În piețe a apărut de câtva timp fasolea boabe și mie-mi place, în fiecare vară, să prepar o mâncarică din aceasta, de sezon. Este foarte bună și ușor de preparat.
La ingrediente, cantitatea de fasole am redat-o, așa după cum am cumpărat-o în piață, de la o bătrânică simpatică...
Se spală fasolea și se pune la fiert în apă suficientă.
Separat, se mai pune o oală cu apă la încălzit, pentru a fi gata când veți schimba apa la fasole.
Se aleg leușteanul și pătrunjelul, se spală și se taie fiecare mărunt.
Se curăță legumele, se spală și se taie, nu prea mărunt. În această mâncărică, îmi place să tai legumele mai mari, ca să se vadă frumos în farfurie și ca să simt ce mestec.
Roșiile se spală și se curăță de semințe, după care se taie și ele și se pregătesc.
După câteva clocote, se schimbă apa la fasole, cu cea încălzită și se pune din nou oala la fiert, la foc iute.
Între timp, se călește ceapa ușor, până devine transparentă, iar apoi se călesc pe rând în aceeași cratiță, ardeii grași, morcovii, țelina și la urmă roșiile. Când legumele s-au călit puțin, se adaugă apă caldă și se pun la fiert, la foc iute.
Când fasolea este fiartă (nu durează prea mult) se scurge de apă și se pune peste legumele călite și fierte. Se mai lasă câteva clocote, se condimentează cu sare și piper, după gust, se mai completează cu apă (caldă) în cazul în care este nevoie și după încă un clocot-două, se oprește focul la aragaz, se presară leușteanul și pătrunjelul, se pune capacul la oală și după un sfert de oră se poate servi la masă.
Mie-mi place să mânânc acest fel de mâncare cu mămăliguță caldă.
1
Fasolea boabe nu necesită înmuierea prealabilă (pentru că este fragedă), dar tot este necesar să fie schimbată apa la fiert.
2
Nu ardeți ceapa, ca să nu se facă amară.
3
Nu fierbeți prea mult mâncarea, pentru ca legumele să nu se terciuiască. Este frumos ca ele să se vadă întregi, viu colorate în farfurie.