Pregătirea aluatului este bine să se facă cu o zi înainte. Cernem făina, facem în mijloc o gaură și adăugăm restul ingredientelor. Amestecăm ușor cu o lingură, după care frământăm bine cu mâna. Aluatul se pune într-o folie alimentară și se dă la rece. Dacă nu se poate realiza cu o zi înainte, este bine ca măcar 2 ore să se țină la rece.
Merele se curăță de coajă și de căsuța cu sâmburi, după care se toacă cubulețe mici. Se stropesc cu zeama de lămâie pe măsură ce se taie. Se amestecă cu pesmetul, zahărul și praful de scorțișoară - acest amestec se realizează chiar înainte de a se pregăti foile de aluat.
Se va topi untul într-o crăticioară în bain-marie. Aluatul se împarte în două părți egale. Vom presăra făină atăt pe planșeta de lucru, cât și pe aluat. Se va întinde cât de mult se poate, până obținem o foiță subțire. Pe o latură a aluatului punem jumătate din compoziția de mere grămadă (nu se întinde pe toată suprafața aluatului). Vom unge cu unt bine marginile aluatului și stropim un pic și compoziția de mere. Rulăm cu atenție și strângem ruloul în timp ce rulăm pentru a se prinde de compoziție și să ne fie mai ușor.
Am auzit, am văzut și se pare că ar fi mai ușor de rulat dacă sub aluat am avea un șervet destul de mare curat, asta înseamnă că acest șervet se pune sub aluat înainte de a-l întinde. Este nevoie de un pic de îndemânare și foarte mare atenție dacă nu folosiți un șervet, pentru că lucrăm cu un aluat foarte subțire și foarte fragil.
Rulourile se pun într-o tavă unsă cu unt. Se ung cu unt topit (50 g) și gălbenuș de ou bătut cu o lingură de lapte. Se coc la foc 190 grade C pentru 40-50 minute. Se lasă la răcit în tavă.
În timp ce avem ștrudelul la cuptor vom pregăti sosul de vanilie. Frecăm gălbenușurile cu zahărul. Adăugăm făina, sarea și amestecăm bine. Subțiem compoziția cu lapte. Sosul se pune la fiert în baie de abur până se îngroașă. Adăugăm esența de vanilie după ce se răcește.
Se taie în bucăți potrivite și servim cu sos de vanilie și pudrăm cu scorțișoară.