publicat la 19.06.2022
publicat la 21.07.2019
publicat la 05.08.2018
Romica Jurca a zis de dimineață ceva despre tine. Cică azi ești în ceață. După amiază sunt posibile averse temporare pe strada ta. Noroc că spre seară răsare soarele.
Bucataras.ro
[email protected]
Cornulete aperitiv cu pasta de ardei si branza
Drojdia se amesteca cu sarea si zaharul pana devine lichida.Adaugam putina apa calduta, putina faina, amestecam si lasam la dospit cca 5 -10 minute. Faina proaspat cernuta se aseaza intr-un castron, facem o groapa in mijloc, turnam maiaua, adaugam fulgii de ovaz, ouale, pasta de ardei si...
Focaccia cu cascaval
Facem un aluat elastic din: drojdie + sare + zahar + apa calduta + ulei + faina. Lasam aluatul la dospit in vasul in care l-am framantat, acoperit cu un prosop curat de bucatarie (cel putin 30 min.). Ungem tava cu ulei,presaram seminte de susan,apoi intindem aluatul in tava in foaie de...
Bruschete cu rosii si praz
Asezam feliile de paine in tava pe hartie de copt. Ungem feliile de paine cu ulei de arahide. Presaram putin cascaval ras peste feliile de paine unse. Asezam rondele de praz, apoi presaram din nou cacaval ras. Dam tava la copt pentru 10 minute in cuptorul preincalzit. Scoatem tava...
Omleta cu praz si cascaval
Spalam prazul si il taiem rondele. Punem 1 linura de ulei in tigaie, asezam cateva rondele de praz si le sotam usor. Spargem 2 oua, adaugam sare si piper dupa gust ,batem ouale cu o furculita si turnam amestecul in tigaie peste prazul sotat. Lasam omleta sa se prajeasca pe o parte, o...
Inimioare cu branza,seminte si nuca
Untul (sau margarina) trebuie sa fie la temperatura camerei. Amestecam untul (margarina) cu branza (daca e mai tare o dam intai pe razatoare; la mine n-a fost cazul pentru ca s-a zdrobit usor cu mana),semintele de floarea soarelui, 2 oua si incorporam toata faina (ceade tip 650 + cea de...
Stelute cu nuca si diferite alte seminte
Maruntim nuca si semintele de in la robot. Le amestecam cu semintele de floarea soarelui, apoi adaugam untul (la temperatura camerei, iaurtul, drojdia si apa calduta. Nu uitam sa punem si sare, dupa gust) Amestecam ingredientele, adaugam faina cat cuprinde, pana obtinem un aluat foarte...
Tarta de cartofi cu oua ochiuri
Fierben cartofii in coaja, ii curatam si ii dam pe razatoare. Spargem un ou peste cartofii rasi, adaugam ceapa data pe razatoare si scursa de zeama, condimentele preferate dupa gust, amestecam toate aceste ingrediente foarte bine sa se intrepatrunda aromele. Ungem o tava termorezistenta cu...
Cornulete cu branza si chimen
Amestecam mai intai branzeturile date pe razatoare cu albusul de ou,obtinem o pasta pe care o vom folosi drept umplutura. Drojdia se amesteca cu laptele caldut+ zaharul si sarea+ 1 lingura de faina. Lasam la dospit 10 min. Intr-un vas separat asezam faina ramasa, crema de branza, semintele...
Saratele cu branza telemea si branza de burduf
Branza telemea si branza de burduf se dau pe razatoare. Untul (sau margarina) trebuie sa fie la temperatura camerei. Acelasi lucru e valabil si in cazulin care hotaram sa folosim untura proaspata de porc. Amestecam untul (margarina) cu branza, 2 oua intregi+2 albusuri (pastram cele doua...
Stelute sarate cu branza si nuca
Branza telemea se da pe razatoare. Untul (sau margarina) trebuie sa fie la temperatura camerei. Amestecam untul (margarina) cu branza, 1 ou intreg+2 albusuri (pastram cele doua galbenusuri pentru uns saleurile), semintele de in si incorporam toata faina framantand aluatul cu mainile....
Saratele de post
Margarina se topeste putin la microunde, cat sa se poata framanta. Adaugam faina,uleiul si apa calduta, amestecam pana obtinem un aluat elastic. Adaugam condimentele dupa gust. Rupem bucatele din aluat,le asezam in aparatul de vafe (in mijlocul placii), inchidem placile, lasam saratelele sa...
Cartofi gratinati cu masline si ardei kapia
Ungem tava inalata de la cuptor cu margarina. Spalam cartofii si ii fierbem in coaja. Ardeii kapia se spala si se taie rondele. Se aseaza cateva rondele de ardei in tava unsa cu margarina. Dupa ce au fiert cartofii, ii curatam de coaja si ii zdrobim cu mana, apoi ii...
Saratele cu ketchup si busuioc
Amestecam margarina (la temperatura camerei) cu branza de burduf, iaurul si drojdia dizolvata cu o lingurita de zahar. Adaugam busuioc uscat (eu am pus doua lingurite cu varf de frunze uscate si maruntite de busuioc). Incorporam faina, framantam pana nu se mai lipeste aluatul de maini....
Mamaliga cu branza si cascaval
Punem apa la fiert cu sare . Adaugam malaiul grisat in ploaie amestecand in continuu. Dupa ce s-a incorportat tot malaiul, lasam mamaliga la foc mic cca 20 min, amestecand din cand in cand. Pregatim bolurile in care vrem sa preparam portiile de mamaliga cu branza. Punem cate o lingurita...
Saratele cu Ceva Fin,telemea si cascaval afumat
Dizolvam drojdia in lapte caldut +1 lingurita de zahar. Amestecam crema de branza Ceva Fin cu margarina, telemeaua rasa, praful de nucsoara si drojdia dizolvata. Adaugam atata faina cat cere aluatul. Atunci cand nu se mai lipeste de maini inseamna ca aluatul "a tras" suficienta...
Cartofi la cuptor si sos de broccoli
Trecem tulpina de broccoli si ceapa prin robot. Adaugam sare, nucsoara si piper. Calim rezultatul in intreaga cantitate de ulei (100 ml) sa-l aromam pentru ca-l vom folosi mai tarziu la cartofii pe care-i vom prepara la cuptor. Curatam cartofii, ii spalam in mai multe ape si ii taiem...
Saleuri din aluat foietaj (de casa)
Inca o data calea spre modul de preparare al aluatul foietaj (preparat cu o seara inainte de avea nevoie de el pentru diverse preparate) http://www.bucataras.ro/retete/foietaj-de-casa-cu-unt-53596.html. Intindem aluatul pe masa infainata, taiem cu pintenul saleurile dupa marimea dorita. Asezam...
Foietaj de casa (cu unt)
Se amesteca oul cu o lingura de ulei si una de sare + drojdia. Adaugam 150 ml apa calduta, apoi treptat faina. Amestecam pana obtinem un aluat elastic (moment in care vom incorpora si uleiul in aluat). Lasam sa se odihneasca 15 minute. Se intinde o foaie subtire pe masa infainata pe...
Mic dejun gustos
Taiem feliile de paine cubulete, le asezam in tava pe hartie de copt si le stropim cu ulei de porumb. Presaram sare si piper, dam tava la cuptor la temperatura medie cca 10 min sa se usuce bucatelele de paine sa devina crocante. Intre timp pisam usuroiul cu putina sare, adaugam iaurtul si...
Bruschete cu cascaval
Decupam floricele din feliile de paine folosindu-ne de formele pentru biscuiti. Le asezam in tava pe hartie de copt, le ungem cu ulei de porumb. Presaram piper alb si sare aromata cu ierburi de Provence. Dam tava pentru 5 minute la copt la temperatura moderata (170 grade). Scoatem...
Aperitiv langosi cu branza
Amestecam drojdia cu sarea, zaharul si laptele caldut. Adaugam albusurile, apoi faina iar la final uleiul. Framantam aluatul cca 10 minute, apoi il lasam la dospit, acoperit, intr-un loc ferit de curenti. Trebuie lasat pana isi dubleaza volumul (la mine a durat cca 30 min.). Cele doua...
Rulada cu bureti de roua si branza telemea
Intai preparam buretii... (Ii spalam in mai multe ape apoi ii calim in ulei si ii condimentam cu sare si piper dupa gust.) Amestecam drojdia cu sare si zahar sa devina lichida. Adaugam oul+ albusul, margarina topita, laptele caldut, apa calduta, apoi incorporam faina. La final adaugam...
Cozonac aperitiv
Amestecam drojdia cu sare si zahar sa devina lichida. Adaugam ouale, margarina topita, laptele caldut, apa calduta, apoi incorporam faina. La final adaugam uleiul pentru a lega aluatul, sa nu se mai lipeasca de maini. Lasam aluatul acoperit la dospit cca 20-30 min intr-un loc ferit de...
Pasta de branza cu telina verde
Spalam frunzele de telina, le scurgem bine de apa si le taiem. Le asezam in robot, impreuna cu sarea, piperul si uleiul. Obtinem o pasta. 3/4 din cantitatea obtinuta o punem intr-un borcan cu filet si o pastram la rece pentru viitoare preparate. Restul din pasta de telina se amesteca cu...
Chiftele de cartofi
Spalam cartofii, ii fierbem in coaja. Ii curatam de coaja, ii dam pe razatoarea fina, adaugam cele 2 oua, busuiocul uscat, sare si piper dupa gust, patrunjelul verde tocat. Curatam ceapa,o spalam si o trecem pe razatoarea cu ochiuri fine. O stoarcem in mana sa scurgem apa din ea si adaugam...
Omleta in culori
Amestecam intr-un castron ouale cu faina, avand grija sa nu ramana cocoloase. Adaugam uleiul, sarea si piperul. Asezam intr-o tigaie antiaderenta cele 3 felii de salam, le prajim pe ambele fete,apoi turnam amestecul de oua si faina. Deasupra asezam bucati de cascaval afumat si fasii de salata...
Saratele Delaco
Amestecam drojdia cu 1 lingurita de zahar si putina sare sa se fluidizeze. Cernem faina intr-un castron. Formam o groapa la mijloc, turnam drojdia, adaugam untul (la temperatura camerei), iaurtul, branza Delaco, albusul de ou si incorporam mai intai fulgii de ovaz. Adaugam faina, obtinem un...
Dovlecei pane
Spalam dovlecelul, il curatam de coaja si il feliem subtire. Punem sare peste feliile de dovlecel si le lasam la scurs intr-o strecuratoare, o jumatate de ora. Ouale se mixeaza cu faina si condimentele pana obtinem o compozitie de consistenta aluatului pentru clatite. Punem o tingaie cu...
Bruschete cu cascaval Delaco
Feliem cornul, asezam feliile in tava si le stropim cu ulei de arahide. Feliem cascavalul si peste fiecare felie de corn asezam una de cascaval. Condimentam si dam tava la copt la foc potrivit pana se topeste cascavalul si se rumenesc usor. Scoatem tava din cuptor, decoram fiecare...
Pilaf de orez cu praz si curry
Spalam ardeii si prazul, le taiem bucati (respectiv rondele). Calim aceste legume in ulei, adaugam sare dupa gust si boabe de piper. Dupa ce am calit legumele, adaugam orezul spalat, il calim cateva secunde in uleiul ramas de la calitul legumelor, apoi adaugam cate o cana cu apa si fierbem...