Varza trebuie luata cu vreo 2-3 zile inainte sa va apucati sa o puneti la butoi.
Se inlatura primele 2-3 foi, scoatem miezul si se umple locul liber cu o lingurita de sare grunjoasa.
Inainte sa asezam varza in butoi punem un furtun, pentru ca varza trebuie vanturata (este mult mai simplu cu un furtun, decat sa scoatem apa din butoi si sa o vanturam).
Asezam verzele in butoi cu partea cu sare in sus.
Adaugam hreanul, gutuile taiate in patru, porumbul boabe si crengile uscate de marar deasupra.
Acum trebuie umplut butoiul cu apa si potrivit de sare. La 10 litri de apa adaugam 500 g cu sare.
Se umple butoiul cu apa, punem capacul, pana a doua zi cand trebuie vanturata, se sufla in furtun de cateva ori.
Se repeta operatia vreo cateva zile, depinde de voi cat aveti chef.
Acum nu avem decat sa asteptam vreo 2-3 saptamani pana se acreste.
Depinde de temperatura unde este depozitata, de cat de repede se acreste.