Am intins o foaie din aluat, nici prea groasa, nici prea subtire si am asezat pe ea kaizerul. Kaizerul l-am hasurat putin cat sa incapa un biletel adica mai exact un mesaj. Dupa care am strans aluatul precum un saculet. Si la cuptor cu el. Uitati ce a esit.
Amestec drojdia cu apa si zaharul, dupa care o torn in vasul cu faina,sarea si restul de apa.Le amestec putin si las pret de 20 de minute sa crasca.Iarasi o mai framant 20 de minute. Il framant intr-o singura directie ca la cozonac.
Se da o forma la paine,eu am facut 2 modele.Am folosit...
Se face compozitia ca la cighir. Se intinde o folie si se ruleaza carnea, se tapeteaza cu marar verd, si se ruleaza pe 3 oua fierte.
Se de la cuptor intr-o tava tapetata sau in hartie de cuptor.Se face proba chibritului pentru a incerca sa vedeti ca e gata.Lasati sa se raceasca apoi...
Se amesteca toate ingredientele mentionate mai sus, puteti adauga si braza de vaca si mai adaugati sare in compozitie,
Se incorporeaza cu apa si se face o coca.
Sa fie un aluat de intins fara sa se prinda. Dati formele dorite.
Le preparati in ulei incins.Daca vreti sa iasa mai crocante...
Fasolea muiata cateva ore(eu o las 4 ore), o fierb cateva minute si schimb apa de 3-4 ori,(3-4 clocote).Dupa care o las in voia ei sa fiarba timp in care eu pergatesc urmatoarele ingrediente.
Calesc cepele, noua ne place cu mai multa ceapa sa iasa mai dulce, adaug...
Se incinge uleiul. Intre timp se bat ouale bine, se taie ceapa rondele si se freaca cu putina sare ca sa se moaie sa nu mai fie nevoie sa unditi ceapa inainte in asa fel sa raman gustul de ou.
Se adauga ceapa cu oul batut, se amesteca si puneti compozitia in tigaie fara a lasa nici un spatiu...
Las fasolea la inmuiat cu o seara inainte, in apa rece. Dimineata fasolea este hidratata, iar pielita poate chiar sa fie indepartata de pe boabele de fasole.Am mai lasat si 4 ore cand ma grabeam la inmuiat si au iesit destul de bine. Scurg apa si pun fasolea la fiert in apa rece, cu...
- lasi drojdia in lapte 20 min apoi adaogi la faina, framanti si pui margarina moale le tai imediat ,le ungi cu ou si pui deasupra ce vrei,(mac,susan,chimen,sare) le lasi la cuptor pana isi schimba culoarea.
- cuptorul incins in prealabil.
Se amesteca tote ingredientele, se incorporeaza cu faina pana se face un aluat nici prea moale nici prea tare doar cat sa il puteti intinde si sa nu se lipeasca cand il intindeti.
Lasati la rece timp de 1h.
Se presoara cu faina si se intinde o foaie mare ca pentru o tava de cuptor, ungeti...
- se ia un pui potrivit, se spala se parleste daca este cazul,
- cartofii se taie in 2 jumatati, se condimenteaza cu marar verde si din condimentele din care le contine punguta, dupa care ii introduceti in mijlocul puiului.
- puiul se condimenteaza si el cu acelasi condimente, se baga...
Se spala si se portioneaza scarita, se lasa la fiet pe foc potrivit in cantitate de apa de vreo 3 degete deasupra carnii si se spumuieste de cate ori este nevoie.
-ceapa se caleste separat intr-o tigaie si cartofii se taie in 4 daca sunt mai potriviti daca nu in 5/6 pe lung.
-...
- se toaca ceapa rosie marunt se amesteca cu branza de obicei este sarata si se subtieaza cu uleiu de masline incat sa devina tartinabila.Se aseaza pe farfuria intinsa unde au fost asezate roasiile si castravetii dupa cum doriti sa ii dati o forma. Se presoara cu piper, oregano, cimbru...
OPTIONAL: aripi, aripi cu spate, piept de pui sau pulpe, copanele, etc. Ce preferinte aveti.
Spre exemplu noua ne place cum iese cu aripi, cu spate, pieptul de pui imi pun la ciorba radauteana pentru ca are smantana si atunci pun carne mai putina in farfurie si e mai indicat pieptul de pui...
Se iau 4 muschiuleti potriviti sa nu fie perea mari sau prea grosi ca sa se patrunda bine, se ung cu uleiul de masline cu sare,piper,cimbru sau boia dulce daca va place sa iasa mai rosiatic. Se invelesc fiecare muschiulet separat in staniol, se rasucesc la ambele capete precum o bomboana, se dau...
calesc ceapa cu uleiul pana se moaie ceapa, adaug orezul si il las putin pana se umfla bobul 1-2 minute pentru ca orezul sa nu se striveasca in sarmalute in timpul fierberii , tocmai de aia aleg orezul cu bobul lung. Se adauga condimentele de mai sus dupa gust (sare,piper,etc.)pe foc mic....
Inainte de toate am lasat toata carnea la sarat vreo 3 zile,slaninuta de obicei isi ia sare cat are nevoie (sare mare de bucatarie) ,am ales 4 bucati de slaninuta care sa aiba si carnita pe ele, intr-o oala mai mare unde sa fie adaugate toate ingredientele mentionate mai sus si am acoperit cu...
Se topeste untul in tigaie la foc mic, se adauga ananasul taiat patratele ca in foto, se adauga 1 lingurita de vanilie , sa calesc pana isi schimba culoarea ananasul dar sa nu lasati sa se prajeasca.
Intre timp se topeste ciocolata la bain marie ,se adauga vanilia ramasa, daca vreti sa se...
Daca avem bacon deja cumparat il preparam cu legumele de mai sus .Daca avem carne,mai intai o dam un pic la cuptor singura dupa care adaugam legumele.Condimentam dupa gust dar cat mai natural,sare si ierburi aromatice si dam la cuptor pana carnea e patrunsa.
Inainte cu 5 minute gratinam cu...
Se amesteca ingredientele si se lasa la rece 30 minute, se tapeteaza forme de ,minitarte unse cu unt si tapetate cu faina.
Se inteapa cu furculita si se dau la cuptor 30 min la 180 grade se lasa la racit.
Se umplu cu crema din comert si deasupra se decoreaza cu fructe dupa placerea...
amesteca toate si se formeaza bilute .
se dau prin cocos.
dupa preferinta putem pune in mijloc o aluna,un sfert de nuca, migdala.
Daniela: Va urez pofta buna!
aseaza pe farfurie una langa alta alternand feliile dupa plac,rosu alb sau un rand rosu unul alb.
se aseaza ceapa taiata fin ,eu in foto am adaugat si putina salata verde.
se condimenteaza si se servste.
se mai poate face si tip salata.
totul depinde de imaginatie.
Albusurile se bat spuma,la care se adauga treptat zaharul si zaharul vanilat apoi se adauga galbenusurile rand pe rand.
Separat intr-un pahar facem un amestec din doua linguri ulei de floarea soarelui cu 6 linguri de apa fierbinte si adaugam la albusuri, il incorporam bine.Se adauga faina in...
- se incinge bine tigaia de preferabil sa fie de tefal,
-se adauga sunca in fasii sau cuburi mici, jumatate din rosie, ciupercile felii subtiri, ardeii si ceapa julienne,
-se lasa sa se patrunda bine pana se formeaza un sos de la rosii, ardei si sunca.
-intre timp bateti ouale ,adaugatle...
Se pune intr-un castron laptele si in alt castron se pun ouale batute cu sare si piper.
Feliile de piine se inmoaie in lapte, se dau prin oul batut si se pun intr-o tigaie cu untul la prajit, pina se rumenesc.
Se servesc la mazare sau ca aperitiv.
Se amesteca branza,(daca este cas dulce se da prin razatoare si se sareaza),ceapa,ardeiul si mararul( se toaca marunt).Se amesteca cu uleiul pana devine o pasta tartinabila.Se orneaza cu rosii proaspete bine coapte.
Se poate servi cu paine prajita - tartinute sau tip salata....
Drojdia se dizolva in iaurt sau 1/2 pachet praf copt/ amoniac dizolvat in putin lapte sau un pachet de drojdie.
Incet icepem sa framantam. Intre timp se adauga sarea si ouale unul dupa altul. Se framanta un aluat fraged la fel ca cel de cozonac;
Se lasa la dospit timp de : (45...
Se spala legumele la jet de apa rece, se taie marunt ceapa si salata (de preferat salata verde se rupe la mana), se asorteaza cu rosii la modul in care sunt asezate mai sus *( in forma de morisca intr-un singur sens),
Se toaca patratele sunca ,cascavalul si ardeiul gras de preferinta...
Eu am facut pieptul pe lungime ca pentru gratar putin tras la tigaie semi facut ca restul se termina in cuptor ,
Vinetele taie-le in felii pe lungime.Presarati deasupra sare si lasati-le sa se scurga 15 minute,
Se pun pe gratar de abur impreuna cu ardeii intregi si se curata in prealabil de...
Luam smantana si iaurtul si le incalzim la foc mic *( mare atentie a nu se fierbe ) in care adaugam drojdia sa se dizolve in aceasta compozitie calduta. Amestecam faina cu aceasta copozitie de smantana incalzita in care s-a dizolvat drojdia cu cele 3 oua, sarea, untul, 1 lingura zahar si una de...
Pieptul de pui se taie baghete, se undeste in tigaie la foc potrivit cu condimente dupa preferinta ( sare, piper,boia dulce sau iute de ardei, chili, sau este un condiment special in comert care cuprinde toate ingredientele pentru shaorma chiar super bun) Se taie si se prajesc cartofii in ulei....
Punguta cu ravas
Am intins o foaie din aluat, nici prea groasa, nici prea subtire si am asezat pe ea kaizerul. Kaizerul l-am hasurat putin cat sa incapa un biletel adica mai exact un mesaj. Dupa care am strans aluatul precum un saculet. Si la cuptor cu el. Uitati ce a esit.
Paine impletita de casa
Amestec drojdia cu apa si zaharul, dupa care o torn in vasul cu faina,sarea si restul de apa.Le amestec putin si las pret de 20 de minute sa crasca.Iarasi o mai framant 20 de minute. Il framant intr-o singura directie ca la cozonac. Se da o forma la paine,eu am facut 2 modele.Am folosit...
Rulada din maruntaie de porc cu ou
Se face compozitia ca la cighir. Se intinde o folie si se ruleaza carnea, se tapeteaza cu marar verd, si se ruleaza pe 3 oua fierte. Se de la cuptor intr-o tava tapetata sau in hartie de cuptor.Se face proba chibritului pentru a incerca sa vedeti ca e gata.Lasati sa se raceasca apoi...
Chipsuri de casa
Se amesteca toate ingredientele mentionate mai sus, puteti adauga si braza de vaca si mai adaugati sare in compozitie, Se incorporeaza cu apa si se face o coca. Sa fie un aluat de intins fara sa se prinda. Dati formele dorite. Le preparati in ulei incins.Daca vreti sa iasa mai crocante...
Fasole scazuta
Fasolea muiata cateva ore(eu o las 4 ore), o fierb cateva minute si schimb apa de 3-4 ori,(3-4 clocote).Dupa care o las in voia ei sa fiarba timp in care eu pergatesc urmatoarele ingrediente. Calesc cepele, noua ne place cu mai multa ceapa sa iasa mai dulce, adaug...
Omleta cu ceapa rosie si cascaval
Se incinge uleiul. Intre timp se bat ouale bine, se taie ceapa rondele si se freaca cu putina sare ca sa se moaie sa nu mai fie nevoie sa unditi ceapa inainte in asa fel sa raman gustul de ou. Se adauga ceapa cu oul batut, se amesteca si puneti compozitia in tigaie fara a lasa nici un spatiu...
Fasole batuta
Las fasolea la inmuiat cu o seara inainte, in apa rece. Dimineata fasolea este hidratata, iar pielita poate chiar sa fie indepartata de pe boabele de fasole.Am mai lasat si 4 ore cand ma grabeam la inmuiat si au iesit destul de bine. Scurg apa si pun fasolea la fiert in apa rece, cu...
Sticsuri „Retetele Danielei”
- lasi drojdia in lapte 20 min apoi adaogi la faina, framanti si pui margarina moale le tai imediat ,le ungi cu ou si pui deasupra ce vrei,(mac,susan,chimen,sare) le lasi la cuptor pana isi schimba culoarea. - cuptorul incins in prealabil.
Saratele
Se amesteca tote ingredientele, se incorporeaza cu faina pana se face un aluat nici prea moale nici prea tare doar cat sa il puteti intinde si sa nu se lipeasca cand il intindeti. Lasati la rece timp de 1h. Se presoara cu faina si se intinde o foaie mare ca pentru o tava de cuptor, ungeti...
Pui intreg la cuptor umplut cu cartofi
- se ia un pui potrivit, se spala se parleste daca este cazul, - cartofii se taie in 2 jumatati, se condimenteaza cu marar verde si din condimentele din care le contine punguta, dupa care ii introduceti in mijlocul puiului. - puiul se condimenteaza si el cu acelasi condimente, se baga...
Scarita cu cartofi
Se spala si se portioneaza scarita, se lasa la fiet pe foc potrivit in cantitate de apa de vreo 3 degete deasupra carnii si se spumuieste de cate ori este nevoie. -ceapa se caleste separat intr-o tigaie si cartofii se taie in 4 daca sunt mai potriviti daca nu in 5/6 pe lung. -...
Telemea de vaca sfaramata cu ceapa rosie
- se toaca ceapa rosie marunt se amesteca cu branza de obicei este sarata si se subtieaza cu uleiu de masline incat sa devina tartinabila.Se aseaza pe farfuria intinsa unde au fost asezate roasiile si castravetii dupa cum doriti sa ii dati o forma. Se presoara cu piper, oregano, cimbru...
Ciorbita rapida cu lapte prins
OPTIONAL: aripi, aripi cu spate, piept de pui sau pulpe, copanele, etc. Ce preferinte aveti. Spre exemplu noua ne place cum iese cu aripi, cu spate, pieptul de pui imi pun la ciorba radauteana pentru ca are smantana si atunci pun carne mai putina in farfurie si e mai indicat pieptul de pui...
Muschiulet de porc in jar
Se iau 4 muschiuleti potriviti sa nu fie perea mari sau prea grosi ca sa se patrunda bine, se ung cu uleiul de masline cu sare,piper,cimbru sau boia dulce daca va place sa iasa mai rosiatic. Se invelesc fiecare muschiulet separat in staniol, se rasucesc la ambele capete precum o bomboana, se dau...
Sarmalute la cuptor in vas de lut
calesc ceapa cu uleiul pana se moaie ceapa, adaug orezul si il las putin pana se umfla bobul 1-2 minute pentru ca orezul sa nu se striveasca in sarmalute in timpul fierberii , tocmai de aia aleg orezul cu bobul lung. Se adauga condimentele de mai sus dupa gust (sare,piper,etc.)pe foc mic....
Slaninuta de casa
Inainte de toate am lasat toata carnea la sarat vreo 3 zile,slaninuta de obicei isi ia sare cat are nevoie (sare mare de bucatarie) ,am ales 4 bucati de slaninuta care sa aiba si carnita pe ele, intr-o oala mai mare unde sa fie adaugate toate ingredientele mentionate mai sus si am acoperit cu...
Frigarui de ananas trase in ciocolata
Se topeste untul in tigaie la foc mic, se adauga ananasul taiat patratele ca in foto, se adauga 1 lingurita de vanilie , sa calesc pana isi schimba culoarea ananasul dar sa nu lasati sa se prajeasca. Intre timp se topeste ciocolata la bain marie ,se adauga vanilia ramasa, daca vreti sa se...
Bacon cu legume asortate gratinate la cuptor
Daca avem bacon deja cumparat il preparam cu legumele de mai sus .Daca avem carne,mai intai o dam un pic la cuptor singura dupa care adaugam legumele.Condimentam dupa gust dar cat mai natural,sare si ierburi aromatice si dam la cuptor pana carnea e patrunsa. Inainte cu 5 minute gratinam cu...
Minitarte cu fructe de sezon
Se amesteca ingredientele si se lasa la rece 30 minute, se tapeteaza forme de ,minitarte unse cu unt si tapetate cu faina. Se inteapa cu furculita si se dau la cuptor 30 min la 180 grade se lasa la racit. Se umplu cu crema din comert si deasupra se decoreaza cu fructe dupa placerea...
Bilute de cocos
amesteca toate si se formeaza bilute . se dau prin cocos. dupa preferinta putem pune in mijloc o aluna,un sfert de nuca, migdala. Daniela: Va urez pofta buna!
Caprese
aseaza pe farfurie una langa alta alternand feliile dupa plac,rosu alb sau un rand rosu unul alb. se aseaza ceapa taiata fin ,eu in foto am adaugat si putina salata verde. se condimenteaza si se servste. se mai poate face si tip salata. totul depinde de imaginatie.
Chec pufos
Albusurile se bat spuma,la care se adauga treptat zaharul si zaharul vanilat apoi se adauga galbenusurile rand pe rand. Separat intr-un pahar facem un amestec din doua linguri ulei de floarea soarelui cu 6 linguri de apa fierbinte si adaugam la albusuri, il incorporam bine.Se adauga faina in...
Omleta combinata ”asubana”
- se incinge bine tigaia de preferabil sa fie de tefal, -se adauga sunca in fasii sau cuburi mici, jumatate din rosie, ciupercile felii subtiri, ardeii si ceapa julienne, -se lasa sa se patrunda bine pana se formeaza un sos de la rosii, ardei si sunca. -intre timp bateti ouale ,adaugatle...
Friganele
Se pune intr-un castron laptele si in alt castron se pun ouale batute cu sare si piper. Feliile de piine se inmoaie in lapte, se dau prin oul batut si se pun intr-o tigaie cu untul la prajit, pina se rumenesc. Se servesc la mazare sau ca aperitiv.
Branza picanta cu marar verde ” asubana ”
Se amesteca branza,(daca este cas dulce se da prin razatoare si se sareaza),ceapa,ardeiul si mararul( se toaca marunt).Se amesteca cu uleiul pana devine o pasta tartinabila.Se orneaza cu rosii proaspete bine coapte. Se poate servi cu paine prajita - tartinute sau tip salata....
Gogosi rapide si economice ”asubana”
Drojdia se dizolva in iaurt sau 1/2 pachet praf copt/ amoniac dizolvat in putin lapte sau un pachet de drojdie. Incet icepem sa framantam. Intre timp se adauga sarea si ouale unul dupa altul. Se framanta un aluat fraged la fel ca cel de cozonac; Se lasa la dospit timp de : (45...
Salata aperitiv ” asubana ”
Se spala legumele la jet de apa rece, se taie marunt ceapa si salata (de preferat salata verde se rupe la mana), se asorteaza cu rosii la modul in care sunt asezate mai sus *( in forma de morisca intr-un singur sens), Se toaca patratele sunca ,cascavalul si ardeiul gras de preferinta...
Musaca din piept de pui cu legume la gratar ”asubana”
Eu am facut pieptul pe lungime ca pentru gratar putin tras la tigaie semi facut ca restul se termina in cuptor , Vinetele taie-le in felii pe lungime.Presarati deasupra sare si lasati-le sa se scurga 15 minute, Se pun pe gratar de abur impreuna cu ardeii intregi si se curata in prealabil de...
Poale in brau cu aluat pufos ” asubana”
Luam smantana si iaurtul si le incalzim la foc mic *( mare atentie a nu se fierbe ) in care adaugam drojdia sa se dizolve in aceasta compozitie calduta. Amestecam faina cu aceasta copozitie de smantana incalzita in care s-a dizolvat drojdia cu cele 3 oua, sarea, untul, 1 lingura zahar si una de...
Shaorma de pui la lipie ”asubana”
Pieptul de pui se taie baghete, se undeste in tigaie la foc potrivit cu condimente dupa preferinta ( sare, piper,boia dulce sau iute de ardei, chili, sau este un condiment special in comert care cuprinde toate ingredientele pentru shaorma chiar super bun) Se taie si se prajesc cartofii in ulei....