operațiune care sincer durează mult în prima variantă.
Varianta I
Pentru a se curăța mai ușor se opăresc câteva secunde în apă clocotită, după care se scot într-o oală cu apă rece.
Varianta...
Se desface conopida in buchetele si se pun sub jet de apa rece sa se spele bine de toate impuritatile. Se pune la fiert in apa cu sare pana se inmoaie (de cand incepe apa sa fiarba se lasa 15 minute) Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se toaca marunt.
Intr-o cratita se pune untul...
Puiul se taie pe spate cu o foarfecă de bucătărie. Se spală bine și se condimentează cu sare și piper proaspăt măcinat. Într-o tavă aranjăm puiul pe mijloc. Spălăm legumele, le tăiem felii și le aranjăm pe lăngă pui. Stropim totul cu ulei și turnăm 1 cană cu apă...
Ficatul se taie fâșii și se pun în apă rece cu o linguriță de sare pentru 30 minute - să iasă sângele. Se scoate din apă și se lasă la zvântat. Ceapa tăiată fideluță se călește în ulei, adăugăm ciupercile tăiate felii și fulgii de chilli și...
Cartofii se curăță de coajă, se spală și se feliază. Se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare pentru doar 10 minute ( nu vrem să fiarbă de tot). Se scurg de apă și se lasă într-o strecurătoare 5-10 minute. Se răstorn într-o cratiță în care am...
Puiul se pune la fiert pentru 15 minute, după care se lasă să se răcească și se toacă bucățele. Pastele se fierb în apă cu sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Brânza se rade. Oul se bate bine și se amestecă cu laptele. Când sunt gata pastele, se amestecă cu...
Copanele de rață se spală bine și se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare pentru 20-30 minute. Cartofii se spală bine și se pun la fiert în apă rece pentru 15 minute. Sfecla se curăță de coajă (atenție că vă pătați rău - de preferat să folosiți mănuși de...
Se călește orezul în o lingură ulei de măsline. Se adaugă 500 ml apă și se lasă să fiarbă până se absoarbe toată apa. Se condimentează cu sare. Se scoate din cratița în care a fiert într-un castron și se lasă să se răcească.
Curățăm legumele, se...
Într-un recipient (de preferat de sticlă) se toarnă apa. Adăugăm zahărul, drojdia și sucul de la 1/2 lămâie. Ghimbirul se dă pe răzătoarea mică (dacă preferați să folosiți și coaja (eu o folosesc întotdeauna), atunci trebuie spălat bine înainte ghimbirul)....
Legumele se spală și se zvântă. Dovleceii se taie rondele. Morcovii se curăță de coajă și se taie rondele. Le tăiem pe oblic să obținem felii mai mari. Ceapa se curăță de coajă și se taie rondele de 1/2 cm. Ciupercile se taie felii doar dacă sunt mari, dacă le avem mici le...
Aripile se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare pentru 25-30 minute. Orezul se alege de eventualele impurități.
Se încinge o lingură de ulei într-o tigaie și călim orezul 1-2 minute. Adăugăm legumele și amestecăm. Turnăm 500 ml apă și lăsăm să fiarbă...
Este o rețetă foarte simplă când aveți unde să o faceți! Când stai la bloc, e greu, mai ales că acum s-a dat și legea cu grătarele. Nu ai curte, yoc grătar. Dar, măcar o dată pe an merită să faci așa ceva. Nici nu se compară cu cei făcuți în cuptor!!! Trebuie...
Pregătirea aluatului este bine să se facă cu o zi înainte. Cernem făina, facem în mijloc o gaură și adăugăm restul ingredientelor. Amestecăm ușor cu o lingură, după care frământăm bine cu mâna. Aluatul se pune într-o folie alimentară și se dă la...
Într-un mojar (sau bol) amestecăm ingredientele pentru vinaigrette. Fierbem cartofii cu tot cu coajă, iar dacă nu avem cartofi mici se taie în bucăți mai mici. Fierbem fasolea verde. Pe un platou aranjăm salata verde. Aranjăm cartofii, ceapa roșie tăiată rondele...
Toate legumele se spală, se curăță fie de coajă ca morcovul, ceapa și țelina, fie de semințe ca ardeii kapia, gogoșarii și ardeii grași. Toate legumele se taie fideluță și se amestecă bine într-un castron mare. Într-o oală (de aprox. 10 l) amestecăm oțetul cu apa,...
Se taie gogosarii in patru, se spala, se scurg de apa. Se amesteca otetul cu zaharul, uleiul,adaugam boabele de piper si foile de dafin. Se pune compozitia pe foc si se oparesc pe rand gogosarii. Se scot si se lasa sa se raceasca dupa care se aranjeaza in borcane cu fata in jos (asa intra...
Spălăm foarte bine castraveții. Pentru 2 kg de castraveți avem nevoie de 6 borcane de 800 g. Spălăm borcanele și pregătim capace pentru ele (de preferință noi). Curățăm morcovii, se spală și se taie rondele. Curățăm ceapa, se spală și se taie rondele. Punem castraveții...
Brioșe cu fulgi de ciocolată
Într-un castron cernem făina cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Untul se pune într-o crăticioară pe foc mic să se topească, apoi se lasă un pic la răcit. Se bat bine cele 2 ouă cu zahărul până obținem o cremă. Adăugăm untul topit și amestecăm bine....
Cum se pune varza la murat
Varza trebuie luata cu vreo 2-3 zile inainte sa va apucati sa o puneti la butoi. Se inlatura primele 2-3 foi, scoatem miezul si se umple locul liber cu o lingurita de sare grunjoasa. Inainte sa asezam varza in butoi punem un furtun, pentru ca varza trebuie vanturata (este mult mai...
Prajitura Negresa ca la mama acasa
Punem la fiert apa cu zaharul si cacao, amestecand incontinuu pana se omogenizeaza ingredientele. Trebuie sa dea cateva clocote, dupa care se lasa sa se raceasca putin (max 2-3 minute). Adaugam margarina si amestecam pana se topeste. Apoi adaugam galbenusurile unul cate unul, faina...
Fursecuri cu stafide
Amestecam untul cu zaharul pudra pana se omogenizeaza. Untul trebuie sa fie moale (il lasam la temperatura camerei vreo 3 ore). Se adauga si restul ingredientelor unul cate unul, amestecand dupa fiecare pana se incorporeaza. Se pun cu o lingurita in tava unsa cu unt si tapetata cu faina....
Pizza țărănească
Cernem făina într-un castron, facem în mijloc o adâncitură și adăugăm sarea, zahărul, drojdia și uleiul. Amestecăm ușor cu o lingură și turnăm apa călduță în ploaie. Amestecăm bine, până la omogenizare. Aluatul se răstoarnă pe o planșetă și se...
Ficăței de pui lionezi
Ficățeii de pui se spală și se curăță de pielițe. Se așează pe un prosop de bucătărie de hărtie să absoarbă toată apa. Ceapa se curăță de coajă, se spală și se toacă juliene. Ficățeii se trec prin făină și se prăjesc în uleiul încins pe ambele părți...
Conopidă cu legume la cuptor
Se spală conopida sub jet puternic de apă. Se pune în apă rece cu un praf de sare și se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară apa, se clătește cu apă rece conopida și se lasă la scurs într-o strecurătoare. Se curăță legumele, se spală și se toacă mărunt. Ceapa, telina...
Tort cu cremă Nutella
Într-un castron cernem făina cu praful de copt și cacao. Separăm ouăle. Batem bine albușurile cu 150 g zahăr. În alt castron batem gălbenușurile cu 150 g zahăr. Se amestecă albușurile cu gălbenușurile ușor cu o lingură de lemn. Se adaugă amestecul de făină,...
Budincă de pâine
Stafidele se curăță de eventualele codițe. Se pun într-un castronel și se stropesc cu esența de rom și se acoperă cu lapte (2-3 linguri de lapte). Se bat bine cele 5 ouă cu zahărul și cu laptele rămas. Se unge o tavă cu unt. Feliile de pâine se trec repede prin...
Vită Gardiane - Boeuf a la Gardiane
Se taie carnea de vită (de preferat cotlet) în bucăți, se spală și se usucă. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se taie mărunt. Se taie slănina în bucăți mici. Se călește slănina în ulei, când devine aurie se adaugă ceapa și usturoiul. Adăugăm...
Sarmale in foi de vita
Carnea se da prin masina de tocat eventual de doua ori. Cepele se toaca marunt si se calesc in ulei. Se adauga morcovii dati pe razatoarea mica. Orezul se spala in cateva ape reci si se lasa sa se scurga. Amestecam carnea cu ceapa, morcovul, orezul si mararul tocat marunt. Se condimenteaza...
Ruladă cu gem
Separăm ouăle. Într-un castron batem bine gălbenușurile cu uleiul. În alt castron batem albușurile cu un praf de sare și adăugăm treptat zahărul. Adăugăm albușurile peste gălbenușuri și amestecăm ușor cu o lingură de sus în jos. Adăugăm făina și...
Fursecuri cu unt de arahide și banane
Într-un castron cernem făina împreună cu praful de copt, scorțișoara, nucșoara, cuișoarele și sarea. În alt castron pasăm bananele și le amestecăm cu uleiul, mierea și untul de arahide. Se bat bine cu mixerul până se omogenizează. Se adaugă amestecul de...
Marmeladă de prune
Spălăm prunele. Se curăță de coajă, o operațiune care sincer durează mult în prima variantă. Varianta I Pentru a se curăța mai ușor se opăresc câteva secunde în apă clocotită, după care se scot într-o oală cu apă rece. Varianta...
Sufleu de conopida
Se desface conopida in buchetele si se pun sub jet de apa rece sa se spele bine de toate impuritatile. Se pune la fiert in apa cu sare pana se inmoaie (de cand incepe apa sa fiarba se lasa 15 minute) Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se toaca marunt. Intr-o cratita se pune untul...
Pui cu legume
Puiul se taie pe spate cu o foarfecă de bucătărie. Se spală bine și se condimentează cu sare și piper proaspăt măcinat. Într-o tavă aranjăm puiul pe mijloc. Spălăm legumele, le tăiem felii și le aranjăm pe lăngă pui. Stropim totul cu ulei și turnăm 1 cană cu apă...
Ficat de vițel cu ciuperci și cimbru
Ficatul se taie fâșii și se pun în apă rece cu o linguriță de sare pentru 30 minute - să iasă sângele. Se scoate din apă și se lasă la zvântat. Ceapa tăiată fideluță se călește în ulei, adăugăm ciupercile tăiate felii și fulgii de chilli și...
Cartofi cu cimbru
Cartofii se curăță de coajă, se spală și se feliază. Se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare pentru doar 10 minute ( nu vrem să fiarbă de tot). Se scurg de apă și se lasă într-o strecurătoare 5-10 minute. Se răstorn într-o cratiță în care am...
Tortiglioni cu pui
Puiul se pune la fiert pentru 15 minute, după care se lasă să se răcească și se toacă bucățele. Pastele se fierb în apă cu sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Brânza se rade. Oul se bate bine și se amestecă cu laptele. Când sunt gata pastele, se amestecă cu...
Rață cu cartofi și sfeclă roșie
Copanele de rață se spală bine și se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare pentru 20-30 minute. Cartofii se spală bine și se pun la fiert în apă rece pentru 15 minute. Sfecla se curăță de coajă (atenție că vă pătați rău - de preferat să folosiți mănuși de...
Salată de orez cu bambus
Se călește orezul în o lingură ulei de măsline. Se adaugă 500 ml apă și se lasă să fiarbă până se absoarbe toată apa. Se condimentează cu sare. Se scoate din cratița în care a fiert într-un castron și se lasă să se răcească. Curățăm legumele, se...
Bere de ghimbir
Într-un recipient (de preferat de sticlă) se toarnă apa. Adăugăm zahărul, drojdia și sucul de la 1/2 lămâie. Ghimbirul se dă pe răzătoarea mică (dacă preferați să folosiți și coaja (eu o folosesc întotdeauna), atunci trebuie spălat bine înainte ghimbirul)....
Legume la grătar
Legumele se spală și se zvântă. Dovleceii se taie rondele. Morcovii se curăță de coajă și se taie rondele. Le tăiem pe oblic să obținem felii mai mari. Ceapa se curăță de coajă și se taie rondele de 1/2 cm. Ciupercile se taie felii doar dacă sunt mari, dacă le avem mici le...
Rață cu orez
Aripile se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare pentru 25-30 minute. Orezul se alege de eventualele impurități. Se încinge o lingură de ulei într-o tigaie și călim orezul 1-2 minute. Adăugăm legumele și amestecăm. Turnăm 500 ml apă și lăsăm să fiarbă...
Cartofi copți în jar
Este o rețetă foarte simplă când aveți unde să o faceți! Când stai la bloc, e greu, mai ales că acum s-a dat și legea cu grătarele. Nu ai curte, yoc grătar. Dar, măcar o dată pe an merită să faci așa ceva. Nici nu se compară cu cei făcuți în cuptor!!! Trebuie...
Ștrudel vienez cu sos de vanilie
Pregătirea aluatului este bine să se facă cu o zi înainte. Cernem făina, facem în mijloc o gaură și adăugăm restul ingredientelor. Amestecăm ușor cu o lingură, după care frământăm bine cu mâna. Aluatul se pune într-o folie alimentară și se dă la...
Salată Nicoise
Într-un mojar (sau bol) amestecăm ingredientele pentru vinaigrette. Fierbem cartofii cu tot cu coajă, iar dacă nu avem cartofi mici se taie în bucăți mai mici. Fierbem fasolea verde. Pe un platou aranjăm salata verde. Aranjăm cartofii, ceapa roșie tăiată rondele...
Salată de legume cu sos de muștar
Toate legumele se spală, se curăță fie de coajă ca morcovul, ceapa și țelina, fie de semințe ca ardeii kapia, gogoșarii și ardeii grași. Toate legumele se taie fideluță și se amestecă bine într-un castron mare. Într-o oală (de aprox. 10 l) amestecăm oțetul cu apa,...
Gogosari in otet
Se taie gogosarii in patru, se spala, se scurg de apa. Se amesteca otetul cu zaharul, uleiul,adaugam boabele de piper si foile de dafin. Se pune compozitia pe foc si se oparesc pe rand gogosarii. Se scot si se lasa sa se raceasca dupa care se aranjeaza in borcane cu fata in jos (asa intra...
Castraveți bulgărești în oțet
Spălăm foarte bine castraveții. Pentru 2 kg de castraveți avem nevoie de 6 borcane de 800 g. Spălăm borcanele și pregătim capace pentru ele (de preferință noi). Curățăm morcovii, se spală și se taie rondele. Curățăm ceapa, se spală și se taie rondele. Punem castraveții...