Pentru blat, se bat albușurile spumă, cu sarea și zahărul (pus puțin câte puțin) se adaugă treptat gălbenușurile, apoi nuca și la urmă făina, în care s-a amestecat praful de copt. Se pune compoziția într-o tavă cu diametrul de 22 cm, prevăzută cu hârtie de...
Luați o pâine albă, rotundă, pufoasă și tăiați-o în 3 foi. Nivelați foaia de deasupra, dacă este cazul.
Fierbeți ouăle tari, răciți-le în apă rece și decojiți-le.
Alegeți mărarul, spălați-l și tăiați-l fin.
Amestecați foarte bine brânza de...
Se fierb ouăle tari, se răcesc în apă rece și se decojesc.
Feliile de salam se curăță de pielițe, se taie subțire de jur împrejur (pentru codițele șoriceilor) iar din miezul feliilor se decupează rondele mici pentru urechiușele șoriceilor.
Se înjumătățesc...
Gălbenușurile se separă de albușuri și se mixează cu 2-3 linguri de zahăr tos fin, după care se pun la bain-marie, la foc mic, până se îngroașă. După ce amestecul s-a îngroșat, se lasă puțin să se răcorească.
Între timp, se scot caisele confiate...
Se separă gălbenușurile de albușuri și se mixează cu 3 linguri de zahăr tos fin și cu semințele de la 1/2 baton de vanilie, după care se pun la bain-marie și se amestecă, până se topește zahărul și compoziția se îngroașă.
Se ia cratița de pe foc, se lasă puțin...
Scoateți fructele din borcan, fără sirop și mixați-le bine, fără a insista dacă mai rămân câteva bucățele de fructe (unora chiar le place să simtă fructele în înghețată).
Turnați încet laptele condensat peste fructe și continuați mixarea,...
Se pregătesc formele din silicon și se presară în ele câteva ornamente decor sau fructe din dulceață.
Se pune laptele la încălzit, pe foc mic, cu cele două linguri de zahăr.
Când zahărul s-a topit, se toarnă încet grisul și se amestecă...
Se taie în bucățele mici 1/2 tabletă de ciocolată.
Cele trei gălbenușuri se mixează bine cu 3 linguri rase de zahăr, apoi se pun la bain-marie (chiar dacă nu s-a topit încă tot zahărul) cu 2-3 linguri de lapte, (care ajută la topirea zahărului) și se amestecă...
Se curăță și se spală legumele.
Se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt frunzele de pătrunjel.
Păstăile se spală, se taie feliuțe, se opăresc și se lasă puțin în apa clocotită, pentru a ieși gustul puternic, după care se strecoară.
Mazărea se...
Se pun 2-3 litri de apă la încălzit, dar apa să nu fie clocotită, ci caldă, spre fierbinte.
Într-un vas mare (de exemplu, ca în fotografii, un borcan de sticlă de 8 litri) se pun huștele procurate de la cineva care a mai umplut borș. Dacă nu aveți de unde să...
Se spală caisele și se scot sâmburii. Cine vrea, poate să curețe fin pielițele caiselor, cu un cuțitaș. Eu am lăsat caisele cu pielițe.
Se pun jumătățile de caise cu zahărul, în straturi, într-un vas încăpător și se dau la cuptor la foc iute. Din...
Se pune făina cernută în vasul pentru aluat, iar în mijloc se va pune oul, drojdia mărunțită, sarea și zahărul. Se amestecă bine drojdia cu oul, sarea și zahărul și se încorporează făina.
Se toarnă puțin câte puțin laptele cald și se frământă,...
Se pune făina cernută în vasul pentru aluat, iar în mijlocul ei se va pune oul, drojdia mărunțită, sarea și zahărul. Se amestecă bine drojdia cu oul, sarea și zahărul și se încorporează făina.
Se toarnă puțin câte puțin laptele cald și se...
Răzuiți fin cașcavalul.
Faceți un aluat din: făină, unt, gălbenușuri, sare, smântână și frământați-l bine, ca să fie omogen. Întindeți acest aluat fraged într-o foaie de 0,5 cm grosime.
Porționați aluatul în formele dorite, presărați-le...
Pentru blat, se mixează bine albușurile cu zahărul adăugat puțin câte puțin. Când s-a pus tot zahărul, se adaugă vanilia și gălbenușurile și se mixează întruna. După ce zahărul s-a topit, se adaugă și făina albă, având grijă să nu se formeze...
Se spală ardeii și gogoșarul, se curăță de semințe și de cotoare, după care se taie cubulețe.
Morcovii, țelina și pătrunjelul se curăță, se spală și se taie în formele dorite (nu prea mici).
Roșiile se spală, se curăță de semințe și se taie cubulețe....
Se rup piciorușele de la ciupercuțe și se curăță bine. Se înjumătățesc pălărioarele ciupercuțelor, se curăță de pielițe și de lamelele de pe partea interioară, după care se spală bine în două-trei ape și se feliază (felii cam de 0,5 cm grosime).
După ce au...
Se curăță și se spală legumele. Morcovii și țelina se taie în formele dorite și se pun în oală la fiert, la un foc iute. Când se formează spumă, se adună cu spumuitorul și se aruncă.
Chimionul se pune la fiert cu 500-750 ml apă.
Frunzele...
Se spală ardeii și se pun la copt, având grijă să se coacă uniform pe toate fețele, dar nu prea tare.
După ce s-au copt uniform, se pun într-o oală acoperită cu capac și se lasă așa 5-10 minute, pentru că în acest fel, pielițele se pot lua mult mai ușor. Se...
Se alege, se spală, se zvântă și se taie fin mărarul.
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă cu puțină sare.
Varza se curăță, se spală și se taie fideluță, după care se frământă cu puțină sare, se adaugă 1-2...
Se rade mozzarella, iar telemeaua se taie în cubulețe mici sau se răzuie.
Se unge cu unt o tavă din ceramică și restul de unt se taie în bucățele mici.
Cele două ouă se bat bine cu puțină sare.
Se pun farfallele la fiert în apă clocotită cu sare. Când...
Caisele se spală, se scurg de apă, se taie în sferturi, se presară cu zahăr și se lasă cel puțin jumătate de oră, ca să elibereze siropul.
Se mixează albușurile până încep să crească și atunci se adaugă, pe rând, cele patru linguri de zahăr și...
Se alege mazărea, se spală și se pune la fiert.
Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin.
Între timp, se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de hărtie, se taie peștișori și se călește puțin în ulei.
Morcovul și țelina se...
Se rad fin telemeaua și mozzarella.
Șunca de porc se taie în formele dorite (dar de dimensiuni mici).
Se bate bine 1 ou și se adaugă sare și smântâna.
Tăițeii de casă se fierb, se clătesc și se strecoară de apă, după care se amestecă pe rând, cu...
Se rup capetele de la păstăi, se spală bine în câteva ape și apoi se opăresc în apă clocotită, timp de 10 minute.
Între timp, se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de hărtie și se călește în ulei sau unt, având grijă să nu se...
Cum se face Poale-n brau - reteta traditionala de placinte moldovenesti
Se face un aluat potrivit de moale din făină, drojdie, zahăr, cele două gălbenușuri, vanilie și laptele cald. Când aluatul s-a format, începeți să adăugați uleiul, puțin câte puțin,...
Se alege fasolea, se spală bine și se pune la înmuiat cu apă multă, rece, cu o seară înainte de a fi preparată ciorbița.
A doua zi se strecoară fasolea, se clătește încă o dată și se pune la fiert, cu multă apă rece, la foc iute.
Se pune o oală cu apă la...
Alegeți vișine întregi, tari, proaspete și fără pete. Spălați-le în două-trei ape, lăsați-le puțin la scurs și apoi scoateți-le sâmburii, având grijă să nu le terciuiți (să-și păstreze forma rotundă, pe cât posibil).
Într-o cratiță...
Se curăță cartofii, se spală și se pun la fiert, întregi.
Parmezanul și telemeaua se rad fin.
Se unge cu unt un vas din ceramică în care se va face mâncarea.
Când cartofii au fiert, se scot din apă, se lasă puțin să se racorească, după care se taie...
Se aleg și se curăță păstăile (fasolea verde). Rupeți păstăile, dacă sunt prea mari.
Se spală păstăile în căteva ape și apoi se pun la opărit într-o oală mare, în care clocotește apa cu sare (1 lingură de sare, la 1 litru de apă). Se țin la opărit 5-7...
Desert tort Fulgi de nea
Pentru blat, se bat albușurile spumă, cu sarea și zahărul (pus puțin câte puțin) se adaugă treptat gălbenușurile, apoi nuca și la urmă făina, în care s-a amestecat praful de copt. Se pune compoziția într-o tavă cu diametrul de 22 cm, prevăzută cu hârtie de...
Aperitiv tort sarat
Luați o pâine albă, rotundă, pufoasă și tăiați-o în 3 foi. Nivelați foaia de deasupra, dacă este cazul. Fierbeți ouăle tari, răciți-le în apă rece și decojiți-le. Alegeți mărarul, spălați-l și tăiați-l fin. Amestecați foarte bine brânza de...
Aperitiv Soricei gustosi
Se fierb ouăle tari, se răcesc în apă rece și se decojesc. Feliile de salam se curăță de pielițe, se taie subțire de jur împrejur (pentru codițele șoriceilor) iar din miezul feliilor se decupează rondele mici pentru urechiușele șoriceilor. Se înjumătățesc...
Desert inghetata de caise confiate
Gălbenușurile se separă de albușuri și se mixează cu 2-3 linguri de zahăr tos fin, după care se pun la bain-marie, la foc mic, până se îngroașă. După ce amestecul s-a îngroșat, se lasă puțin să se răcorească. Între timp, se scot caisele confiate...
Desert inghetata de vanilie / Reteta cu nr. 100
Se separă gălbenușurile de albușuri și se mixează cu 3 linguri de zahăr tos fin și cu semințele de la 1/2 baton de vanilie, după care se pun la bain-marie și se amestecă, până se topește zahărul și compoziția se îngroașă. Se ia cratița de pe foc, se lasă puțin...
Desert inghetata de capsuni confiate
Scoateți fructele din borcan, fără sirop și mixați-le bine, fără a insista dacă mai rămân câteva bucățele de fructe (unora chiar le place să simtă fructele în înghețată). Turnați încet laptele condensat peste fructe și continuați mixarea,...
Gris cu lapte
Se pregătesc formele din silicon și se presară în ele câteva ornamente decor sau fructe din dulceață. Se pune laptele la încălzit, pe foc mic, cu cele două linguri de zahăr. Când zahărul s-a topit, se toarnă încet grisul și se amestecă...
Desert inghetata cu ciocolata
Se taie în bucățele mici 1/2 tabletă de ciocolată. Cele trei gălbenușuri se mixează bine cu 3 linguri rase de zahăr, apoi se pun la bain-marie (chiar dacă nu s-a topit încă tot zahărul) cu 2-3 linguri de lapte, (care ajută la topirea zahărului) și se amestecă...
Bors de legume, dres cu smantana
Se curăță și se spală legumele. Se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt frunzele de pătrunjel. Păstăile se spală, se taie feliuțe, se opăresc și se lasă puțin în apa clocotită, pentru a ieși gustul puternic, după care se strecoară. Mazărea se...
Cum se umple borsul
Se pun 2-3 litri de apă la încălzit, dar apa să nu fie clocotită, ci caldă, spre fierbinte. Într-un vas mare (de exemplu, ca în fotografii, un borcan de sticlă de 8 litri) se pun huștele procurate de la cineva care a mai umplut borș. Dacă nu aveți de unde să...
Gem de caise
Se spală caisele și se scot sâmburii. Cine vrea, poate să curețe fin pielițele caiselor, cu un cuțitaș. Eu am lăsat caisele cu pielițe. Se pun jumătățile de caise cu zahărul, în straturi, într-un vas încăpător și se dau la cuptor la foc iute. Din...
Japoneze
Se pune făina cernută în vasul pentru aluat, iar în mijloc se va pune oul, drojdia mărunțită, sarea și zahărul. Se amestecă bine drojdia cu oul, sarea și zahărul și se încorporează făina. Se toarnă puțin câte puțin laptele cald și se frământă,...
Paine de casa
Se pune făina cernută în vasul pentru aluat, iar în mijlocul ei se va pune oul, drojdia mărunțită, sarea și zahărul. Se amestecă bine drojdia cu oul, sarea și zahărul și se încorporează făina. Se toarnă puțin câte puțin laptele cald și se...
Aperitiv saleuri cu cascaval
Răzuiți fin cașcavalul. Faceți un aluat din: făină, unt, gălbenușuri, sare, smântână și frământați-l bine, ca să fie omogen. Întindeți acest aluat fraged într-o foaie de 0,5 cm grosime. Porționați aluatul în formele dorite, presărați-le...
Desert prajitura Lamaita
Pentru blat, se mixează bine albușurile cu zahărul adăugat puțin câte puțin. Când s-a pus tot zahărul, se adaugă vanilia și gălbenușurile și se mixează întruna. După ce zahărul s-a topit, se adaugă și făina albă, având grijă să nu se formeze...
Pilaf cu legume
Se spală ardeii și gogoșarul, se curăță de semințe și de cotoare, după care se taie cubulețe. Morcovii, țelina și pătrunjelul se curăță, se spală și se taie în formele dorite (nu prea mici). Roșiile se spală, se curăță de semințe și se taie cubulețe....
Champignons cu maioneza si usturoi
Se rup piciorușele de la ciupercuțe și se curăță bine. Se înjumătățesc pălărioarele ciupercuțelor, se curăță de pielițe și de lamelele de pe partea interioară, după care se spală bine în două-trei ape și se feliază (felii cam de 0,5 cm grosime). După ce au...
Supa de chimion, cu taitei de casa si cartofi
Se curăță și se spală legumele. Morcovii și țelina se taie în formele dorite și se pun în oală la fiert, la un foc iute. Când se formează spumă, se adună cu spumuitorul și se aruncă. Chimionul se pune la fiert cu 500-750 ml apă. Frunzele...
Tocanita de ardei copti, cu cartofi natur
Se spală ardeii și se pun la copt, având grijă să se coacă uniform pe toate fețele, dar nu prea tare. După ce s-au copt uniform, se pun într-o oală acoperită cu capac și se lasă așa 5-10 minute, pentru că în acest fel, pielițele se pot lua mult mai ușor. Se...
Ficatei de pui la tigaie, cu pireu de cartofi
Se alege, se spală, se zvântă și se taie fin mărarul. Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă cu puțină sare. Varza se curăță, se spală și se taie fideluță, după care se frământă cu puțină sare, se adaugă 1-2...
Farfalle cu unt si branzeturi la cuptor
Se rade mozzarella, iar telemeaua se taie în cubulețe mici sau se răzuie. Se unge cu unt o tavă din ceramică și restul de unt se taie în bucățele mici. Cele două ouă se bat bine cu puțină sare. Se pun farfallele la fiert în apă clocotită cu sare. Când...
Desert tarta cu caise
Caisele se spală, se scurg de apă, se taie în sferturi, se presară cu zahăr și se lasă cel puțin jumătate de oră, ca să elibereze siropul. Se mixează albușurile până încep să crească și atunci se adaugă, pe rând, cele patru linguri de zahăr și...
Mancarica de mazare cu friganele
Se alege mazărea, se spală și se pune la fiert. Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin. Între timp, se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de hărtie, se taie peștișori și se călește puțin în ulei. Morcovul și țelina se...
Paste gratinate, cu sunca si telemea
Se rad fin telemeaua și mozzarella. Șunca de porc se taie în formele dorite (dar de dimensiuni mici). Se bate bine 1 ou și se adaugă sare și smântâna. Tăițeii de casă se fierb, se clătesc și se strecoară de apă, după care se amestecă pe rând, cu...
Pastai cu smantana
Se rup capetele de la păstăi, se spală bine în câteva ape și apoi se opăresc în apă clocotită, timp de 10 minute. Între timp, se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de hărtie și se călește în ulei sau unt, având grijă să nu se...
Poale-n brau - reteta traditionala de placinte moldovenesti
Cum se face Poale-n brau - reteta traditionala de placinte moldovenesti Se face un aluat potrivit de moale din făină, drojdie, zahăr, cele două gălbenușuri, vanilie și laptele cald. Când aluatul s-a format, începeți să adăugați uleiul, puțin câte puțin,...
Ciorba de fasole cu afumaturi
Se alege fasolea, se spală bine și se pune la înmuiat cu apă multă, rece, cu o seară înainte de a fi preparată ciorbița. A doua zi se strecoară fasolea, se clătește încă o dată și se pune la fiert, cu multă apă rece, la foc iute. Se pune o oală cu apă la...
Dulceata de visine
Alegeți vișine întregi, tari, proaspete și fără pete. Spălați-le în două-trei ape, lăsați-le puțin la scurs și apoi scoateți-le sâmburii, având grijă să nu le terciuiți (să-și păstreze forma rotundă, pe cât posibil). Într-o cratiță...
Aperitiv cartofi gratinati cu salata de varza
Se curăță cartofii, se spală și se pun la fiert, întregi. Parmezanul și telemeaua se rad fin. Se unge cu unt un vas din ceramică în care se va face mâncarea. Când cartofii au fiert, se scot din apă, se lasă puțin să se racorească, după care se taie...
Pastai semifierte pentru iarna
Se aleg și se curăță păstăile (fasolea verde). Rupeți păstăile, dacă sunt prea mari. Se spală păstăile în căteva ape și apoi se pun la opărit într-o oală mare, în care clocotește apa cu sare (1 lingură de sare, la 1 litru de apă). Se țin la opărit 5-7...