Începem cu pregătirea peștelui. Înlăturăm capul și coada. Se taie pe burtă și eliminăm intestinele. Se spală bine, apoi se taie în două pe lungime, se scoate șira și toate oasele. Se spală din nou și se usucă cu un prosop de bucătărie.
Într-un castron...
De fapt nu prea avem ce prepara, mai bine spus să asamblăm :)
Andivele se desfac și oprim doar foile mai mari, eu am avut nevoie doar de 9 - în funcție de cât de mult ton doriți să puneți. Andivele se stropesc cu zeama de la 1/4 lămâie. Desfacem conserva de ton și...
Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se călește într-o lingură de unt, până devine aurie. Adăugăm apa și lăsăm să fiarbă 10 minute la foc potrivit. Adăugăm vinul și mai lăsăm să fiarbă 5 minute. Adăugăm frișca și mai lăsăm 2-3 minute pe foc până se...
Se amestecă bine untul cu zahărul pudră. Se adaugă sarea și esența de vanilie și se amestecă bine în continuare. Adăugăm treptat făina și amestecăm până la omogenizare. Se împarte aluatul în două părți egale. Într-una din părți adăugăm 3 linguri...
Se pune apa la fiert cu un praf de sare. Când apa începe să fiarbă se pun pastele la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Între timp fileul de cod se condimentează cu sare și piper pe ambele părți și se pune într-o tigaie care nu lipește unsă bine cu...
Într-un castron cernem făina și ne pregătim la îndemână restul ingredientelor. Se lasă la aerat făina cel puțin 20 minute.
Între timp încălzim laptele. Într-un castronel amestecăm drojdia cu o lingură zahăr (luăm din 150 g), cu 2-3 linguri...
Se spală bine peștele. Se preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Se așează într-un vas termorezistent, se condimentează cu sare și piper proaspăt măcinat și se stropește cu zeama de la jumătate de lămâie, ulei de măsline și vin. Se presară ierburile uscate, se...
Se începe cu prepararea blatului. Untul la temperatura camerei se freacă bine cu zahărul pudră până se transformă în spumă. Adăugăm ouăle - la temperatura camerei, unul câte unul și batem bine cu mixerul. Adăugăm smântâna și batem în...
Amestecăm drojdia cu zahărul, 2 linguri făină și puțină apa călduță. Lăsăm să crească până își dublează volumul. Într-un castron cernem făina și adăugăm drojdia crescută, uleiul, apa, sarea și scorțișoara. Frământâm bine un aluat, care se...
Amestecăm ierburile uscate cu un praf de sare și piper proaspăt măcinat.
Cartofii se curăță de coajă și se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare pentru aprox. 15 minute. Când sunt gata (se încearcă cu o furculiță), se scot din apă și se păstrează la...
Spălăm foarte bine salata (de preferat frunză cu frunză) și se taie fâșii. Peștele afumat se taie bucățele, în cazul în care are oase mari, acestea se elimină înainte. Ciupercile se pun pe grilul încins și se frig bine pe ambele părți, după care se...
Franzela se taie felii, apoi fiecare felie se taie în patru. Amestecăm apa cu zahărul până la dizolvarea completă a zahărului. Când s-a dizolvat tot zahărul, introducem bucățile de pâine în acest sirop pentru câteva secunde, după care le scoatem...
Se pun la fiert în aprox. 2 litri apă, o ceapă tocată mărunt, împreună cu un morcov și jumătate curățat și tăiat în două. O jumătate de morcov se dă pe răzătoare și se călește în 2 linguri ulei.
Între timp spălăm ciupercile și le tăiem...
Se aleg numai racii vii. Ar fi trebuit să filmez, să vedeți cum se mișcau :)
Se spală in multe ape, după ce s-au frecat pe burtă cu o periuță. Se pune un vas cu apă la fiert în care adăugăm sare, usturoiul tăiat feliuțe, ceapa curățată și taiată în sferturi,...
Se pun bucățile de soia în apă rece cu sare la fiert. În apă adăugăm o foaie de dafin și boabe de piper. Se fierb 10 minute și se lasă la răcit în apa în care au fiert. Se scot din apă și se lasă la scurs. Dăm bucățile de soia prin pesmet și le prăjim...
Într-un castron cernem făina cu praful de copt. Adăugăm sarea, zahărul și amestecăm până la omogenizare. Margarina se taie cubulețe mici și se adaugă peste făină, frământăm până obținem un aluat sfărâmicios.
Două treimi din aluat se pune...
Varza se toacă fideluță și se freacă cu puțină sare. Cartofii se curăță de coajă, se spală și se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare. Se fierb 15 minute, se încearcă cu o furculiță dacă au fiert, se scurg de apă și se pasează. Morcovul se curăță și se...
Conopida se desface buchețele și se pune la fiert în apă rece cu un praf de sare. Când este fiartă conopida se pune la scurs și se lasă să se răcească în strecurătoare. Se toacă foarte fin cu un cuțit sau cu un robot de bucătărie. Se adaugă o ceapă tocată...
Prăjim 2 felii de pâine și le tăiem cubulețe. Desfacem conserva și se pun la scurs sardinele. Morcovii se curăță, se spală și se dau pe răzătoarea mică. Se amestecă cu 10 ml ulei de măsline și 10 ml oțet de mere cu miere. Morcovul se aranjează pe fundul farfuriei....
Icrele se curata de pielite desfacand cu furculita. Pentru a scapa de stresul taierii icrelor, se pune miezul de la o felie de paine si putina sare de lamaie. Se freaca cu uleiul, din cand in cand punandu-se cate putin din zeama de la lamaie. Eu pun si putina apa minerala (se fac mai albe). Cine...
Pește se lasă la decongelat în frigider peste noapte. A doua zi se lasă la zvântat.
Amestecăm pesmetul cu sarea, piperul și praful de nucșoară. Trecem fileurile de pește prin pesmet și le punem într-o tavă tapetată cu hârtie pergament unsă cu ulei de...
Cernem făina într-un castron. În mijloc facem o adâncitură în care amestecăm drojdia cu zahărul și o lingură de lapte cald. Lăsăm 5 minute.
Între timp batem bine cele 2 ouă cu restul de lapte cald și se adaugă în castron peste făină. Adăugăm...
Aluatul se lasă la decongelat peste noapte în frigider.
Într-un castron amestecăm brânza cu zahărul, stafidele și oul bătut separat într-un castronel.
Într-o tavă tapetată cu hârtie pergament punem aluatul. Compoziția de brânză o punem...
Într-un castron pregătim marinata. Amestecăm vinul cu apa, mierea, oțetul balsamic, bulionul, boabele de piper, ceapa tăiată solzișori și morcovul tăiat rondele. Pieptul de rață se spală bine și se pune în marinată. Se dă la rece peste noapte sau pentru minim 5 ore....
Cernem făina într-un castron. Frecăm bine untul cu cele 2 ouă până obținem o spumă. (atât untul cât și cele 2 ouă trebuie să fie la temperatura camerei).
Într-un bol amestecăm drojdia cu apa minerală și cu zahărul, după care se toarnă în...
Gogoșari am folosit verzi (sunt un pic mai acrișori decât cei roșii). Se înlătură cotorul și semințele, se spală și se taie fâșii. Ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei până devine aurie, adică pentru vreo 3-4 minute. Adăugăm...
Foile de plăcintă se lasă la decongelat peste noapte în frigider.
Se împart foile în 3 (eu am avut noroc și am avut exact 15 foițe). Luam una din primele 5 foițe o ungem cu puțin ulei apoi presărăm pe ea o linguriță cu zahăr. Punem deasupra o altă foiță pe...
Pregătim cușcușul conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Când este gata se amestecă cu o lingură de unt și se condimentează cu sare și piper.
Carnea se spală și se taie în bucățele lungi de 5 cm și groase de 1 cm. Încingem uleiul într-o tigaie, adăugăm...
Pepenașii, morcovii, gogonelele se spală bine. Se aranjează într-un butoi, se pun deasupra crenguțe de vișin și de mărar. Hreanul se curăță de coajă, se taie pe jumătate și se pune și el în butoi. Se pregătește o saramură. Se pune apa la fiert, se adaugă 20 g sare la...
Pieptul de găină se spală și se taie fâșii subțiri. Se prăjește în 2-3 linguri ulei , amestecând până se albește carnea pe toate părțile. Se scoate și se ține la cald. Adăugăm ceapa tocată și călim până devine aurie. Aducem carnea în tigaie...
Macrou prăjit în unt
Începem cu pregătirea peștelui. Înlăturăm capul și coada. Se taie pe burtă și eliminăm intestinele. Se spală bine, apoi se taie în două pe lungime, se scoate șira și toate oasele. Se spală din nou și se usucă cu un prosop de bucătărie. Într-un castron...
Andive umplute cu ton
De fapt nu prea avem ce prepara, mai bine spus să asamblăm :) Andivele se desfac și oprim doar foile mai mari, eu am avut nevoie doar de 9 - în funcție de cât de mult ton doriți să puneți. Andivele se stropesc cu zeama de la 1/4 lămâie. Desfacem conserva de ton și...
Creveți gratinați cu spanac
Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se călește într-o lingură de unt, până devine aurie. Adăugăm apa și lăsăm să fiarbă 10 minute la foc potrivit. Adăugăm vinul și mai lăsăm să fiarbă 5 minute. Adăugăm frișca și mai lăsăm 2-3 minute pe foc până se...
Fursecuri "Tablă de Șah"
Se amestecă bine untul cu zahărul pudră. Se adaugă sarea și esența de vanilie și se amestecă bine în continuare. Adăugăm treptat făina și amestecăm până la omogenizare. Se împarte aluatul în două părți egale. Într-una din părți adăugăm 3 linguri...
Penne cu legume și cod
Se pune apa la fiert cu un praf de sare. Când apa începe să fiarbă se pun pastele la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Între timp fileul de cod se condimentează cu sare și piper pe ambele părți și se pune într-o tigaie care nu lipește unsă bine cu...
Cozonac ROSENKRANZ
Într-un castron cernem făina și ne pregătim la îndemână restul ingredientelor. Se lasă la aerat făina cel puțin 20 minute. Între timp încălzim laptele. Într-un castronel amestecăm drojdia cu o lingură zahăr (luăm din 150 g), cu 2-3 linguri...
Merluciu cu roșii și măsline
Se spală bine peștele. Se preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Se așează într-un vas termorezistent, se condimentează cu sare și piper proaspăt măcinat și se stropește cu zeama de la jumătate de lămâie, ulei de măsline și vin. Se presară ierburile uscate, se...
Tort Amaretto cu ciocolată
Se începe cu prepararea blatului. Untul la temperatura camerei se freacă bine cu zahărul pudră până se transformă în spumă. Adăugăm ouăle - la temperatura camerei, unul câte unul și batem bine cu mixerul. Adăugăm smântâna și batem în...
Rulouri cu nucă și prune uscate - rețetă de post
Amestecăm drojdia cu zahărul, 2 linguri făină și puțină apa călduță. Lăsăm să crească până își dublează volumul. Într-un castron cernem făina și adăugăm drojdia crescută, uleiul, apa, sarea și scorțișoara. Frământâm bine un aluat, care se...
Cod Alaska la cuptor
Amestecăm ierburile uscate cu un praf de sare și piper proaspăt măcinat. Cartofii se curăță de coajă și se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare pentru aprox. 15 minute. Când sunt gata (se încearcă cu o furculiță), se scot din apă și se păstrează la...
Salată cu pește afumat și pleurotus
Spălăm foarte bine salata (de preferat frunză cu frunză) și se taie fâșii. Peștele afumat se taie bucățele, în cazul în care are oase mari, acestea se elimină înainte. Ciupercile se pun pe grilul încins și se frig bine pe ambele părți, după care se...
Budincă de pâine - rețetă de post
Franzela se taie felii, apoi fiecare felie se taie în patru. Amestecăm apa cu zahărul până la dizolvarea completă a zahărului. Când s-a dizolvat tot zahărul, introducem bucățile de pâine în acest sirop pentru câteva secunde, după care le scoatem...
Ciorbă falsă de burtă - rețetă de post
Se pun la fiert în aprox. 2 litri apă, o ceapă tocată mărunt, împreună cu un morcov și jumătate curățat și tăiat în două. O jumătate de morcov se dă pe răzătoare și se călește în 2 linguri ulei. Între timp spălăm ciupercile și le tăiem...
Raci fierți
Se aleg numai racii vii. Ar fi trebuit să filmez, să vedeți cum se mișcau :) Se spală in multe ape, după ce s-au frecat pe burtă cu o periuță. Se pune un vas cu apă la fiert în care adăugăm sare, usturoiul tăiat feliuțe, ceapa curățată și taiată în sferturi,...
Șnițel din soia - rețetă de post
Se pun bucățile de soia în apă rece cu sare la fiert. În apă adăugăm o foaie de dafin și boabe de piper. Se fierb 10 minute și se lasă la răcit în apa în care au fiert. Se scot din apă și se lasă la scurs. Dăm bucățile de soia prin pesmet și le prăjim...
Prăjitură cu gem și nucă - rețetă de post
Într-un castron cernem făina cu praful de copt. Adăugăm sarea, zahărul și amestecăm până la omogenizare. Margarina se taie cubulețe mici și se adaugă peste făină, frământăm până obținem un aluat sfărâmicios. Două treimi din aluat se pune...
Chifteluțe de varză - rețetă de post
Varza se toacă fideluță și se freacă cu puțină sare. Cartofii se curăță de coajă, se spală și se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare. Se fierb 15 minute, se încearcă cu o furculiță dacă au fiert, se scurg de apă și se pasează. Morcovul se curăță și se...
Salată de conopidă - rețetă de post
Conopida se desface buchețele și se pune la fiert în apă rece cu un praf de sare. Când este fiartă conopida se pune la scurs și se lasă să se răcească în strecurătoare. Se toacă foarte fin cu un cuțit sau cu un robot de bucătărie. Se adaugă o ceapă tocată...
Salată de sardine cu morcov
Prăjim 2 felii de pâine și le tăiem cubulețe. Desfacem conserva și se pun la scurs sardinele. Morcovii se curăță, se spală și se dau pe răzătoarea mică. Se amestecă cu 10 ml ulei de măsline și 10 ml oțet de mere cu miere. Morcovul se aranjează pe fundul farfuriei....
Salata de icre
Icrele se curata de pielite desfacand cu furculita. Pentru a scapa de stresul taierii icrelor, se pune miezul de la o felie de paine si putina sare de lamaie. Se freaca cu uleiul, din cand in cand punandu-se cate putin din zeama de la lamaie. Eu pun si putina apa minerala (se fac mai albe). Cine...
Pește florentin
Pește se lasă la decongelat în frigider peste noapte. A doua zi se lasă la zvântat. Amestecăm pesmetul cu sarea, piperul și praful de nucșoară. Trecem fileurile de pește prin pesmet și le punem într-o tavă tapetată cu hârtie pergament unsă cu ulei de...
Cornuri cu mere
Cernem făina într-un castron. În mijloc facem o adâncitură în care amestecăm drojdia cu zahărul și o lingură de lapte cald. Lăsăm 5 minute. Între timp batem bine cele 2 ouă cu restul de lapte cald și se adaugă în castron peste făină. Adăugăm...
Ștrudel cu brânză
Aluatul se lasă la decongelat peste noapte în frigider. Într-un castron amestecăm brânza cu zahărul, stafidele și oul bătut separat într-un castronel. Într-o tavă tapetată cu hârtie pergament punem aluatul. Compoziția de brânză o punem...
Piept de rață cu piure de cartofi
Într-un castron pregătim marinata. Amestecăm vinul cu apa, mierea, oțetul balsamic, bulionul, boabele de piper, ceapa tăiată solzișori și morcovul tăiat rondele. Pieptul de rață se spală bine și se pune în marinată. Se dă la rece peste noapte sau pentru minim 5 ore....
Cornulețe cu gem
Cernem făina într-un castron. Frecăm bine untul cu cele 2 ouă până obținem o spumă. (atât untul cât și cele 2 ouă trebuie să fie la temperatura camerei). Într-un bol amestecăm drojdia cu apa minerală și cu zahărul, după care se toarnă în...
Ostropel de gogoșari
Gogoșari am folosit verzi (sunt un pic mai acrișori decât cei roșii). Se înlătură cotorul și semințele, se spală și se taie fâșii. Ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei până devine aurie, adică pentru vreo 3-4 minute. Adăugăm...
Ștrudel cu dovleac
Foile de plăcintă se lasă la decongelat peste noapte în frigider. Se împart foile în 3 (eu am avut noroc și am avut exact 15 foițe). Luam una din primele 5 foițe o ungem cu puțin ulei apoi presărăm pe ea o linguriță cu zahăr. Punem deasupra o altă foiță pe...
Boeuf Stroganoff
Pregătim cușcușul conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Când este gata se amestecă cu o lingură de unt și se condimentează cu sare și piper. Carnea se spală și se taie în bucățele lungi de 5 cm și groase de 1 cm. Încingem uleiul într-o tigaie, adăugăm...
Pepenași murați
Pepenașii, morcovii, gogonelele se spală bine. Se aranjează într-un butoi, se pun deasupra crenguțe de vișin și de mărar. Hreanul se curăță de coajă, se taie pe jumătate și se pune și el în butoi. Se pregătește o saramură. Se pune apa la fiert, se adaugă 20 g sare la...
Piept de găină cu ceapă și roșii cherry
Pieptul de găină se spală și se taie fâșii subțiri. Se prăjește în 2-3 linguri ulei , amestecând până se albește carnea pe toate părțile. Se scoate și se ține la cald. Adăugăm ceapa tocată și călim până devine aurie. Aducem carnea în tigaie...