O mâncare ușoară, sănătoasă și foarte gustoasă, care poate fi mâncată ca atare, cu o salată oarecare, sau ca garnitură la friptură, pentru a înlocui clasicii cartofi pai, gustoși, dar mai grei la stomac, sau pireul.
Ca ingredient principal recomand 4 cartofi mari (pentru două persoane) dar eu am folosit 2 cartofi foarte mari, după cum se vede și în poză. În funcție de apetit și de mărimea cartofilor, puteți folosi mai mulți, evident...
Cartofii se curăță și se spală, după care se taie rondele groase cam de 1,5 cm și se pun la fiert, cu apă și sare.
Între timp se răzuie cașcavalul.
Când cartofii sunt aproape fierți, se strecoară de apă și se pun într-o tavă unsă cu unt. Peste cartofi se presară puțină sare și apoi tot cașcavalul răzuit.
Se dă tava la cuptor la foc potrivit și, când cartofii sunt rumeniți frumos, se oprește focul la aragaz, se scot din cuptor și se servesc imediat, cu o salată preferată, sau alături de o bucată de friptură și de salată.
Astfel de cartofi sunt o variantă foarte bună și gustoasă față de garniturile clasice.
1
Alegeți cartofi roșii, care nu se sfarmă ușor, ca cei albi.
2
Puteți fierbe cartofii în coajă și apoi să-i tăiați rondele și să-i preparați mai departe ca în rețetă. Cartofii curățați și tăiați rondele fierb mai repede.
3
Dacă tăiați rondelele de cartofi mai subțiri, sau dacă le fierbeți prea mult, se pot rupe/sfărma și nu mai sunt aspectuoși.