Pentru cele câteva zile de post pe care l-am ținut, am hotărât să fac un pilaf de post, cu ciuperci și m-am inspirat din rețetele minunate de pe site. (De obicei fac pilaf de frupt, cu mult unt, fiert în supă de carne.) Dar, ca de obicei, am adus partea mea de contribuție la această rețetă, așa cum face fiecare gospodină în bucătăria ei, în care e stăpână: adaptează rețetele în funcție de gusturile sale și ale acelora pentru care gătește.
Rețeta de post de la care m-am inspirat a fost următoarea:
https://www.bucataras.ro/retete/pilaf-cu-ciuperci-66015.html
Am intervenit la capitolul ingrediente, la acela al preparării și la acela al așezării în farfurie, la care țin în mod deosebit.
De asemenea, am adăugat (mai ales pentru decor) și un sos de ciuperci, pe care l-am mai preparat și la alte mâncăruri. Pentru sos am folosit, așa cum scrie în rețeta mea, vin roșu (Merlot), dar cred că altă dată voi folosi vin alb (chiar aveam în casă Muscat Ottonel, care am impresia că ar fi fost mult mai bun bun). De aceea, recomand sosul cu vin alb, dulcișor...
Pentru acest fel de mâncare am avut 1 kg de champignons, iar cantitățile date la ingredientele de la pilaf și de la sos sunt de dinainte de curățare (se pierde mult prin eliminarea pielițelor și a lamelelor).
Se face o supă de legume din morcovi, pătrunjel, ceapă și țelină și se strecoară.
Ciupercile se curăță de pielițe și de lamele și se spală în două-trei ape.
Mărarul se alege, se spală și se taie fin.
Se spală, se curăță și se taie legumele (ceapa și ardeii, iar morcovii se răzuie). Se pune la călit, la foc mic, într-o cratiță cu ulei, ceapa, după care se adaugă ardeii tăiați mărunt și morcovii răzuiți pe răzătoarea mică.
Ciupercile se scurg de apa în care au stat, după ce au fost clătite și se feliază. Se adaugă ciupercile feliate în cratița cu legume, se călesc și se adaugă 3 pahare de supă de legume.
Se lasă la fiert legumele și între timp se alege orezul, se spală în mai multe ape și se pune la fiert cu apă suficientă. Când orezul este aproape fiert, se strecoară, se clătește bine și se adaugă în cratița cu legume, în momentul în care apa a mai scăzut și legumele sunt aproape fierte.
Se mai lasă puțin la fiert, având grijă să nu se prindă pilaful de fundul cratiței, se mai adaugă, la nevoie, un pahar de supă de legume și când orezul s-a umflat și a scăzut zeama, se condimentează pilaful cu mărar tăiat fin, sare și piper, după care se ia cratița de pe aragaz.
Se face sosul de ciuperci.
Se curăță ciupercile de pieliță și de lamele, după care se spală în mai multe ape. O parte din pălărioarele ciupercuțelor se taie felii mari (pentru a fi folosite la decor), piciorușele se taie rondele, iar cealaltă parte a pălărioarelor se taie mărunt.
Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se înmoaie puțin în uleiul de măsline. Ciupercuțele tăiate se pun peste ceapa călită, se adaugă usturoiul tăiat fin și apa.Se lasă la fiert 8-10 minute și când apa a mai scăzut, se adaugă vinul. Se lasă la fiert încă 4-5 minute și între timp se subțiază o lingură de amidon alimentar cu apă, după care se toarnă peste sos. Se amestecă bine, ca să nu se prindă de fundul crăticioarei, se adaugă zahărul, praful de sare, piperul, se mai lasă 1-2 minute la fiert și apoi se oprește focul și se adaugă mărarul tăiat fin.
Pentru decor, se unge o ceașcă mai mare cu ulei, se așează pe fundul ei câteva felii de ciupercuțe din sos, după care se completează cu pilaf. Se lasă pilaful câteva minute să prindă formă și să se lege, după care se răstoarnă ceașca pe o farfurie. Alături de pilaful care are o formă frumoasă se pun 1-2 linguri de sos de ciuperci, frunze de pătrunjel, sau legumele fierte în supa folosită la prepararea pilafului.
1
Curățați și lamelele ciupercuțelor, pentru ca mâncarea să aibă o culoare frumoasă. Mai mult decât atât, între lamele se adună praf și microbi care nu pot fi spălați/eliminați ușor.
2
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu fie amară, ci înmuiați-o doar puțin, ca să fie dulce.
3
Este bine să fierbeți pe jumătate orezul, separat și după clătire să-l amestecați cu restul ingredientelor. Altminteri, orezul se poate terciui, de la prea mult fiert și mâncarea ar fi foarte lipicioasă.
4
Aveți grijă să nu se prindă mâncarea de fundul cratiței. La rigoare, puteți pune cratița la cuptor.
5
Pentru sosul de ciuperci, folosiți mai bine vin alb, dulcișor. Vinul roșu, acrișor, sau sec e mai potrivit la sos pentru alte mâncăruri.